Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼


Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou Vhodné pro diabetiky
Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 826 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 25 g
Cukry 3 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,5

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Suroviny
  • 200 g borůvek
  • 170 g polohrubé mouky
  • 80 ml mléka
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1,5 g soli
  • citrónová kůra
  • 1/2 sáčku sušeného droždí

    Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra

    Drobenka:

  • 36 g hladké mouky
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 12 g změklého másla

    Na potření:

  • 1 vejce na potření
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Na pečicí papír nakreslíme tužkou kruh o průměru cca 30 cm
  4. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla
  5. Tvarohovou náplň si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a důkladně promícháme
  6. Na střed těsta vylijeme tvarohovou náplň a postupně ji rozetřeme až k vyvýšenému okraji koláče
  7. Na tvarohovou náplň dáme borůvky, osladíme je DiaChromem a posypeme drobenkou
  8. Nakonec okraj koláče potřeme rozšlehaným vejcem
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 30 min
  10.  Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout.