Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Ostatní recepty bez cukru


Kefírové lívance

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 668 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 21 g
Cukry 4 g
Tuky 3 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2,1

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny


Těsto:

  • 500 g kefírového mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. Smícháme mouku, sladidlo DiaChrom, jedlou sodu a sůl
  2. V kefíru rozšleháme vejce, postupně přisypáváme sypkou směs a vymícháme hladké těsto
  3. Na suché teflonové pánvi smažíme lívance z obou stran do zlatova
  4. Z tvarohu a DiaChromu vymícháme hladký krém
  5. Lívance potřeme tvarohovým krémem a můžeme ozdobit ovocem a čokoládovými hoblinami.

Bezový sirup

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 283 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Cukry 17 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,7
Suroviny
  • 20 květů černého bezu
  • 1 l vody
  • 1 citrón
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 200 g sypkého sladidla DiaCromu (červený nebo modrý)

 

Postup

Vodu převaříme, necháme vychladnout a rozpustíme v ní kyselinu citrónovou. Do sklenice vložíme květy bezu černého a nakrájený citrón na kolečka. Zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme sladidlo DiaChrom a na mírném ohni zahříváme než se sladidlo úplně rozpustí. Nalijeme do lahve a uzavřeme. Ze sirupu děláme osvěžující limonádu.

Skladování: skladujeme v lednici


Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.

 


Česnekový naan

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 392 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 14 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 310 g hladké nebo chlebové mouky
  • 255 ml vlažné vody
  • 30 ml olivového oleje
  • 10 g soli
  • 6 g instantního sušeného droždí 
  • 5 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou 
  • 4 větší stroužky česneku (cca 30g)
Postup
  1. Mouku, sůl, sladidlo DiaChrom a droždí smícháme dohromady.
  2. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek a vše promícháme. 
  3. Přidáme tolik vlažné vody, aby vzniklo lehce lepivé těsto.
  4. Vypracujeme hladké těsto, mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu odležet.
  5. Pracovní plochu lehce posypeme moukou, odpočinuté těsto na ni vyklopíme a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Z každého dílu uděláme bochánek a z něho pomocí válečku vyválíme kruh.
  6. Pečeme na suché nepřilnavé pánvi 2 - 3 minuty z každé strany. 
Podáváme s trochou hummusu nebo ho můžeme případně použít jako přílohu. Dobrou chuť! 

Jogurtové lívance

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 533 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 17 g
Cukry 3 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,7

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g řeckého jogurtu 
  • 250 ml sójového mléka
  • 150 g ovesných vloček 
  • 20 g vanilkového proteinu 
  • 15 g DiaChromu sypkého 
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a chvíli mixujeme, poté necháme směs chvilku odpočinout.
  2. Smažíme na nepřilnavé pánvi z obou stran, dokud lívance nemají hezkou zlatavou barvu.
  3. Dozdobíme čím máme rádi a můžeme podávat!

Nepečený čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1754 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 20 g
Cukry 7 g
Tuky 36 g
Vláknina 6 g

Výměnné jednotky 2

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 300 ml kokosového mléka (z plechovky, zhruba 3/4 plechovky)
  • 200 g hořké čokolády
  • 300 g mletých mandlí
  • 55 g kakaového prášku
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 30 ml roztaveného kokosového oleje (cca 3 PL lžíce)
Postup
  1. Kokosové mléko zahřejeme na mírném ohni
  2. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí
  3. Do mísy dáme mleté mandle, kakaový prášek, sladidlo DiaChrom, kokosový olej a mícháme až se směs spojí
  4. Směs vysypeme do dortové formy a přitlačíme tak, aby se nám vytvořil korpus
  5. Na takto připravený korpus nalijeme čokoládovou hmotu a vložíme do lednice na cca 3–4 hodiny, dokud dort neztuhne (můžeme to urychlit vložením do mrazáku na 1–2 hodiny)
  6. Vychlazený dort nakrájíme a můžeme podávat

Banánový milkshake

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 370 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 14 g
Cukry 11 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 400 g banánu (2ks)
  • 350 ml sójového mléka
  • 25 g arašídového másla
  • 25 g kakaa
  • dle chuti sypké sladidlo DiaChrom (červený nebo modrý)
Postup
  1. Banány nakrájíme na kousky a dáme přes noc do mrazáku.
  2. Do mixéru dáme zmražené banány, sójové mléko, arašídové máslo, kakao, sladidlo DiaChrom a rozmixujeme.
  3. Takto připravený milkshake nalejeme do sklenic a podáváme.

