Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Pečení bez cukru


České buchty

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1210 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 35 g
Cukry 2 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky 
  • 260 ml mandlového mléka 
  • 50 g DiaChromu sypkého se sukralózou 
  • 130 g másla 
  • 7 g sušeného droždí
  • 10 g skořice
  • Pár kapek vanilkové esence  
  • Špetka soli

 

  • Náplň:
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 15 g DiaChromu sypkého 
  • 2 žloutky
  • 20 g rozpuštěného či změklého másla
  • špetku soli

 

  • 15 ml oleje na vymazání formy
Postup
  1. Rozmícháme si droždí s trochou vlažného mléka a trochou DiaChromu a necháme vzejít kvásek.
  2. Do robota pak přidáme všechny ostatní ingredience, zbytek mléka a DiaChromu, kvásek, promícháme a necháme na teplém místě cca 90 minut kynout.
  3. Náplň vytvoříme tak, že si rozmixujeme tvaroh s žloutky, Diachromem, máslem a špetkou soli.
  4. Těsto rozdělíme na 20 stejně velkých kusů. uděláme v ruce čtvereček, dáme cca lžičku nebo dvě naší náplně, spojíme rohy, ucpeme všechny mezery a dáme do předem vymazaného pekáčku. Nezapomeneme potřít buchty po stranách trochou oleje, aby se nám neslepily.
  5. Buchty necháme ještě chvilku kynout, zatímco si předehřejeme troubu na 180°C. Poté pečeme tak 30 - 40 minut a necháme vychladnout.

Jogurtové muffiny s borůvkami

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 811 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 33 g
Cukry 8 g
Tuky 4 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g hladké mouky
  • 180 ml polotučného mléka
  • 150 g řeckého jogurtu 0,3 tuku
  • 125 g borůvek 
  • 1 banán (100 g) 
  • 80 g hořké čokolády
  • 30 g DiaChromu sypkého se sukralózou
  • 1 balení prášku do pečiva
Postup
  1. V míse smícháme mouku, DiaChrom a prášek do pečiva.
  2. Přidáme jogurt a v mixéru rozmixujeme banán s mlékem.
  3. Tekutou směs nalijeme do mísy a metličkou promícháme těsto, aby v něm nebyly hrudky.
  4. Přidáme borůvky, ale ne všechny, pár si necháme na konec na dozdobení
  5. Formu vyložíme papírovými košíčky.
  6. Polovinu těsta nalijeme do těchto košíčků, přidáme kousek čokolády a přidáme zbytek těsta.
  7. Pečeme při 200 °C cca 10 - 15 minut.
  8. Muffiny můžeme zkontrolovat špejlí - pokud ji zapíchneme do muffinu a těsto se na ni nelepí, jsou hotové a můžeme je vyndat.

Pečené ovesné vločky s jablky a skořicí

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 520 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 21 g
Cukry 6 g
Tuky 2 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 2,1

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 500 ml mandlového mléka 
  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g jablka 
  • 200 g banány 
  • 40 g skořice
  • 30 g lžíce drcených lněných semínek 
  • 25 g DiaChromu sypký se sukralózou
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli 
Postup
  1. Do rozmačkaného banánu přidáme vločky, mléko a všechny ostatní ingredience a pořádně promícháme.
  2. Směs urovnáme do pekáčku a ozdobíme plátky jablka.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C cca 30 minut.

 

 


Svatomartinské ořechové rohlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1282 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 3 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 ks sušeného droždí  
  • 1 vejce 
  • špetka soli

     Náplň:

  • 150 ml mléka
  • 140 g mletých ořechů
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla 
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • špetka mleté skořice 

     Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Než nám těsto vykyne, připravíme si náplň: mléko s máslem přivedeme k varu a odstavíme, přidáme jemně mleté ořechy, nastrouhaný perník, rum, DiaChrom, citrónovou kůru a skořici
  4. Náplň dobře promícháme a necháme vychladnout
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly a vytvarujeme z nich bochánky
  6. Z každého bochánku rozválíme kruh vysoký cca 4 mm a nožem ho rozdělíme na 6 dílů
  7. Díl ve tvaru trojúhelníku trochu roztáhneme, lžičkou dáme ořechovou náplň ke kratší straně, zavineme ho, ohneme do tvaru podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem
  8. Tímto způsobem zpracujeme celé těsto
  9. Rohlíčky necháme vykynout ještě 20 minut
  10. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 15 - 20 min
  12. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme rohlíčky z trouby, necháme vychladnout a posypeme DiaChromem

Buchta trio

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 787 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 18 g
Cukry 3 g
Tuky 11 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva

Pudinková náplň:

  • 2 karamelové pudinky
  • 750 ml mléka
  • 5 g Diachromu sypkého (červený nebo modrý)


Krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 10 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)


Na posypání:

