Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼


Dýňové pyré pečené

Dýňové pyré pečené Vhodné pro diabetiky
Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 334 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 17 g
Cukry 2 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,7

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • Dýně

Mezi pečeným a vařeným pyré je velký rozdíl – pečené obsahuje méně vody, takže je hustší, voňavější a také je chuťově výraznější, protože obsažený cukr do jisté míry karamelizuje.

 

Dýňové pyré používáme do těsta na lívance, různých moučníků, náplní, na polévky, omáčky, do nápojů, ... Podle chuti můžeme dosladit DiaChromem tabletovým nebo sypkým.

 

Postup
  1. Dýni důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, lžící odstraníme semínka a nožem odkrojíme stopku a zbytek okvětí
  2. Půlky dýně rozkrájíme na stejnoměrné menší části a položíme na plech vyložený pečicím papírem rozříznutou částí dolů
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C – horkovzduch přibližně 20 min nebo dokud není po propíchnutí špejlí zcela měkká
  4. Po vyndání z trouby opatrně odstraníme slupku 
  5. Dužinu dáme do mixéru (doslazovat můžeme až při zpracování do receptu) a rozmixujeme dohladka
  6. Dýňové pyré dále zpracováváme podle receptu
  7. V lednici vydrží 2 – 3 dny, pro delší skladování zamrazíme nebo rozdělíme do skleniček a sterilujeme přibližně 30 minut při 85 °C
  8. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  9. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  10. Uchováváme na chladném a temném místě