Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace
Ne SouhlasímEnergetická hodnota | 1068 kJ |
Bílkoviny | 11 g |
Sacharidy | 31 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 3,1 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Vejce utřeme se sladidlem DiaChrom, strouhanou kůrou a šťávou z citronu, přidáme očištěné rozinky, drobně nasekané mandle a sekanou čokoládu. Nakonec přidáme mouku a z bílků ušlehaný sníh. Všechno lehce promícháme, těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané bábovky a upečeme.
Energetická hodnota | 1313 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 34 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 18 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,4 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovtá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Smíchejte mouku, kakao, sladidlo DiaChrom a kypřicí prášek. Rozmixujte banán s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a znovu promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte těsto do připravené formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.
Energetická hodnota | 925 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 31 g |
Cukry | 9 g |
Tuky | 8 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,1 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 836 kJ |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 25 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 2,5 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Těsto
Náplň
Energetická hodnota | 824 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 34 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 4 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,4 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Energetická hodnota | 1288 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 46 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 4,6 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Těsto
Náplň
Na potření
Energetická hodnota | 1012 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 43 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 4 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 4,3 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Těsto:
Na vaření preclíků:
Na ozdobu:
Energetická hodnota | 1124 kJ |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 42 g |
Cukry | 9 g |
Tuky | 8 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 4,2 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Těsto
Na ozdobu
Energetická hodnota | 1009 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 45 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 4 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 4,5 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Necháme vychladnout alespoň 2-3 hodiny na mřížce!
Energetická hodnota | 923 kJ |
Bílkoviny | 11 g |
Sacharidy | 37 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 2 g |
Vláknina | 5 g |
Výměnné jednotky | 3,7 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Ingredience: na 8 větších bagelů
Na potření:
Energetická hodnota | 1214 kJ |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 15 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 24 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 1,5 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Těsto:
Náplň:
Ostatní:
Těsto:
Náplň:
Energetická hodnota | 970 kJ |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 23 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 4 g |
Výměnné jednotky | 2,3 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Spodní vrstva:
Vrchní vrstva:
Ozdoba:
Energetická hodnota | 1231 kJ |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 40 g |
Cukry | 11 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 4 g |
Výměnné jednotky | 4,0 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 1078 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 46 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 5 g |
Vláknina | 5 g |
Výměnné jednotky | 4,6 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 995 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 33 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 8 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,3 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Těsto
Drobenka
Energetická hodnota | 1245 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 45 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 4 g |
Výměnné jednotky | 4,5 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Těsto:
Náplň:
Energetická hodnota | 1905 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 51 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 24 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 5,1 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 1719 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 46 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 22 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 4,6 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 1210 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 35 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 13 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,5 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Náplň:
Energetická hodnota | 811 kJ |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 33 g |
Cukry | 8 g |
Tuky | 4 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,3 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 520 kJ |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 21 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 2 g |
Vláknina | 4 g |
Výměnné jednotky | 2,1 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Energetická hodnota | 1282 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 34 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 16 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,4 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Náplň:
Na potření:
Energetická hodnota | 787 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 18 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 0 g |
Výměnné jednotky | 1,8 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Pudinková náplň:
Krém:
Na posypání:
Energetická hodnota | 1264 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 34 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 17 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 3,4 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Čokoládová poleva:
Perník je výborný a vláčný. Můžeme ho potřít i nějakým pikantním džemem nebo marmeládou (rybízovou, meruňkovou, citrusovou ...). Pokud použijeme citrusovou, ozdobíme ho citrusovou kůrou a rázem z "obyčejného perníku" máte moučník pro slavnostní příležitost.
Energetická hodnota | 534 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 23 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 2 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 2,3 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Energetická hodnota | 1079 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 35 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,5 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 893 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 25 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 2,5 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Korpus:
Puding:
Borůvkový džem:
Energetická hodnota | 826 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 25 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 7 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 2,5 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Tvarohová náplň:
Drobenka:
Na potření:
Energetická hodnota | 1194 kJ |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 34 g |
Cukry | 8 g |
Tuky | 15 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 3,4 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 1041 kJ |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 31 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 13 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 3,1 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g.
