Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Ostatní recepty bez cukru


Pesto z medvědího česneku

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2090 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 4 g
Cukry 0 g
Tuky 52 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 ml olivového oleje
  • 100 g medvědího česneku
  • 50 g mletých ořechů
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1 šalotka (cca 30 g)
  • citrónovou šťávu
  • špetka soli
  • špetka DiaChromu (červený nebo modrý)
Postup
  1. Medvědí česnek přebereme, opláchneme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme.
  2. Společně s ořechy a šalotkou rozmixujeme a postupně přidáváme olivový olej.
  3. Do rozmixované směsi přidáme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu špetku soli a DiaChromu a promícháme.
  4. Pesto plníme do menších vysterilovaných skleniček, stlačíme lžičkou tak, aby bylo celé pokryté olejem. Skladujeme v chladničce.

 


Borůvkový milkshake

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 282 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 13 g
Cukry 6 g
Tuky 1 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 ml mandlového mléka 
  • 200 g mražených banánů (cca 2 ks) 
  • 50 g borůvek 
  • 50 g ovesných vloček 
  • 5 g DiaChromu sypkého
  • 1 lžička vanilkové esence 
Postup
  1.  Všechny ingredience dáme do mixéru, rozmixujeme a nalijeme do sklenice.

Zeleninové lasagne

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 535 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 16 g
Cukry 4 g
Tuky 4 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Rajčatová omáčka:

  • 750 ml rajčatové omáčky San Fabio 
  • 240 g vařené čočky
  • 50 g mražené francouzské zeleniny
  • 50 g cibule
  • 15 ml olivového oleje 
  • 14 g česneku (2 stroužky) 
  • 5g DiaChrom sypkého
  • dle chuti:
  • sušené italské bylinky
  • sůl a pepř

Houbová omáčka:

  • 250 ml smetany 12%
  • 100 g špenátu 
  • 100 g žampiónů
  • 15 ml olivového oleje 
  • dle chuti:
  • sůl a pepř
  • sójová omáčka
  • lahůdkové droždí 
  • česnekový prášek 

Ostatní:

  • 250 g plátů na lasagne Panzani 
  • 100 g sýra eidam 30%
Postup
  1. Cibuli a česnek nakrájíme, pár minut restujeme a poté přidáme francouzskou zeleninu.
  2. Přidáme čočku a zbývající ingredience. Promícháme, necháme omáčku chvíli povařit a dáme stranou.
  3. Osmahneme žampiony, přidáme smetanu, koření, špenát a necháme chvilku povařit.
  4. Předehřejeme troubu na 200°C a začneme vrstvit lasagne: Nejprve na dno zapékací mísy nalijeme trochu rajčatové omáčky, poté přidáme pláty lasagní, omáčku, lasange, houbovou omáčku, pláty lasagní atd., zakončíme houbovou omáčkou a strouhaným sýrem.
  5. Pečeme cca 30 min.

Ovesné lívance z mixéru

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 656 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 28 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 ml ovesného mléka 
  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g banánu (1 banán) 
  • 5 g DiaChromu sypkého
Postup
  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a chvíli mixujeme, poté necháme směs chvilku odpočinout.
  2. Smažíme na pánvi z obou stran, dokud lívance nemají hezkou zlatavou barvu. Na smažení můžeme použít trochu slunečnicového oleje nebo můžeme smažit na suché nepřilnavé pánvi.
  3. Dozdobíme ovocem a naším oblíbeným topingem a můžeme podávat!

 

Nutriční hodnoty platí pouze pro samotné lívance.


Česnekový naan

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 392 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 14 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 310 g hladké nebo chlebové mouky
  • 255 ml vlažné vody
  • 30 ml olivového oleje
  • 10 g soli
  • 6 g instantního sušeného droždí 
  • 5 g DiaChromu se sukralózou 
  • 4 větší stroužky česneku (cca 30g)
Postup
  1. Mouku, sůl, DiaChrom a droždí smícháme dohromady.
  2. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek a vše promícháme. 
  3. Přidáme tolik vlažné vody, aby vzniklo lehce lepivé těsto.
  4. Vypracujeme hladké těsto, mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu odležet.
  5. Pracovní plochu lehce posypeme moukou, odpočinuté těsto na ni vyklopíme a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Z každého dílu uděláme bochánek a z něho pomocí válečku vyválíme kruh.
  6. Pečeme na suché nepřilnavé pánvi 2 - 3 minuty z každé strany. 
Podáváme s trochou hummusu nebo ho můžeme případně použít jako přílohu. Dobrou chuť! 

Smoothie s příchutí jablečného koláče

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 928 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 37 g
Cukry 0 g
Tuky 6 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 350 ml mandlového mléka
  • 175 g jablka (1 ks)
  • 100 g banánu (1/2)
  • 50 g ovesných vloček
  • 25 g lískových oříšků
  • 10 g skořice (cca 1 lžička)
  • 1 kávovou lžičku DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • sypký nebo tabletový DiaChrom na doslazení nápoje
Postup
  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a lehce opečeme se sypkým DiaChromem, skořicí a ořechy na pánvi.
  2. Opečenou směs vložíme do mixéru, přidáme banán nakrájený na kousky a ostatní ingredience a rozmixujeme.
  3. Rozlijeme do sklenic a dosladíme podle chuti DiaChromem.

