Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Čokoládový dort


Čokoládový dort
Suroviny

500 g polohrubé mouky
500 ml kefírového mléka
200 ml oleje
100 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
80 g višňové marmelády
30 g kakaa
2 vejce
1 lžička jedlé sody

Náplň:
250 g mascarpone
180 g zakysané smetany (18%)
12 g DiaChromu sypkého (modrý nebo červený)
20 g kakaa

Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády na vaření
50 g  másla

Ostatní:
20 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

 

 

Postup

Smícháme mouku, DiaChrom, kakao a jedlou sodu. Přidáme kefírové mléko, olej, vejce, višňovou marmeládu a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí.
Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme na tři části. První část natřeme polovinou náplně a položíme na ni druhou část. Druhou část natřeme zbytkem náplně a položíme na ni třetí část. Třetí část polijeme horkou čokoládovou polevou a opatrně rozetřeme. Nakonec posypeme sekanými mandlemi.

Náplň:
Mascarpone rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme DiaChrom a kakao. Vše vymícháme do hladkého krému.

Čokoládová poleva:
Máslo a nalámanou čokoládu pomalu zahřejeme, mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva.

 

Ve 100 g:
Energie: 1436 kJ,
Bílkoviny: 6 g,
Sacharidy: 31 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 22 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


DiaChrom - který kdy použít