Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Nejnovější recepty se sladidlem DiaChrom


Perníčky s bílkovou polevou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1285 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 53 g
Cukry 6 g
Tuky 7 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 5,3
Suroviny
  • 325 g hladké mouky
  • 50 g medu
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1/4 balíčku perníkového koření
  • 1 lžičku jedlé sody
  • kakao na dobarvení

Na potření:

  • 1 vejce

Na bílkovou polevu:

  • 1 bílek
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • citrónovou šťávu
Postup
  1. Vyšleháme vejce se sladidlem DiaChrom.
  2. Opatrně si rozpustíme máslo s medem a za občasného míchání necháme vychladnout.
  3. Obě směsi smícháme dohromady a lehce prošleháme.
  4. Připravíme si všechny sypké suroviny a alespoň jednou řádně promícháme a prosejeme.
  5. Vše spojíme a vypracujeme hladké těsto, mělo by mít polotuhou konzistenci.
  6. Těsto zabalíme do fólie a dáme uležet do druhého dne do lednice.
  7. Odpočinuté těsto propracujeme, vyválíme plát cca 0,5 cm silný a vykrajujeme libovolné tvary.
  8. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 10 - 12 min podle velikosti.
  9. Hotové perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.
  10. Vychladlé a odpočinuté perníčky zdobíme bílkovou polevou.
  11. Polevu připravíme z bílku, sladidla DiaChrom a citrónové šťávy, vyšleháme ji do hladké hmoty.

Poznámka:
Recept inspirován kuchařkou Cesta z těsta od Petry Burianové


Jablečné lívance

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 534 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 23 g
Cukry 5 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,3
Suroviny
  • 250 ml polotučného mléka
  • 200 g jablečného pyré nebo na jemno nastrouhaných jablek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • sypké sladidlo DiaChrom (červené nebo modré) na posypání
Postup
  1. V mléce rozšleháme vejce, postupně přisypáváme mouku, přidáme jablečné pyré, sůl, prášek do pečiva a vymícháme hladké těsto
  2. Na suché teflonové pánvi smažíme lívance z obou stran do zlatova
  3. Podáváme oslazené sypkým sladidlem DiaChrom, s marmeládou, krémem ze zakysané smetany, sladkým tvarohem ...

Svatomartinské ořechové rohlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1282 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 3 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 ks sušeného droždí  
  • 1 vejce 
  • špetka soli

Náplň:

  • 150 ml mléka
  • 140 g mletých ořechů
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla 
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • špetka mleté skořice 

Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Než nám těsto vykyne, připravíme si náplň: mléko s máslem přivedeme k varu a odstavíme, přidáme jemně mleté ořechy, nastrouhaný perník, rum, sladidlo DiaChrom, citrónovou kůru a skořici
  4. Náplň dobře promícháme a necháme vychladnout
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly a vytvarujeme z nich bochánky
  6. Z každého bochánku rozválíme kruh vysoký cca 4 mm a nožem ho rozdělíme na 6 dílů
  7. Díl ve tvaru trojúhelníku trochu roztáhneme, lžičkou dáme ořechovou náplň ke kratší straně, zavineme ho, ohneme do tvaru podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem
  8. Tímto způsobem zpracujeme celé těsto
  9. Rohlíčky necháme vykynout ještě 20 minut
  10. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 15 - 20 min
  12. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme rohlíčky z trouby, necháme vychladnout a posypeme DiaChromem

Jablečná buchta

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1177 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 29 g
Cukry 3 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,9
Suroviny
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 60 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 350 g jablek na malé kostičky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice

 

Postup

Vejce ušleháme se sladidlem DiaChrom. Přidáme rozpuštěné máslo, olej, polohrubou mouku se sodou a skořicí. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Těsto smícháme s jablky. Na vymazaný a vysypaný plech dáme připravné těsto. Pečeme na 170 °C přibližně 25 minut.


Dýňové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 999 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 30 g
Cukry 1 g
Tuky 11 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,0
Suroviny
  • 250 g dýně (jemně nastrouhané)
  • 220 g polohrubé mouky
  • 30 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 60 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek (12g)
Postup
  1. V míse smícháme mouku, sladidlo DiaChrom a prášek do pečiva.
  2. Přidáme olej, vejce a jemně nastrouhanou dýni.
  3. Vše dobře promícháme.
  4. Formu vyložíme papírovými košíčky a předehřejeme troubu.
  5. Pečeme při 180 °C cca 20 - 25 minut.
  6. Muffiny můžeme zkontrolovat špejlí - pokud ji zapíchneme do muffinu a těsto se na ni nelepí, jsou hotové a můžeme je vyndat.
  7. Po vychladnutí můžeme posypat sypkým sladidlem DiaChrom.

Hruškový kompot

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 216 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 13 g
Cukry 8 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 3 kg hrušek
  • 1 l vody
  • 100 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 10 g kyseliny citronové
Postup
  1. Vodu krátce povaříme se sladidlem DiaChrom a kyselinou citrónovou (5 g) dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné hrušky přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Oloupeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a co nejrychleji vložíme do studené vody s trochou kyseliny citronové (5 g), aby nezhnědly
  4. Připravené hrušky naskládáme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  5. Sterilujeme asi 20-30 minut při 85 °C (záleží na tvrdosti hrušek)
  6. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  7. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  8. Uchováváme na chladném a temném místě