Ovesná kaše přes noc Lotus Biscoff

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1106 kJ
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 31 g
Cukry 10 g
Tuky 10 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 100 ml sójového mléka 
  • 50 g ovesných vloček
  • 25 g vanilkového proteinu  
  • 3 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 1 Lotus Biscoff sušenka (7,8 g) 

 

Na ozdobu 

  • 30 g Lotus Biscoff pomazánky 
  • 2 sušenky Lotus Biscoff  (15,6 g) 
Postup
  1. Z vloček si nameleme mouku, rozdrtíme sušenku, v mističce smícháme všechny ostatní ingredience a dáme vychladit do lednice na cca hodinu.
  2. Rozehřejeme si pomazánku a opatrně nalijeme na naše vychlazené vločky. Dozdobíme rozpůlenou sušenkou a další rozdrobíme navrch.
  3. Takto připravené vločky dáme přes noc do lednice.

Langoše

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1006 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 30 g
Cukry 2 g
Tuky 9 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,0

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g bílého řeckého jogurtu (0% tuku)
  • 250 ml vody
  • 8 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 5 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 3 g jedlé sody

Na smažení:

  • 400 ml slunečnicového oleje

Na potření:

  • 100 g Eidamu 20%
  • 50 g kečupu
  • česnek
Postup
  1. Smícháme mouku a všechny výše zmíněné ingredience a necháme na teplém místě hodinu, hodinu a půl kynout.
  2. Nakynuté těsto rozdělíme na 10 kuliček a vyválíme do kulatého tvaru.
  3. Pečeme dozlatova na rozpáleném oleji.
  4. Podáváme s prolisovaným česnekem, kečupem a sýrem.

 


Tiramisu

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 830 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 22 g
Cukry 8 g
Tuky 11 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Krém:

  • 400 g hedvábné tofu
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka, tuhá část)
  • 25 ml kokosového oleje
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom
  • lžička Vanilkové esence

Ostatní:

  • 400 g máslových sušenek
  • 250 ml silného espressa
  • 25 ml Amaretta

 

Postup
  1. Uvaříme si silný šálek espressa, přilijeme do něj Amaretto a necháme vychladnout.
  2. Všechny ingredience na krém dáme do mixéru a mixujeme.
  3. Sušenky postupně namáčíme do espressa a vrstvíme - namočené sušenky, krém, sušenky, krém. Zakončíme krémem a posypeme kakaem.
  4. Dáme vychladit na alespoň 3 hodiny do lednice a můžeme podávat.

Palačinky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 700 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 32 g
Cukry 2 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky 
  • 500 ml polotučného mléka 
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1/2 lžičky soli 
  • Vanilková esence
Postup
  1. Hladkou mouku smícháme s mlékem, solí, sladidlem DiaChrom, pár kapkami vanilkové esence a vyšleháme těsto tak, aby v něm nebyly hrudky.
  2. Pánev potřeme olejem, naběračkou nabereme těsto a nalijeme ho na pánev, kde ho opatrně rozprostřeme.
  3. Po chvilce palačinku otočíme, osmažíme i z druhé strany a sundáme z pánve. Pokud máme pánev s nepřilnavým povrchem, není nutné po každé palačince přidávat další olej.

Pesto z medvědího česneku

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2090 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 4 g
Cukry 0 g
Tuky 52 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 ml olivového oleje
  • 100 g medvědího česneku
  • 50 g mletých ořechů
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1 šalotka (cca 30 g)
  • citrónovou šťávu
  • špetka soli
  • špetka sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. Medvědí česnek přebereme, opláchneme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme.
  2. Společně s ořechy a šalotkou rozmixujeme a postupně přidáváme olivový olej.
  3. Do rozmixované směsi přidáme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu špetku soli a sladidla DiaChrom a promícháme.
  4. Pesto plníme do menších vysterilovaných skleniček, stlačíme lžičkou tak, aby bylo celé pokryté olejem. Skladujeme v chladničce.

 


Borůvkový milkshake

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 282 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 13 g
Cukry 6 g
Tuky 1 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 ml mandlového mléka 
  • 200 g mražených banánů (cca 2 ks) 
  • 50 g borůvek 
  • 50 g ovesných vloček 
  • 5 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 1 lžička vanilkové esence 
Postup
  1.  Všechny ingredience dáme do mixéru, rozmixujeme a nalijeme do sklenice.

Zeleninové lasagne

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 535 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 16 g
Cukry 4 g
Tuky 4 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny


Rajčatová omáčka:

  • 750 ml rajčatové omáčky San Fabio 
  • 240 g vařené čočky
  • 50 g mražené francouzské zeleniny
  • 50 g cibule
  • 15 ml olivového oleje 
  • 14 g česneku (2 stroužky) 
  • 5 g sypkého sladidla DiaChrom

Dle chuti:

  • sušené italské bylinky
  • sůl a pepř

Houbová omáčka:

  • 250 ml smetany 12%
  • 100 g špenátu 
  • 100 g žampiónů
  • 15 ml olivového oleje 
  • dle chuti:
  • sůl a pepř
  • sójová omáčka
  • lahůdkové droždí 
  • česnekový prášek 

