Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Pečení bez cukru




Čokoládový dort

Suroviny

500 g polohrubé mouky
500 ml kefírového mléka
200 ml oleje
100 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
80 g višňové marmelády
30 g kakaa
2 vejce
1 lžička jedlé sody

Náplň:
250 g mascarpone
180 g zakysané smetany (18%)
12 g DiaChromu sypkého (modrý nebo červený)
20 g kakaa

Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády na vaření
50 g  másla

Ostatní:
20 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

 

 

Postup

Smícháme mouku, DiaChrom, kakao a jedlou sodu. Přidáme kefírové mléko, olej, vejce, višňovou marmeládu a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí.
Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme na tři části. První část natřeme polovinou náplně a položíme na ni druhou část. Druhou část natřeme zbytkem náplně a položíme na ni třetí část. Třetí část polijeme horkou čokoládovou polevou a opatrně rozetřeme. Nakonec posypeme sekanými mandlemi.

Náplň:
Mascarpone rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme DiaChrom a kakao. Vše vymícháme do hladkého krému.

Čokoládová poleva:
Máslo a nalámanou čokoládu pomalu zahřejeme, mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva.

 

Ve 100 g:
Energie: 1436 kJ,
Bílkoviny: 6 g,
Sacharidy: 31 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 22 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Čokoládové muffiny

Suroviny

220 g polohrubé mouky
180 ml mandlového mléka
100 ml slunečnicového oleje
70 g hořké čokolády (80%)
40 g kakaa
30 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
2 lžičky prášku do pečiva
1 banán

Poznámka: vrchovtá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Smíchejte mouku, kakao, DiaChrom  a kypřicí prášek. Rozmixujte banán s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a znovu promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte těsto do připravené formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.

Ve 100 g:
Energie: 1313 kJ,
Bílkoviny: 5 g,
Sacharidy: 34 g,
Cukry: 5 g,
Tuky: 18 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Švestkový koláč

Suroviny

125 ml mléka, 50 g másla,
1 žloutek, 250 g polohrubé mouky
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
3 g soli, citrónová kůra
1 sáček sušeného droždí
300 g švestek
ořechy, strouhané mandle

Drobenka:
3 PL hladké mouky
1 PL DiaChromu sypkého
1 PL změklého másla
1 vejce na potření

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a roztáhneme do krajů. Na těsto klademe půlky vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou, můžeme přidat ořechy a mandle.

Ve 100 g:
Energie: 1006 kJ,
Bílkoviny: 6 g,
Sacharidy: 33 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 10 g,
Vláknina: 2 g

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Bublanina se švestkami

Suroviny

300 g polohrubé mouky
50 g DiaChromu sypkého se sukralózou
200 ml mléka
80 g Hery
2 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
500 g švestek

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Změklou Heru nakrájíme na malé kousky, přidáme DiaChrom, žloutky a utřeme. Střídavě vmícháme vlažné mléko a asi 2/3 mouky. Z bílků ušleháme pevný sníh a se zbylou moukou smíchanou s práškem do pečiva lehce zapracujeme. Těsto rozetřeme do formy vyložené pečícím papírem a poklademe švestkami. Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut. Vychladlou bublaninu posypeme DiaChromem.

Ve 100 g:
Energie: 787 kJ,
Bílkoviny: 5 g,
Sacharidy: 29 g,
Cukry: 5 g,
Tuky: 6 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 2,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Višňový řez

Suroviny

50 g hrubé mouky
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
20 g kakaa
6  vajec
Krém:
500 g Mascarpóne
400 ml šlehačky
2 ztužovače šlehačky
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
20 g kakaa
Ostatní:
višňovou marmeládu
kakao na posypání 