Smíchejte mouku, sladidlo DiaChrom a prášek do pečiva. Rozmixujte banány s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte
do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte část borůvek a opatrně promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte
těsto do připravené formy a na každý muffin zapíchněte cca 3 borůvky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.
Energetická hodnota | 1436 kJ |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 31 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 22 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,1 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Náplň:
Čokoládová poleva:
Ostatní:
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Smícháme mouku, sladidlo DiaChrom, kakao a jedlou sodu. Přidáme kefírové mléko, olej, vejce, višňovou marmeládu a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí.
Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme na tři části. První část natřeme polovinou náplně a položíme na ni druhou část. Druhou část natřeme zbytkem náplně a položíme na ni třetí část. Třetí část polijeme horkou čokoládovou polevou a opatrně rozetřeme. Nakonec posypeme sekanými mandlemi.
Náplň:
Mascarpone rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme DiaChrom a kakao. Vše vymícháme do hladkého krému.
Čokoládová poleva:
Máslo a nalámanou čokoládu pomalu zahřejeme, mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva.
Energetická hodnota | 1006 kJ |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 33 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 2 g |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Drobenka:
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a roztáhneme do krajů. Na těsto klademe půlky vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou, můžeme přidat ořechy a mandle. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 cca 20 min (až jsou okraje zlatavé).
Energetická hodnota | 1125 kJ |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 10 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 22 g |
Vláknina | 0 g |
Výměnné jednotky | 1 |
Krém:
Ostatní:
Z bílků vyšleháme hustý sníh. Zvlášť si ušleháme žloutky, sladidlo DiaChrom a kakao, vznikne tužší hmota, ke které postupně přidáváme sníh
a opatrně ho zapracováváme. Nakonec vmícháme hrubou mouku, vše opatrně promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (papír můžeme potřít olejem, aby se nám z papíru po upečení lépe sundávalo). Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně
8 - 10 min. Necháme vychladnout.
Krém: rozmícháme maskarpóne, přidáme kakao a pořádně promícháme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a postupně vmícháme
do mascarpóne. Vychladlé těsto rozkrojíme na 4 díly, každý natřeme višňouvou marmeládou a krémem a skládáme na sebe. Poslední natřenou vrstvu posypeme kakaem.
Pokud krém nebudeme servírovat dětem, tak při míchání mascarpone můžeme přidat až 5 lžic likéru. Skvělé je Baileys, vaječný likér, višňový likér, Amaretto nebo rum.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
Energetická hodnota | 1043 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 50 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 1 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 5 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: PL - polévková lžíce
Z droždí, vody, sladidla DiaChrom a 2 Pl mouky uděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám, dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 h. Potom z těsta utvoříme šišku, nebo bochánek, dáme na pomoučený plech a necháme ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme slanou vodou a pečeme 15 minut při 250 °C, potom teplotu zmírníme na 170 °C a pečeme ještě 40 až 50 minut dozlatova.
Hotový chléb ještě potřeme slanou vodou.
Energetická hodnota | 950 kJ |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 25 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 13 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 2,5 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Drobenka:
Máslo našleháme, postupně přidáváme sladidlo DiaChrom a vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, poklademe kousky oloupané rebarbory, posypeme sladidlem DiaChrom a drobenkou. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C.
Energetická hodnota | 1030 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 22 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 9 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 2,2 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, špetku soli, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme vejce, žloutky, máslo, sladidlo DiaChrom, perníkové koření a kvásek. Těsto mísíme a dle potřeby přilíváme mléko. Až je těsto dobře vymísené do hladka, přikryjeme ho ubrouskem a dáme vykynout na teplé místo. Vykynuté těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a urovnáme.
Pečeme ve vyhřáté troubě.
Energetická hodnota | 850 kJ |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 22 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 9 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 2,2 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Mouku smícháme s máslem a cukrem. Poté přidáme mléko a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Na těsto rozetřeme tvaroh, který jsme rozmíchali s vajíčkem a 0,5 dl mléka. Na tvaroh dáme na tenké plátky nakrájená jablka a posypeme slunečnicovými semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
Energetická hodnota | 1200 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 33 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 15 g |
Vláknina | 4 g |
Výměnné jednotky | 3,3 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Ostatní:
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do vyšší nádoby si rozklepeme 3 vajíčka, přidáme sladidlo DiaChrom, mléko, prášek do pečiva a olej. Společně vše vyšleháme. Potom do směsi lehce vmícháme špaldovou mouku a ovesné vločky. Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo do dortové formy vymazané máslem. Na bublaninu naskládáme ovoce podle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut. Na závěr lehce poprášíme kokosem a skořicí.
