Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Vánočka

Vánočka
Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1296 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 12 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • 40 g rozinek namočených v rumu
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 g soli, 
  • citrónová kůra
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce na potření
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme droždí, citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl a ve vlažném mléce rozšlehané žloutky.
  2. Vypracujeme hladké těsto a opatrně zapracujeme rozinky a mandle.
  3. Těsto necháme v teple vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly: první díl rozdělíme na 3 díly a z vyválených pramenů upleteme spodní část. Upletený cop přendáme na plech a opatrně hřbetem ruky střed copu promáčkneme. Druhý díl rozdělíme na 4 díly, ze třech pramenů upleteme prostřední část, položíme na větší cop na plechu a opět hřbetem ruky střed copu promáčkneme, poslední díl rozdělíme na dva prameny, které stočíme a přehodíme přes celou vánočku a konce podsuneme dospod.
  5. Necháme kynout na teplém místě nejméně 1 hod.
  6. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Po 10 min teplotu zmírníme na 160 °C a pečeme cca 40 minut.

Rada: vánočku děláme užší a vyšší, kynutím a pečením se rozbíhá do šířky. Aby se odspodu nepálila, vložíme pod pečící papír silnější karton.


Přidejte si náš Seznam boxík a žádný recept už Vám neuteče!
Přidat na Seznam.cz