Postup

Z bílků vyšleháme hustý sníh. Zvlášť si ušleháme žloutky, DiaChrom a kakao, vznikne tužší hmota, ke které postupně přidáváme sníh
a opatrně ho zapracováváme. Nakonec vmícháme hrubou mouku, vše opatrně promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (papír můžeme potřít olejem, aby se nám z papíru po upečení lépe sundávalo). Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně
8 - 10 min. Necháme vychladnout.
Krém: rozmícháme maskarpóne, přidáme kakao a pořádně promícháme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a postupně vmícháme
do mascarpóne. Vychladlé těsto rozkrojíme na 4 díly, každý natřeme višňouvou marmeládou a krémem a skládáme na sebe.  Poslední natřenou vrstvu posypeme kakaem.
Pokud krém nebudeme servírovat dětem, tak při míchání mascarpone můžeme přidat až 5 lžic likéru. Skvělé je Baileys, vaječný likér, višňový likér, Amaretto nebo rum.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 1125 kJ,
Bílkoviny: 6 g,
Sacharidy: 10 g,
Cukry: 3 g,
Tuky: 22 g,
Vláknina: 0 g,
Výměnné jednotky: 1

Jahodová roláda

Suroviny

100 g polohrubé mouky
30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý
6 vajec 
Náplň:
250 g másla
200 ml mléka
2 PL vanilkového pudinku
6 g DiaChromu sypkého
jahody
Ostatní:
kokos na posypání
jahody na ozdobu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Utřeme žloutky s DiaChromem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě ho vmícháváme s moukou do utřených žloutků. Těsto nalijeme
na  plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 minut při 200 °C. Po upečení vyndáme z plechu a piškot srolujeme.
Náplň: uvaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme pudink a DiaChrom. Roládu rozbalíme, potřeme 2/3 krému, poklademe rozkrájenými jahodami a znovu srolujeme.
Zbytkem krému potřeme roládu a posypeme kokosem, ozdobíme jahodami.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 1214 kJ,
Bílkoviny: 6 g,
Sacharidy: 15 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 24 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 1,5

Domácí chléb

Suroviny

1 kg hladké mouky
50 g droždí
2 dcl vody
1/2 l vlažného piva
1 lžičku DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 PL kmínu
1 PL soli
1 PL octa

Poznámka: PL - polévková lžíce

 

Postup

Z droždí, vody, DiaChromu a 2 Pl mouky uděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám, dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 h. Potom z těsta utvoříme šišku, nebo bochánek, dáme na pomoučený plech a necháme ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme slanou vodou a pečeme 15 minut při 250 °C, potom teplotu zmírníme na 170 °C a pečeme ještě 40 až 50 minut dozlatova.
Hotový chléb ještě potřeme slanou vodou.

Ve 100 g:
Energie: 1043 kJ,
Bílkoviny: 9 g,
Sacharidy: 50 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 1 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Rebarborový koláč

Suroviny

500 g rebarbory
150 g polohrubé mouky
120 g másla
75 g solamylu
35 g DiaChromu sypkého se sukralózou
4 vejce
½ prášku do pečiva
skořice
tuk na vymazání formy
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou na posypání rebarbory

Drobénka:
50 g polohrubé mouky
40 g másla
15 g DiaChromu sypkého

 

Postup

Máslo našleháme, postupně přidáváme DiaChrom a vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, poklademe kousky oloupané rebarbory, posypeme DiaChromem a drobenkou. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C.

 

Ve 100 g:
Energie: 950 kJ,
Bílkoviny: 4 g,
Sacharidy: 25 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 13 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 2,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Kynutý perník

Suroviny

500 g polohrubé mouky
80 g másla
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
20 g kvasnic
5 g perníkového koření
1/2 l mléka
1 vejce
2 žloutky
sůl

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, špetku soli, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme vejce, žloutky, máslo, DiaChrom, perníkové koření a kvásek. Těsto mísíme a dle potřeby přilíváme mléko. Až je těsto dobře vymísené do hladka, přikryjeme ho ubrouskem a dáme vykynout na teplé místo. Vykynuté těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a urovnáme.
Pečeme ve vyhřáté troubě.

