300 g hladké mouky
200 g Hery
30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
2 žloutky
1 lžičku citronové šťávy
na špičku nože vanilky
Na potření:
30 g rybízové marmelády
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do prosáté mouky přidáme DiaChrom, na kousky nakrájenou Heru, žloutky, citronovou šťávu a vanilku. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme přes noc odpočívat v lednici.
Odpočinuté těsto rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme cukroví a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. U poloviny cukroví vykrojíme uprostřed kolečko. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 8-10 minut, podle tloušťky těsta. Když okraje začínají mírně zlátnout, okamžitě cukroví vyndáme. Necháme ho vychládnout a pak ho spojíme rybízovou marmeládou.
Hotové cukroví naskládáme do plechové nebo plastové krabice a necháme do Štědrého dne uležet.
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.