Ostatní:

  • 250 g plátů na lasagne Panzani 
  • 100 g sýra eidam 30%
Postup
  1. Cibuli a česnek nakrájíme, pár minut restujeme a poté přidáme francouzskou zeleninu.
  2. Přidáme čočku a zbývající ingredience. Promícháme, necháme omáčku chvíli povařit a dáme stranou.
  3. Osmahneme žampiony, přidáme smetanu, koření, špenát a necháme chvilku povařit.
  4. Předehřejeme troubu na 200°C a začneme vrstvit lasagne: Nejprve na dno zapékací mísy nalijeme trochu rajčatové omáčky, poté přidáme pláty lasagní, omáčku, lasange, houbovou omáčku, pláty lasagní atd., zakončíme houbovou omáčkou a strouhaným sýrem.
  5. Pečeme cca 30 min.

Ovesné lívance z mixéru

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 656 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 28 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 ml ovesného mléka 
  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g banánu (1 banán) 
  • 5 g sypkého sladidla DiaChrom
Postup
  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a chvíli mixujeme, poté necháme směs chvilku odpočinout.
  2. Smažíme na pánvi z obou stran, dokud lívance nemají hezkou zlatavou barvu. Na smažení můžeme použít trochu slunečnicového oleje nebo můžeme smažit na suché nepřilnavé pánvi.
  3. Dozdobíme ovocem a naším oblíbeným topingem a můžeme podávat!

Nutriční hodnoty platí pouze pro samotné lívance.


Smoothie s příchutí jablečného koláče

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 928 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 37 g
Cukry 0 g
Tuky 6 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 350 ml mandlového mléka
  • 175 g jablka (1 ks)
  • 100 g banánu (1/2)
  • 50 g ovesných vloček
  • 25 g lískových oříšků
  • 10 g skořice (cca 1 lžička)
  • 1 kávovou lžičku DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • sypké nebo tabletové sladidlo DiaChrom na doslazení nápoje
Postup
  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a lehce opečeme se sypkým DiaChromem, skořicí a ořechy na pánvi.
  2. Opečenou směs vložíme do mixéru, přidáme banán nakrájený na kousky a ostatní ingredience a rozmixujeme.
  3. Rozlijeme do sklenic a dosladíme podle chuti DiaChromem.

Dýňové latte

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 210 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 4 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 0,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 150 ml mandlového mléka
  • 50 ml silné horké kávy
  • 20 g dýňového pyré
  • 1 tableta sladidla DiaChrom (méně nebo více, záleží na vaší chuti, 1 tableta DiaChromu má sladivost 1 kostky cukru)
  • 1/2 kávové lžičky perníkového koření
  • na špičku nože vanilky
  • 20 g našlehané šlehačky
Postup
  1. Do sklenice na latte dáme na dno dýňové pyré.
  2. Uvaříme si silnější kávu a po stěně sklenice opatrně lijeme na pyré, tak aby se nám vrstvy nesmíchaly.
  3. Mléko svaříme se sladidlem DiaChrom a kořením a mícháme metličkou, aby bylo mléko pořádně našlehané.
  4. Našlehané mléko nalijeme do kávy.
  5. Ozdobíme šlehačkou a posypeme perníkovým kořením.

Cheesecake ve stylu Kinder Maxi King

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1426 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 31 g
Cukry 9 g
Tuky 20 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Korpus:

  • 180 g ovesné mouky 
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g rozehřáteho másla 
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 2 lžíce kakaa 

Vanilkový krém: 

  • 800 ml kokosového mléka (2 plechovky, jen tuhá část) 
  • 2 balíčky smeta-fixu 
  • 7 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 3 lžičky vanilkové esence 

"Karamel": 

  • 120 g Lotusové pomazánky 

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády 
  • 140 g smetany 12%
  • 50 g nasekaných lískových oříšků 

 

Postup
  1. Smícháme všechny ingredience na korpus a pečlivě přitlačíme na dno dortové formy s pečícím papírem.
  2. Kokosové mléko (mělo by být před tím alespoň pár hodin v lednici) vyšleháme s DiaChromem, smeta-fixem a vanilkovou esenci do hladkého krému.
  3. Polovinu krému dáme opatrně na korpus, poté přidáme Lotusovou pomazánku (doporučuji dát na chvíli do mikrovlnky, aby se lépe nanášela na dort.) a druhou polovinu krému.
  4. Rozehřejeme si čokoládu se smetanou, necháme trochu vychladnout a opatrně nalijeme na náš cheesecake. Posypeme nasekanými ořechy a dáme vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.