Ve 100 g:
Energie: 1030 kJ,
Bílkoviny: 8 g,
Sacharidy: 22 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 9 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Celozrnný koláč

Suroviny

340 g celozrnné pšeničné mouky
150 g slunečnicových semínek
80 g másla
30 g DiaChromu sypkého se sukralózou
3 dcl polotučného mléka
2 polotučné tvarohy
1 vejce
4 jablka
1 prášek do pečiva

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mouku smícháme s máslem a cukrem. Poté přidáme mléko a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Na těsto rozetřeme tvaroh, který jsme rozmíchali s vajíčkem a 0,5 dl mléka. Na tvaroh dáme na tenké plátky nakrájená jablka a posypeme slunečnicovými semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.

Ve 100 g:
Energie: 850 kJ,
Bílkoviny: 10 g,
Sacharidy: 22 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 9 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Bublanina

Suroviny

200 g špaldové mouky
200 g ovesných vloček
50 g borůvek
50 g jahod
20 g DiaChromu sypkého se sukralózou
2 dcl mléka
1 dcl oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
máslo na vymazání formy

Ostatní:
kokos
skořice

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do vyšší nádoby si rozklepeme 3 vajíčka, přidáme DiaChrom, mléko, prášek do pečiva a olej. Společně vše vyšleháme. Potom do směsi lehce vmícháme špaldovou mouku a ovesné vločky. Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo do dortové formy vymazané máslem. Na bublaninu naskládáme ovoce podle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut. Na závěr lehce poprášíme kokosem a skořicí.

Ve 100 g:
Energie: 1200 kJ,
Bílkoviny: 8 g,
Sacharidy: 33 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 15 g,
Vláknina: 4 g,
Výměnné jednotky: 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Jablečný závin

Suroviny

1 kg jablek
250 g pomazánkového másla
250 g polohrubé mouky
100 g rozinek
60 g strouhanky
50 g másla
25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 dcl smetany
skořice
ořechy

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Pomazánkové máslo smícháme s moukou, vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme slabý plát, který posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, posypeme DiaChromem, skořicí a přidáme rozinky a strouhané ořechy. Potom těsto zavineme, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Před dopečením závinu ještě několikrát potřeme smetanou.

Ve 100 g:
Energie: 913 kJ,
Bílkoviny: 3 g,
Sacharidy: 28 g,
Cukry: 9 g,
Tuky: 11 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Babiččina bábovka

Suroviny

120 g hrubé mouky
6 vajec
40 g DiaChromu sypkého (červeného nebo modrého)
30 g hrozinek
50 g hořké čokolády
30 g mandlí
šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vejce utřeme s DiaChromem, strouhanou kůrou a šťávou z citronu, přidáme očištěné rozinky, drobně nasekané mandle a sekanou čokoládu. Nakonec přidáme mouku a z bílků ušlehaný sníh. Všechno lehce promícháme, těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané bábovky a upečeme.

Ve 100 g:
Energie: 1068 kJ,
Bílkoviny: 11 g,
Sacharidy: 31 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 11 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Palačinky s tvarohem

Suroviny

3 dcl polotučného mléka
100 g polohrubé mouky
1 vejce

Náplň:
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)

Ostatní:
jablečný džem
1 kávová lžička skořice
1 lžička DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
kousek jablka
meduňkové lístky

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do misky s mlékem zašleháme vejce a po částech přidáváme mouku, aby se netvořily žmolky. Na pánvi s malým množstvím rozehřátého oleje smažíme z obou stran palačinky. Vychladlé potřeme jablečným džemem, tvarohovou náplní a svineme.
Náplň: tvaroh se zakysanou smetanou a DiaChromem vyšleháme do hladkého krému.
Ozdoba: takto připravené palačinky dáme na talíř, posypeme skořicí smíchanou s DiaChromem, zdobíme částí tvarohové
náplně, na kterou položíme tenký kousek jablka a meduňkový lístek.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 574 kJ,
Bílkoviny: 8 g,
Sacharidy: 16 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 5 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 1,6

