Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Ostatní recepty bez cukru




Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1040 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 30 g
Cukry 22 g
Tuky 13 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Banán v čokoládě

Suroviny
  • 400 g banánu (2ks)
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g arašídů
  • 25 g arašídového másla
  • 5 g kokosového oleje
  • špetka DiaChromu sypkého (červený nebo modrý
Postup
  1. Banány rozkrojíme na půl a napíchneme je na nanukové dřívko
  2. Arašídy nasekáme a na sucho opražíme na pánvi
  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem
  4. Arašídové máslo osladíme DiaChromem
  5. Banán postupně obalíme v arašídovém másle, namočíme do čokolády a posypeme nasekanými arašídy
  6. Necháme vychladit (alespoň jednu hodinu, ale nejlepší je druhý den) a podáváme

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 370 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 14 g
Cukry 11 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Banánový milkshake

Suroviny
  • 400 g banánu (2ks)
  • 350 ml sójového mléka
  • 25 g arašídového másla
  • 25 g kakaa
  • dle chuti DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Banány nakrájíme na kousky a dáme přes noc do mrazáku.
  2. Do mixéru dáme zmražené banány, sójové mléko, arašídové máslo, kakao, DiaChrom a rozmixujeme.
  3. Takto připravený milkshake nalejeme do sklenic a podáváme.

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2090 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 4 g
Cukry 0 g
Tuky 52 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4

Pesto z medvědího česneku

Suroviny

150 ml olivového oleje
100 g medvědího česneku
50 g mletých ořechů
30 g strouhaného parmazánu
1 šalotka (cca 30 g)
citrónovou šťávu
špetka soli
špetka DiaChromu (červený nebo modrý)

Postup

Medvědí česnek přebereme, opláchneme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme. Společně s ořechy a šalotkou rozmixujeme a postupně přidáváme olivový olej. Do rozmixované směsi přidáme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu špetku soli a DiaChromu a promícháme. Pesto plníme do menších vysterilovaných skleniček, stlačíme lžičkou tak, aby bylo celé pokryté olejem. Skladujeme v chladničce. Pesto používáme na těstoviny, pizzu, nebo podáváme na opečeném toustu.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 508 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 13 g
Cukry 5 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Osvěžující ovocná merenda

Suroviny
  • 200 g mraženého ovoce (50 g malin, 50 g jahod, 50 g černého rybízu, 50 g borůvek)
  • 25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 zakysanou smetanu
  • čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
  1. Mražené ovoce osladíme DiaChromem, přidáme šlehačku nebo zakysanou smetanu a rozmixujeme.
  2. Dáme do pohárů a ihned podáváme.

 

Náš typ: Merenda je vynikající i k palačinkám, lívancům nebo jen tak pro osvěžení.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 225 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 9 g
Cukry 4 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,9

Cuketová pochoutka

Suroviny

1,5 kg cukety
papriky různých barev (zelená, červená, žlutá)
6 velkých cibulí
8 stroužků česneku
2 rajské protlaky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce kari
2 lžíce hořčice
5 lžic kečupu
4 lžíce sádla
sůl
pepř
na doslazení DiaChrom sypký (červený nebo modrý)

Postup

Na sádle podusíme cibuli nakrájenou na libovolné kousky. Až cibule zesklovatí a trochu změkne, přidáme k ní nastrouhanou cuketu
a veškeré přísady. Celou směs 15 minut dusíme a promícháme, aby se nám směs nepřipálila. Podle chuti můžeme ještě přisolit, případně dosladit DiaChromem. Naplníme do sklenic a sterilujeme při 85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice necháme vychladnout
a uložíme je na chladné místo. Směs je výborná jak na topinky, tak i pod maso nebo ji lze použít jako omáčku na těstoviny, nebo jako pochoutku s pečivem.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 119 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 7 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 0,7

Limonáda z bylinek

Suroviny

1 l vody
70 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý) 
10 květů levandule
1 hrst listů máty
1 hrst listů meduňky
citrón, pomeranč
na ozdobu čerstvé květy levandule,
lístky máty a meduňky

Postup

Do vody vložíme bylinky a vodu přivedeme k varu, přidáme Diachrom a vaříme asi 5 minut na mírném ohni. Svařené bylinky přikryjeme pokličkou a necháme odstát 30 minut. Potom přecedíme přes plátýnko a sirup pro přípravu limonády je hotový.
Do perlivé vody nalijeme sirup, ochutíme šťávou z citrónu, přidáme čerstvé květy levandule, lístky máty a meduňky, na plátky nakrájený citrón a pomeranč a samozřejmě nezapomeneme na led.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 283 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 17 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,7

Sirup ze sedmikrásky

Suroviny

500 květů sedmikrásek (cca 60 g)
1 l vody
1 citrón
20 g kyseliny citrónové
200 g DiaCromu sypkého (červený nebo modrý)

Postup

Vodu převaříme, necháme vychladnout a rozpustíme v ní kyselinu citrónovou. Do sklenice vložíme květy sedmikrásky a nakrájený citrón na kolečka. Zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme DiaChrom a na mírném ohni zahříváme než se sladidlo úplně rozpustí. Nalijeme do lahve a uzavřeme. Ze sirupu děláme osvěžující limonádu, můžeme ho nalít do tvořítka na led, nechat zmrazit a použít ho na ochalzení nápoje, nebo používáme na oslazení čaje.
Skladování: skladujeme v lednici, nebo pro delší uchování v mrazáku.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.

 

DiaChrom - který kdy použít