Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼


Svatomartinské ořechové rohlíčky

Svatomartinské ořechové rohlíčky
Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1282 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 3 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 ks sušeného droždí  
  • 1 vejce 
  • špetka soli

     Náplň:

  • 150 ml mléka
  • 140 g mletých ořechů
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla 
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • špetka mleté skořice 

     Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Než nám těsto vykyne, připravíme si náplň: mléko s máslem přivedeme k varu a odstavíme, přidáme jemně mleté ořechy, nastrouhaný perník, rum, DiaChrom, citrónovou kůru a skořici
  4. Náplň dobře promícháme a necháme vychladnout
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly a vytvarujeme z nich bochánky
  6. Z každého bochánku rozválíme kruh vysoký cca 4 mm a nožem ho rozdělíme na 6 dílů
  7. Díl ve tvaru trojúhelníku trochu roztáhneme, lžičkou dáme ořechovou náplň ke kratší straně, zavineme ho, ohneme do tvaru podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem
  8. Tímto způsobem zpracujeme celé těsto
  9. Rohlíčky necháme vykynout ještě 20 minut
  10. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 15 - 20 min
  12. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme rohlíčky z trouby, necháme vychladnout a posypeme DiaChromem