Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Ostatní recepty bez cukru




Pesto z medvědího česneku

Suroviny

150 ml olivového oleje
100 g medvědího česneku
50 g mletých ořechů
30 g strouhaného parmazánu
1 šalotka (cca 30 g)
citrónovou šťávu
špetka soli
špetka DiaChromu (červený nebo modrý)

Postup

Medvědí česnek přebereme, opláchneme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme. Společně s ořechy a šalotkou rozmixujeme a postupně přidáváme olivový olej. Do rozmixované směsi přidáme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu špetku soli a DiaChromu a promícháme. Pesto plníme do menších vysterilovaných skleniček, stlačíme lžičkou tak, aby bylo celé pokryté olejem. Skladujeme v chladničce. Pesto používáme na těstoviny, pizzu, nebo podáváme na opečeném toustu.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 2090 kJ,
Bílkoviny: 6 g,
Sacharidy: 4 g,
Cukry: 0 g,
Tuky: 52 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,4

Osvěžující ovocná merenda

Suroviny

200 g mraženého ovoce (50 g malin, 50 g jahod, 50 g černého rybízu, 50 g borůvek)
25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 zakysanou smetanu
čerstvé ovoce na ozdobu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mražené ovoce osladíme DiaChromem, přidáme šlehačku nebo zakysanou smetanu a rozmixujeme. Dáme do pohárů a ihned podáváme.
Merenda je vynikající i k palačinkám, lívancům nebo jen tak pro osvěžení.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 508 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 13 g,
Cukry: 5 g,
Tuky: 7 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 1,3

Cuketová pochoutka

Suroviny

1,5 kg cukety
papriky různých barev (zelená, červená, žlutá)
6 velkých cibulí
8 stroužků česneku
2 rajské protlaky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce kari
2 lžíce hořčice
5 lžic kečupu
4 lžíce sádla
sůl
pepř
na doslazení DiaChrom sypký (červený nebo modrý)

Postup

Na sádle podusíme cibuli nakrájenou na libovolné kousky. Až cibule zesklovatí a trochu změkne, přidáme k ní nastrouhanou cuketu
a veškeré přísady. Celou směs 15 minut dusíme a promícháme, aby se nám směs nepřipálila. Podle chuti můžeme ještě přisolit, případně dosladit DiaChromem. Naplníme do sklenic a sterilujeme při 85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice necháme vychladnout
a uložíme je na chladné místo. Směs je výborná jak na topinky, tak i pod maso nebo ji lze použít jako omáčku na těstoviny, nebo jako pochoutku s pečivem.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 225 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 9 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 2 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 0,9

Limonáda z bylinek

Suroviny

1 l vody
70 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý) 
10 květů levandule
1 hrst listů máty
1 hrst listů meduňky
citrón, pomeranč
na ozdobu čerstvé květy levandule,
lístky máty a meduňky

Postup

Do vody vložíme bylinky a vodu přivedeme k varu, přidáme Diachrom a vaříme asi 5 minut na mírném ohni. Svařené bylinky přikryjeme pokličkou a necháme odstát 30 minut. Potom přecedíme přes plátýnko a sirup pro přípravu limonády je hotový.
Do perlivé vody nalijeme sirup, ochutíme šťávou z citrónu, přidáme čerstvé květy levandule, lístky máty a meduňky, na plátky nakrájený citrón a pomeranč a samozřejmě nezapomeneme na led.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.

Ve 100 g:
Energie: 119 kJ,
Bílkoviny: 0 g,
Sacharidy: 7 g,
Cukry: 0 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 0 g,
Výměnné jednotky: 0,7

Sirup ze sedmikrásky

Suroviny

500 květů sedmikrásek (cca 60 g)
1 l vody
1 citrón
20 g kyseliny citrónové
200 g DiaCromu sypkého (červený nebo modrý)

Postup

Vodu převaříme, necháme vychladnout a rozpustíme v ní kyselinu citrónovou. Do sklenice vložíme květy sedmikrásky a nakrájený citrón na kolečka. Zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme DiaChrom a na mírném ohni zahříváme než se sladidlo úplně rozpustí. Nalijeme do lahve a uzavřeme. Ze sirupu děláme osvěžující limonádu, můžeme ho nalít do tvořítka na led, nechat zmrazit a použít ho na ochalzení nápoje, nebo používáme na oslazení čaje.
Skladování: skladujeme v lednici, nebo pro delší uchování v mrazáku.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.

Ve 100 g:
Energie: 283 kJ,
Bílkoviny: 0 g,
Sacharidy: 17 g,
Cukry: 0 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 0 g,
Výměnné jednotky: 1,7
 

DiaChrom - který kdy použít