Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Dubecký družbanec


Dubecký družbanec
Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 ml mléka
50 g másla
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 žloutek
3 g soli
1 sáček sušeného droždí
citrónovou kůru
1 vejce na potření

Tvarohová náplň:
300 g měkkého polotučného tvarohu
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 žloutek
citrónovou kůru

Povidlová náplň:
40 g švestkových povidel
rum na rozředění

Na ozdobu:
40 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mouky přidáme citrónovou kůru, DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupě přidáváme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek a  změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta odkrojíme 3x 25 g a zbytek těsta rozválíme do kruhu, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla. Ze zbylých tří kousků těsta vyválíme tenké válečky, ze kterých upleteme copánek. Ten přendáme na vytvarovaný koláč a spojíme ho do kruhu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a zdobíme podle vlastní fantazie nebo šikovnosti hospodyňky. Okraje těsta a copánek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 minut podle tloušťky těsta. Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout. 

Ve 100 g:
Energie: 1063 kJ,
Bílkoviny: 11 g,
Sacharidy: 30 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 10 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


DiaChrom - který kdy použít