Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Recepty se sladidlem DiaChrom


Jablečné pyré pečené

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 255 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 14 g
Cukry 9 g
Tuky 0 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • Jablka

Mezi pečeným a vařeným pyré je velký rozdíl – pečené obsahuje méně vody, takže je hustší, voňavější a také je chuťově výraznější, protože obsažený cukr do jisté míry karamelizuje.

Jablečné pyré používáme do těsta na lívance, různých moučníků, náplní ... Podle chuti můžeme dosladit tabletovým nebo sypkým sladidlem DiaChrom.

 

Postup
  1. Jablíčka důkladně omyjeme, rozřízneme napůl a nožem odstraníme stopky, bubáky a jadřince
  2. Půlky jablíček položíme na plech vyložený pečicím papírem rozříznutou částí dolů
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C – horkovzduch přibližně 20 min nebo dokud nejsou po propíchnutí špejlí zcela měkká
  4. Po vyndání z trouby opatrně odstraníme slupku pomocí špejle nebo vidličky, abychom se nespálili, pokud jsou horké, jde to jednoduše
  5. Dužinu z pekáče přendáme lžící do mixéru (doslazovat můžeme až při zpracování do receptu) a rozmixujeme dohladka
  6. Jablečné pyré dále zpracováváme podle receptu
  7. V lednici vydrží 2 – 3 dny, pro delší skladování zamrazíme nebo rozdělíme do skleniček a sterilujeme přibližně 30 minut při 85 °C
  8. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  9. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  10. Uchováváme na chladném a temném místě

Kuřecí salát

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 480 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 3 g
Cukry 1 g
Tuky 7 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 2 ks kuřecích prsíček
  • 200 g strouhané nivy (nebo tvrdého sýra)
  • 1 malá plechovka žampionů
  • 2 PL lžíce másla
  • 2 rajčata
  • 1 paprika žlutá
  • 1 paprika červená
  • 1 okurka
  • 1/4 čínského zelí
  • 2 lžíce sterilované kukuřice
  • ďábelské koření
  • sůl

Nálev:

  • 1 dcl vody
  • 10 tablet sladidla DiaChrom
  • 3 lžíce octa
Postup
  1. Omyté rajčata, okurku a papriky zbavené jadřinců pokrájíme, přidáme nadrobno nakrájené čínské zelí, osolíme, promícháme, zalijeme nálevem a necháme asi 1/2 hodiny uležet.
  2. Žampiony scedíme a opražíme na másle.
  3. Maso nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený tuk.
  4. Až maso zbělá, osolíme, okořeníme a zprudka smažíme dozlatova.
  5. Zeleninu scedíme, rozdělíme na misky, přidáme kukuřici, žampiony, kuřecí maso a zasypeme nivou.

 


Sladký kečup

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 152 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 8 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 2 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g kapie
  • 250 g jablek
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • stroužek česneku
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 ks nového koření
  • 3 bobkové listy
Postup
  1. Rajčata a jablka přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  2. Rajčata pokrájíme na čtvrtky
  3. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky)
  4. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji zhruba na osminky
  5. Zeleninu a jablka vložíme do většího hrnce, přidáme ostatní ingredience a dusíme za stálého míchání dokud zelenina nezměkne, asi půl hodiny.
  6. Směs propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme, vrátíme do hrnce a bez poklice dusíme do požadované hustoty
  7. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých sklenic, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě

Papriky na kyselo

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 144 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3 g
Cukry 2 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 2 kg paprik
  • 2 l vody
  • 125 ml octa
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 28 tablet sladidla DiaChrom
  • 1 menší cibule
  • špetka pepře
  • 1 lžička deka
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 ks nového koření
  • hořčičné semínko
Postup

Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience a dejte vařit kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci. Nálev ještě chvíli povařte, sceďte a pak jim zalijte paprikové proužky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte asi 20 minut při teplotě 85 °C.


Jahodová roláda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1214 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 15 g
Cukry 2 g
Tuky 24 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,5

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny


Těsto: 

  • 100 g polohrubé mouky
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 6 vajec 

Náplň: 

  • 250 g másla
  • 200 ml mléka
  • 2 PL vanilkového pudinku
  • 6 g sypkého sladidla DiaChrom
  • jahody

Ostatní: 

  • kokos na posypání
  • jahody na ozdobu

Postup


Těsto:

  1. Utřeme žloutky se sladidlem DiaChrom
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě ho vmícháváme s moukou do utřených žloutků
  3. Těsto nalijeme na  plech vyložený pečícím papírem
  4. Pečeme asi 10 minut při 200 °C
  5. Po upečení vyndáme z plechu a piškot srolujeme

Náplň:

  1. Uvaříme pudink a necháme vychladnout
  2. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme pudink a sladidlo DiaChrom
  3. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme 2/3 krému, poklademe rozkrájenými jahodami a znovu srolujeme
  4. Zbytkem krému potřeme roládu, posypeme kokosem a ozdobíme jahodami
 

zajímavý článek

Baner pro kategorii Recepty - září