Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Nejnovější recepty se sladidlem DiaChrom




Perníčky s bílkovou polevou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1285 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 53 g
Cukry 6 g
Tuky 7 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 5,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 325 g hladké mouky
  • 50 g medu
  • 40 g DiaChromu sypkého  se sukralózou (červený)
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1/4 balíčku perníkového koření
  • 1 lžičku jedlé sody
  • kakao na dobarvení

     Na potření

  • 1 vejce

     Na bílkovou polevu

  • 1 bílek
  • 40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • citrónovou šťávu
Postup
  1. Vyšleháme vejce s DiaChromem
  2. Opatrně si rozpustíme máslo s medem a za občasného míchání necháme vychladnout
  3. Obě směsi smícháme dohromady a lehce prošleháme
  4. Připravíme si všechny sypké suroviny a alespoń jednou řádně promícháme a prosejeme
  5. Vše spojíme a vypracujeme hladké těsto, mělo by mít polotuhou konzistenci
  6. Těsto zabalíme do fólie a dáme uležet do druhého dne do lednice
  7. Odpočinuté těsto propracujeme, vyválíme plát cca 0,5 cm silný a vykrajujeme libovolné tvary
  8. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 10 - 12 min podle velikosti
  9. Hotové perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem
  10. Vychladlé a odpočinuté perníčky zdobíme bílkovou polevou
  11. Polevu připravíme z bílku, DiaChromu a citrónové šťávy, vyšleháme ji do hladké hmoty

Poznámka:
Recept inspirován kuchařkou Cesta z těsta od Petry Burianové


Svatomartinské ořechové rohlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1282 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 3 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 ks sušeného droždí  
  • 1 vejce 
  • špetka soli

     Náplň:

  • 150 ml mléka
  • 140 g mletých ořechů
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla 
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • špetka mleté skořice 

     Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Než nám těsto vykyne, připravíme si náplň: mléko s máslem přivedeme k varu a odstavíme, přidáme jemně mleté ořechy, nastrouhaný perník, rum, DiaChrom, citrónovou kůru a skořici
  4. Náplň dobře promícháme a necháme vychladnout
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly a vytvarujeme z nich bochánky
  6. Z každého bochánku rozválíme kruh vysoký cca 4 mm a nožem ho rozdělíme na 6 dílů
  7. Díl ve tvaru trojúhelníku trochu roztáhneme, lžičkou dáme ořechovou náplň ke kratší straně, zavineme ho, ohneme do tvaru podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem
  8. Tímto způsobem zpracujeme celé těsto
  9. Rohlíčky necháme vykynout ještě 20 minut
  10. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 15 - 20 min
  12. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme rohlíčky z trouby, necháme vychladnout a posypeme DiaChromem

Buchta trio

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 787 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 18 g
Cukry 3 g
Tuky 11 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva

Pudinková náplň:

  • 2 karamelové pudinky
  • 750 ml mléka
  • 5 g Diachromu sypkého (červený nebo modrý)


Krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 10 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)


Na posypání:

  • kakao
Postup
  1. Vejce utřeme s DiaChromem
  2. Přidáme olej a vodu a vyšleháme
  3. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva a vyšleháme hladké těsto
  4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečícím papírem
  5. Z pudinku, DiaChromu a mléka uvaříme hustší pudink
  6. Horký pudink nalejeme cikcak na těsto
  7. Pečeme asi 20 minut při 180 °C
  8. Po upečení buchtu vyndáme a necháme vychladnout
  9. Zakysyné smetany smícháme s DiaChromem a natřeme na moučník
  10. Krém ze zakysané smetany jemně poprášíme kakaem
  11. Necháme vychladit a podáváme 

Čokoládové brownies

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 925 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 31 g
Cukry 9 g
Tuky 8 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g Řeckého bílého jogurtu 0,3% tuku
  • 90 g hladké mouky
  • 75 g čokolády
  • 60 g kakaa
  • 60 ml polotučného mléka
  • 50 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 40 g nasekané čokolády
  • 1 lžička prášku do pečiva
Postup
  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme jogurt, mléko a promícháme
  2. Přidáme mouku, DiaChrom, kakao, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu a znovu promícháme
  3. Těsto nalejeme na plech vyložený pečicím papírem
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí
  5. Po upečení brownies vyndáme a necháme vychladnout

Jablečné knedlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 590 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 24 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 500 g jablečného pyré nebo na hrubo nastrouhaných jablek
  • 130 g hrubé mouky

     Na posypání:

  • 100 g tvrdého tvarohu
  • 20 g másla
  • 10 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Jablečné pyré nebo nastrouhaná jablka smícháme s hrubou moukou
  2. Směs necháme 1 hodinu odležet v lednici
  3. Odeželou směs znovu promícháme, rukou tvoříme knedlíčky v průměru asi 2,5 - 3 cm
  4. Vaříme je v mírně osolené vodě asi 5 min - hotové vyplavou na hladinu
  5. Podáváme s tvarohem, máslem a  DiaChromem