Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Vánočka


Vánočka
Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g másla
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
2 žloutky
40 g rozinek namočených v rumu
40 g nasekaných mandlí
1 vanilkový cukr
5 g soli, 
citrónová kůra
1 sáček sušeného droždí
1 vejce na potření

Postup

Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme droždí, citrónovou kůru, DiaChrom, sůl a ve vlažném mléce rozšlehané žloutky. Vypracujeme hladké těsto a opatrně zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly: první díl rozdělíme na 3 díly a z vyválených pramenů upleteme spodní část. Upletený cop přendáme na plech a opatrně hřbetem ruky střed copu promáčkneme. Druhý díl rozdělíme na 4 díly, ze třech pramenů upleteme prostřední část, položíme na větší cop na plechu a opět hřbetem ruky střed copu promáčkneme, poslední díl rozdělíme na dva prameny, které stočíme a přehodíme přes celou vánočku a konce podsuneme dospod. Necháme kynout na teplém místě nejméně 1 hod. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Po 10 min teplotu zmírníme na 160 °C a pečeme cca 40 minut.
Rady: vánočku děláme užší a vyšší, kynutím a pečením se rozbíhá do šířky. Aby se odspodu nepálila, vložíme pod pečící papír silnější karton.

Ve 100 g:
Energie: 1296 kJ,
Bílkoviny: 9 g,
Sacharidy: 42 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 12 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


DiaChrom - který kdy použít