Banán v čokoládě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1040 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 30 g
Cukry 22 g
Tuky 13 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g banánu (2ks)
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g arašídů
  • 25 g arašídového másla
  • 5 g kokosového oleje
  • špetka sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. Banány rozkrojíme na půl a napíchneme je na nanukové dřívko
  2. Arašídy nasekáme a na sucho opražíme na pánvi
  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem
  4. Arašídové máslo osladíme DiaChromem
  5. Banán postupně obalíme v arašídovém másle, namočíme do čokolády a posypeme nasekanými arašídy
  6. Necháme vychladit (alespoň jednu hodinu, ale nejlepší je druhý den) a podáváme

Jablečné knedlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 590 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 24 g
Cukry 6 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 500 g jablečného pyré nebo na hrubo nastrouhaných jablek
  • 130 g hrubé mouky

Na posypání:

  • 100 g tvrdého tvarohu
  • 20 g másla
  • 10 g sypké sladidlo DiaChrom (červené nebo modré)
Postup
  1. Jablečné pyré nebo nastrouhaná jablka smícháme s hrubou moukou
  2. Směs necháme 1 hodinu odležet v lednici
  3. Odeželou směs znovu promícháme, rukou tvoříme knedlíčky v průměru asi 2,5 - 3 cm
  4. Vaříme je v mírně osolené vodě asi 5 min - hotové vyplavou na hladinu
  5. Podáváme s tvarohem, máslem a sladidlem DiaChrom

Osvěžující ovocná merenda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 508 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 13 g
Cukry 5 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 200 g mraženého ovoce (50 g malin, 50 g jahod, 50 g černého rybízu, 50 g borůvek)
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červený nebo modrý)
  • 1 zakysanou smetanu
  • čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
  1. Mražené ovoce osladíme DiaChromem, přidáme šlehačku nebo zakysanou smetanu a rozmixujeme.
  2. Dáme do pohárů a ihned podáváme.

Náš tip: Merenda je vynikající i k palačinkám, lívancům nebo jen tak pro osvěžení.


Cuketová pochoutka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 225 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 9 g
Cukry 4 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,9
Suroviny
  • 1,5 kg cukety
  • papriky různých barev (zelená, červená, žlutá)
  • 6 velkých cibulí
  • 8 stroužků česneku
  • 2 rajské protlaky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce kari
  • 2 lžíce hořčice
  • 5 lžic kečupu
  • 4 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • sypké sladidlo DiaChrom (červené nebo modré) na doslazení
Postup

Na sádle podusíme cibuli nakrájenou na libovolné kousky. Až cibule zesklovatí a trochu změkne, přidáme k ní nastrouhanou cuketu
a veškeré přísady. Celou směs 15 minut dusíme a promícháme, aby se nám směs nepřipálila. Podle chuti můžeme ještě přisolit, případně dosladit sladidlem DiaChrom. Naplníme do sklenic a sterilujeme při 85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice necháme vychladnout
a uložíme je na chladné místo. Směs je výborná jak na topinky, tak i pod maso nebo ji lze použít jako omáčku na těstoviny, nebo jako pochoutku s pečivem.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Limonáda z bylinek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 119 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 7 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 0,7
Suroviny
  • 1 l vody
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom (červený nebo modrý)
  • 10 květů levandule
  • 1 hrst listů máty
  • 1 hrst listů meduňky
  • citrón, pomeranč
  • na ozdobu čerstvé květy levandule,
  • lístky máty a meduňky
Postup

Do vody vložíme bylinky a vodu přivedeme k varu, přidáme sladidlo Diachrom a vaříme asi 5 minut na mírném ohni. Svařené bylinky přikryjeme pokličkou a necháme odstát 30 minut. Potom přecedíme přes plátýnko a sirup pro přípravu limonády je hotový.
Do perlivé vody nalijeme sirup, ochutíme šťávou z citrónu, přidáme čerstvé květy levandule, lístky máty a meduňky, na plátky nakrájený citrón a pomeranč a samozřejmě nezapomeneme na led.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.


Sirup ze sedmikrásky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 283 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 17 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,7
Suroviny
  • 500 květů sedmikrásek (cca 60 g)
  • 1 l vody
  • 1 citrón
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 200 g sypkého sladidla DiaCromu (červený nebo modrý)
Postup

Vodu převaříme, necháme vychladnout a rozpustíme v ní kyselinu citrónovou. Do sklenice vložíme květy sedmikrásky a nakrájený citrón na kolečka. Zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den přecedíme přes plátýnko, vymačkáme, přidáme sladidlo DiaChrom a na mírném ohni zahříváme než se sladidlo úplně rozpustí. Nalijeme do lahve a uzavřeme. Ze sirupu děláme osvěžující limonádu, můžeme ho nalít do tvořítka na led, nechat zmrazit a použít ho na ochalzení nápoje, nebo používáme na oslazení čaje.

Skladování: skladujeme v lednici, nebo pro delší uchování v mrazáku.

Výživové údaje a doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících 100 ml sirupu.