Energetická hodnota | 913 kJ |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 28 g |
Cukry | 9 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 2,8 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Pomazánkové máslo smícháme s moukou, vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme slabý plát, který posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, posypeme sladidlem DiaChrom, skořicí a přidáme rozinky a strouhané ořechy. Potom těsto zavineme, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Před dopečením závinu ještě několikrát potřeme smetanou.
Energetická hodnota | 1063 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 38 g |
Cukry | 9 g |
Tuky | 7 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,8 |
Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.
Těsto
Na ozdobu:
Energetická hodnota | 943 kJ |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 36 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 8 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 3,6 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Nádivka:
Na potření:
Energetická hodnota | 1197 kJ |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 38 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 11 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,8 |
Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Energetická hodnota | 574 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 16 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 5 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 1,6 |
Náplň:
Ostatní:
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do misky s mlékem zašleháme vejce a po částech přidáváme mouku, aby se netvořily žmolky. Na pánvi s malým množstvím rozehřátého oleje smažíme z obou stran palačinky. Vychladlé potřeme jablečným džemem, tvarohovou náplní a svineme.
Náplň: tvaroh se zakysanou smetanou a sladidlem DiaChrom vyšleháme do hladkého krému.
Ozdoba: takto připravené palačinky dáme na talíř, posypeme skořicí smíchanou s DiaChromem, zdobíme částí tvarohové
náplně, na kterou položíme tenký kousek jablka a meduňkový lístek.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
Energetická hodnota | 1200 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 36 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 13 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,6 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk nebo olej. Po zchladnutí tekutiny na pokojovou teplotu rozmícháme v mléce vejce a nasekané ořechy. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem do perníku, přidáme směs mléka s přísadami a vypracujeme těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 150 - 160°C po dobu 40 - 50 minut.
Po vychladnutí podélně rozkrojíme, potřeme rybízovou marmeládou a obě části spojíme.
Energetická hodnota | 1018 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 26 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 12 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 2,6 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Náplň:
Drobenka:
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) sypkého DiaChromu je cca 12 g
Z mouky, změklé Hery a sladidla DiaChrom vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce. Odpočinuté těsto pak rozválíme na velikost pekáče, pokryjeme rovnoměrně tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Nakonec hustě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme zvolna při 175°C ve vyhřáté troubě do doby než začne drobenka zlátnout.
Náplň: tvaroh vymícháme se žloutky a DiaChromem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do tvarohové hmoty.
Drobenka: z másla, sladidla a hladké mouky vypracujeme drobenku.
Energetická hodnota | 1165 kJ |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 31 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 15 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 3,1 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Vymícháme žloutky, sladidlo DiaChrom a olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Aby to šlo lépe, můžeme přidat špetku soli. Do žloutkové hmoty přidáme zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhané banány, polovinu mouky, lehce promícháme a střídavě přidáváme mléko a mouku. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do formy na muffiny, ozdobíme mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C
asi 20 minut.
Energetická hodnota | 960 kJ |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 22 g |
Cukry | 6 g |
Tuky | 14 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 2,2 |
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, sladidlo DiaChrom a dobře promícháme. Přidáme nasekané ořechy, rozmačkané banány a mrkev a na velmi malé kousky nakrájeného ananasu. Přidáme olej a vejce a promícháme. Dáme do formy a do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu při 170°C.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
Energetická hodnota | 989 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 37 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 7 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,7 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme sladidlo DiaChrom a 2 PL vlažného mléka. Rozetřeme a necháme vykynout. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme kvásek, zbylé mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme lžičkou kousky těsta, které necháme ještě trošku nakynout a smažíme v rozpáleném tuku.
(v energetické hodnotě není započítán tuk na smažení)
Energetická hodnota | 1917 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 35 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 35 g |
Vláknina | 11 g |
Výměnné jednotky | 3,5 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.