Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼


Vánočka
Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1296 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 12 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Vánočka

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g másla
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
2 žloutky
40 g rozinek namočených v rumu
40 g nasekaných mandlí
1 vanilkový cukr
5 g soli, 
citrónová kůra
1 sáček sušeného droždí
1 vejce na potření

Postup

Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme droždí, citrónovou kůru, DiaChrom, sůl a ve vlažném mléce rozšlehané žloutky. Vypracujeme hladké těsto a opatrně zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly: první díl rozdělíme na 3 díly a z vyválených pramenů upleteme spodní část. Upletený cop přendáme na plech a opatrně hřbetem ruky střed copu promáčkneme. Druhý díl rozdělíme na 4 díly, ze třech pramenů upleteme prostřední část, položíme na větší cop na plechu a opět hřbetem ruky střed copu promáčkneme, poslední díl rozdělíme na dva prameny, které stočíme a přehodíme přes celou vánočku a konce podsuneme dospod. Necháme kynout na teplém místě nejméně 1 hod. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Po 10 min teplotu zmírníme na 160 °C a pečeme cca 40 minut.
Rady: vánočku děláme užší a vyšší, kynutím a pečením se rozbíhá do šířky. Aby se odspodu nepálila, vložíme pod pečící papír silnější karton.


DiaChrom - který kdy použít