Mělnický perník

Suroviny

500 ml mléka
500 g polohrubé mouky
100 g nasekaných vlašských ořechů
70 g DiaChromu sypkého se sukralózou
10 lžic rostl. tuku nebo oleje
2 vejce
1 kypřící prášek do perníku

Ostatní:
rybízovou marmeládu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk nebo olej. Po zchladnutí tekutiny na pokojovou teplotu rozmícháme v mléce vejce a nasekané ořechy. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem do perníku, přidáme směs mléka s přísadami a vypracujeme těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 150 - 160°C po dobu 40 - 50 minut.
Po vychladnutí podélně rozkrojíme, potřeme rybízovou marmeládou a obě části spojíme.

Ve 100 g:
Energie: 1200 kJ,
Bílkoviny: 7 g,
Sacharidy: 36 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 13 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Broskvový koláč

Suroviny

210 g hladké mouky
140 g Hery
24 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)

Náplň:
250 g tvarohu
2 vejce
36 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
8 broskví

Drobenka:
40 g másla
80 g hladké mouky,
12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Z mouky, změklé Hery a sladidla DiaChrom vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce. Odpočinuté těsto pak rozválíme na velikost pekáče, pokryjeme rovnoměrně tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Nakonec hustě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme zvolna při 175°C ve vyhřáté troubě do doby než začne drobenka zlátnout.
Náplň: tvaroh vymícháme se žloutky a DiaChromem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do tvarohové hmoty. 
Drobénka: z másla, sladidla a hladké mouky vypracujeme drobénku.

Ve 100 g:
Energie: 1018 kJ,
Bílkoviny: 7 g,
Sacharidy: 26 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 12 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 2,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Banánové muffiny

Suroviny

270 g celozrnné špaldové mouky
250 ml polotučného mléka
100 ml řepkového oleje
100 g banánů
30 g kukuřičného škrobu
10 g loupaných mandlí
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový lusk

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vymícháme žloutky, DiaChrom a olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Aby to šlo lépe, můžeme přidat špetku soli. Do žloutkové hmoty přidáme zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhané banány, polovinu mouky, lehce promícháme a střídavě přidáváme mléko a mouku. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do formy na muffiny, ozdobíme mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 
asi 20 minut.

Ve 100 g:
Energie: 1165 kJ,
Bílkoviny: 3 g,
Sacharidy: 31 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 15 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Buchta s ananasem

Suroviny

250 g pohohrubé špaldové mouky
240 g (cca 2 ks) přezrálých rozmačkaných banánů
200 g nakrájeného ananasu
150 g mleté mrkve
150 g řepkového oleje
50 g nasekaných vlašských ořechů
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou
6 g prášku do pečiva
3 g jedlé sody
3 vejce
špetka soli

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup


Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, DiaChrom a dobře promícháme. Přidáme nasekané ořechy, rozmačkané banány a mrkev a na velmi malé kousky nakrájeného ananasu. Přidáme olej a vejce a promícháme. Dáme do formy a do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu při 170°C.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 960 kJ,
Bílkoviny: 5 g,
Sacharidy: 22 g,
Cukry: 6 g,
Tuky: 14 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 2,2

Bramborové koblihy

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 g vařených strouhaných brambor
60 g másla
3 žloutky
250 ml mléka
2 PL rumu
30 g kvasnic
6 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
kůra z 1/2 citrónu
sůl
tuk na smažení

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme DiaChrom a 2 PL vlažného mléka. Rozetřeme a necháme vykynout. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme kvásek, zbylé mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme lžičkou kousky těsta, které necháme  ještě trošku nakynout a smažíme v rozpáleném tuku.

(v energetické hodnotě není započítán tuk na smažení)

Ve 100 g:
Energie: 989 kJ,
Bílkoviny: 7 g,
Sacharidy: 37 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 7 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

 

DiaChrom - který kdy použít