Dýňové latte

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 210 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 4 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 0,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 150 ml mandlového mléka
  • 50 ml silné horké kávy
  • 20 g dýňového pyré
  • 1 tableta DiaChromu (méně nebo více, záleží na vaší chuti, 1 tableta DiaChromu má sladivost 1 kostky cukru)
  • 1/2 kávové lžičky perníkového koření
  • na špičku nože vanilky
  • 20 g našlehané šlehačky
Postup
  1. Do sklenice na latte dáme na dno dýňové pyré.
  2. Uvaříme si silnější kávu a po stěně sklenice opatrně lijeme na pyré, tak aby se nám vrstvy nesmíchaly.
  3. Mléko svaříme s DiaChromem a kořením a mícháme metličkou, aby bylo mléko pořádně našlehané.
  4. Našlehané mléko nalijeme do kávy.
  5. Ozdobíme šlehačkou a posypeme perníkovým kořením.

Jablečné knedlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 590 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 24 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 500 g jablečného pyré nebo na hrubo nastrouhaných jablek
  • 130 g hrubé mouky

     Na posypání:

  • 100 g tvrdého tvarohu
  • 20 g másla
  • 10 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Jablečné pyré nebo nastrouhaná jablka smícháme s hrubou moukou
  2. Směs necháme 1 hodinu odležet v lednici
  3. Odeželou směs znovu promícháme, rukou tvoříme knedlíčky v průměru asi 2,5 - 3 cm
  4. Vaříme je v mírně osolené vodě asi 5 min - hotové vyplavou na hladinu
  5. Podáváme s tvarohem, máslem a  DiaChromem

Banán v čokoládě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1040 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 30 g
Cukry 22 g
Tuky 13 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g banánu (2ks)
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g arašídů
  • 25 g arašídového másla
  • 5 g kokosového oleje
  • špetka DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Banány rozkrojíme na půl a napíchneme je na nanukové dřívko
  2. Arašídy nasekáme a na sucho opražíme na pánvi
  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem
  4. Arašídové máslo osladíme DiaChromem
  5. Banán postupně obalíme v arašídovém másle, namočíme do čokolády a posypeme nasekanými arašídy
  6. Necháme vychladit (alespoň jednu hodinu, ale nejlepší je druhý den) a podáváme

Banánový milkshake

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 370 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 14 g
Cukry 11 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 400 g banánu (2ks)
  • 350 ml sójového mléka
  • 25 g arašídového másla
  • 25 g kakaa
  • dle chuti DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Banány nakrájíme na kousky a dáme přes noc do mrazáku.
  2. Do mixéru dáme zmražené banány, sójové mléko, arašídové máslo, kakao, DiaChrom a rozmixujeme.
  3. Takto připravený milkshake nalejeme do sklenic a podáváme.

Osvěžující ovocná merenda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 508 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 13 g
Cukry 5 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 200 g mraženého ovoce (50 g malin, 50 g jahod, 50 g černého rybízu, 50 g borůvek)
  • 25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 zakysanou smetanu
  • čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
  1. Mražené ovoce osladíme DiaChromem, přidáme šlehačku nebo zakysanou smetanu a rozmixujeme.
  2. Dáme do pohárů a ihned podáváme.

 

Náš typ: Merenda je vynikající i k palačinkám, lívancům nebo jen tak pro osvěžení.


Cuketová pochoutka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 225 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 9 g
Cukry 4 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,9
Suroviny

1,5 kg cukety
papriky různých barev (zelená, červená, žlutá)
6 velkých cibulí
8 stroužků česneku
2 rajské protlaky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce kari
2 lžíce hořčice
5 lžic kečupu
4 lžíce sádla
sůl
pepř
na doslazení DiaChrom sypký (červený nebo modrý)

Postup

Na sádle podusíme cibuli nakrájenou na libovolné kousky. Až cibule zesklovatí a trochu změkne, přidáme k ní nastrouhanou cuketu
a veškeré přísady. Celou směs 15 minut dusíme a promícháme, aby se nám směs nepřipálila. Podle chuti můžeme ještě přisolit, případně dosladit DiaChromem. Naplníme do sklenic a sterilujeme při 85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice necháme vychladnout
a uložíme je na chladné místo. Směs je výborná jak na topinky, tak i pod maso nebo ji lze použít jako omáčku na těstoviny, nebo jako pochoutku s pečivem.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Limonáda z bylinek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 119 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 7 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 0,7
Suroviny

1 l vody
70 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý) 
10 květů levandule
1 hrst listů máty
1 hrst listů meduňky
citrón, pomeranč
na ozdobu čerstvé květy levandule,
lístky máty a meduňky

Postup

Do vody vložíme bylinky a vodu přivedeme k varu, přidáme Diachrom a vaříme asi 5 minut na mírném ohni. Svařené bylinky přikryjeme pokličkou a necháme odstát 30 minut. Potom přecedíme přes plátýnko a sirup pro přípravu limonády je hotový.
Do perlivé vody nalijeme sirup, ochutíme šťávou z citrónu, přidáme čerstvé květy levandule, lístky máty a meduňky, na plátky nakrájený citrón a pomeranč a samozřejmě nezapomeneme na led.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.


Sirup ze sedmikrásky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 283 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 17 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,7
Suroviny

500 květů sedmikrásek (cca 60 g)
1 l vody
1 citrón
20 g kyseliny citrónové
200 g DiaCromu sypkého (červený nebo modrý)

Postup

Vodu převaříme, necháme vychladnout a rozpustíme v ní kyselinu citrónovou. Do sklenice vložíme květy sedmikrásky a nakrájený citrón na kolečka. Zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme DiaChrom a na mírném ohni zahříváme než se sladidlo úplně rozpustí. Nalijeme do lahve a uzavřeme. Ze sirupu děláme osvěžující limonádu, můžeme ho nalít do tvořítka na led, nechat zmrazit a použít ho na ochalzení nápoje, nebo používáme na oslazení čaje.
Skladování: skladujeme v lednici, nebo pro delší uchování v mrazáku.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.

 

přečtěte si

Baner pro kategorii receptů Ostatní