  • kakao
Postup
  1. Vejce utřeme s DiaChromem
  2. Přidáme olej a vodu a vyšleháme
  3. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva a vyšleháme hladké těsto
  4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečícím papírem
  5. Z pudinku, DiaChromu a mléka uvaříme hustší pudink
  6. Horký pudink nalejeme cikcak na těsto
  7. Pečeme asi 20 minut při 180 °C
  8. Po upečení buchtu vyndáme a necháme vychladnout
  9. Zakysyné smetany smícháme s DiaChromem a natřeme na moučník
  10. Krém ze zakysané smetany jemně poprášíme kakaem
  11. Necháme vychladit a podáváme 

Čokoládové brownies

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 925 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 31 g
Cukry 9 g
Tuky 8 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g Řeckého bílého jogurtu 0,3% tuku
  • 90 g hladké mouky
  • 75 g čokolády
  • 60 g kakaa
  • 60 ml polotučného mléka
  • 50 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 40 g nasekané čokolády
  • 1 lžička prášku do pečiva
Postup
  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme jogurt, mléko a promícháme
  2. Přidáme mouku, DiaChrom, kakao, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu a znovu promícháme
  3. Těsto nalejeme na plech vyložený pečicím papírem
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí
  5. Po upečení brownies vyndáme a necháme vychladnout

Jablečný perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1264 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 34 g
Cukry 6 g
Tuky 17 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g jablečného pyré nebo na jemno nastrouhaných jablek
  • 100 ml oleje
  • 100 ml polotučného mléka
  • 70 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 40 g kakaa
  • 2 vejce
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička perníkového koření

     Čokoládová poleva:

  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 50 g  másla
Postup
  1. Smícháme suché ingredience
  2. Přidáme olej, mléko, vejce a jablečné pyré
  3. Vše pořádně promícháme
  4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečicím papírem
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 - 20 minut, hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí
  6. Po upečení perník vyndáme a necháme vychladnout
  7. Připravíme si polevu z másla a nalámané čokolády, pomalu zahřejeme a mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva
  8. Perník ozdobíme polevou

 

Perník je výborný a vláčný. Můžeme ho potřít i nějakým pikantním džemem nebo marmeládou (rybízovou, meruňkovou, citrusovou ...). Pokud použijeme citrusovou, ozdobíme ho citrusovou kůrou a rázem z "obyčejného perníku" máte moučník pro slavnostní příležitost. 


Jablečné lívance

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 534 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 23 g
Cukry 5 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 ml polotučného mléka
  • 200 g jablečného pyré nebo na jemno nastrouhaných jablek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 vejce
Postup
  1. V mléce rozšleháme vejce, postupně přisypáváme mouku, přidáme jablečné pyré, sůl, prášek do pečiva a vymícháme hladké těsto
  2. Na suché teflonové pánvi smažíme lívance z obou stran do zlatova
  3. Podáváme oslazené sypkým DiaChromem, s marmeládou, krémem ze zakysané smetany, sladkým tvarohem ...

Jablečný štrúdl

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 943 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 36 g
Cukry 6 g
Tuky 8 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 450 g hladké mouky
  • 120 g Hery
  • 60 g polotučného mléka
  • 50 g DiaChromu sypkého (červený)
  • 1 prášek do pečiva


    Nádivka:

  • 800 g jablek
  • 50 g DiaChromu sypkého (červený)
  • 30 g strouhanky
  • 30 g rozinek
  • 30 g sekaných vlašských ořechů
  • skořici


    Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do hladké mouky dáme DiaChrom, přidáme změklou Heru, vejce, prášek do pečiva a mléko
  2. Rukou vypracujeme vláčné těsto
  3. Těsto necháme uležet cca 30 min v chladu
  4. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince, nastrouháme na hrubém struhadle a slupku vyhodíme, pokud jsou jablka hodně šťavnatá, šťávu scedíme
  5. Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl vyválíme do obdélníku
  6. Každý díl posypeme strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky, osladíme DiaChromem, přidáme rozinky, nasekané ořechy a skořici
  7. Závin stočíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 30 min
  9. Jakmile začne zlátnout, vyndáme štrúdl z trouby a necháme vychladnout

Nepečený čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1754 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 20 g
Cukry 7 g
Tuky 36 g
Vláknina 6 g

Výměnné jednotky 2

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 300 ml kokosového mléka (z plechovky, zhruba 3/4 plechovky)
  • 200 g hořké čokolády
  • 300 g mletých mandlí
  • 55 g kakaového prášku
  • 25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 30 ml roztaveného kokosového oleje (cca 3 PL lžíce)
Postup
  1. Kokosové mléko zahřejeme na mírném ohni
  2. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí
  3. Do mísy dáme mleté mandle, kakaový prášek, DiaChrom, kokosový olej a mícháme až se směs spojí
  4. Směs vysypeme do dortové formy a přitlačíme tak, aby se nám vytvořil korpus
  5. Na takto připravený korpus nalijeme čokoládovou hmotu a vložíme do lednice na cca 3–4 hodiny, dokud dort neztuhne (můžeme to urychlit vložením do mrazáku na 1–2 hodiny)
  6. Vychlazený dort nakrájíme a můžeme podávat

Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 826 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 25 g
Cukry 3 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,5

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 200 g borůvek
  • 170 g polohrubé mouky
  • 80 ml mléka
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1,5 g soli
  • citrónová kůra
  • 1/2 sáčku sušeného droždí

    Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra

    Drobenka:

  • 36 g hladké mouky
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 12 g změklého másla

    Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Na pečicí papír nakreslíme tužkou kruh o průměru cca 30 cm
  4. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla
  5. Tvarohovou náplň si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a důkladně promícháme
  6. Na střed těsta vylijeme tvarohovou náplň a postupně ji rozetřeme až k vyvýšenému okraji koláče
  7. Na tvarohovou náplň dáme borůvky, osladíme je DiaChromem a posypeme drobenkou
  8. Nakonec okraj koláče potřeme rozšlehaným vejcem
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 30 min
  10.  Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout. 

Kefírové lívance

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 668 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 21 g
Cukry 4 g
Tuky 3 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2,1

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny


Těsto:

  • 500 g kefírového mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 20 g čokolády na vaření

 

Postup
  1. Smícháme mouku, DiaChrom, jedlou sodu a sůl
  2. V kefíru rozšleháme vejce, postupně přisypáváme sypkou směs a vymícháme hladké těsto
  3. Na suché teflonové pánvi smažíme lívance z obou stran do zlatova
  4. Z tvarohu a DiaChromu vymícháme hladký krém
  5. Lívance potřeme tvarohovým krémem a ozdobíme čokoládovými hoblinami

Borůvkové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1041 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 31 g
Cukry 6 g
Tuky 13 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

220 g polohrubé mouky
180 ml mandlového mléka
100 ml slunečnicového oleje
100 g borůvek
30 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
2 lžičky prášku do pečiva
2 banány

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g.

Postup

Smíchejte mouku, DiaChrom a prášek do pečiva. Rozmixujte banány s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte
do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte část borůvek a opatrně promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte
těsto do připravené formy a na každý muffin zapíchněte cca 3 borůvky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.


Čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1436 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 31 g
Cukry 4 g
Tuky 22 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
500 ml kefírového mléka
200 ml oleje
100 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
80 g višňové marmelády
30 g kakaa
2 vejce
1 lžička jedlé sody

Náplň:
250 g mascarpone
180 g zakysané smetany (18%)
12 g DiaChromu sypkého (modrý nebo červený)
20 g kakaa

Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády na vaření
50 g  másla

Ostatní:
20 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

 

 

Postup

Smícháme mouku, DiaChrom, kakao a jedlou sodu. Přidáme kefírové mléko, olej, vejce, višňovou marmeládu a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí.
Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme na tři části. První část natřeme polovinou náplně a položíme na ni druhou část. Druhou část natřeme zbytkem náplně a položíme na ni třetí část. Třetí část polijeme horkou čokoládovou polevou a opatrně rozetřeme. Nakonec posypeme sekanými mandlemi.

Náplň:
Mascarpone rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme DiaChrom a kakao. Vše vymícháme do hladkého krému.

Čokoládová poleva:
Máslo a nalámanou čokoládu pomalu zahřejeme, mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva.

 


Čokoládové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1313 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 34 g
Cukry 5 g
Tuky 18 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

220 g polohrubé mouky
180 ml mandlového mléka
100 ml slunečnicového oleje
70 g hořké čokolády (80%)
40 g kakaa
30 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
2 lžičky prášku do pečiva
1 banán

Poznámka: vrchovtá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Smíchejte mouku, kakao, DiaChrom  a kypřicí prášek. Rozmixujte banán s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a znovu promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte těsto do připravené formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.


Švestkový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1006 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 33 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

125 ml mléka, 50 g másla,
1 žloutek, 250 g polohrubé mouky
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
3 g soli, citrónová kůra
1 sáček sušeného droždí
300 g švestek
ořechy, strouhané mandle

Drobenka:
3 PL hladké mouky
1 PL DiaChromu sypkého
1 PL změklého másla
1 vejce na potření

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a roztáhneme do krajů. Na těsto klademe půlky vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou, můžeme přidat ořechy a mandle. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 cca 20 min (až jsou okraje zlatavé).


Bublanina se švestkami

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 787 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 29 g
Cukry 5 g
Tuky 6 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

300 g polohrubé mouky
50 g DiaChromu sypkého se sukralózou
200 ml mléka
80 g Hery
2 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
500 g švestek

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Změklou Heru nakrájíme na malé kousky, přidáme DiaChrom, žloutky a utřeme. Střídavě vmícháme vlažné mléko a asi 2/3 mouky. Z bílků ušleháme pevný sníh a se zbylou moukou smíchanou s práškem do pečiva lehce zapracujeme. Těsto rozetřeme do formy vyložené pečícím papírem a poklademe švestkami. Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut. Vychladlou bublaninu posypeme DiaChromem.


Višňový řez

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1125 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 10 g
Cukry 3 g
Tuky 22 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1
Suroviny

50 g hrubé mouky
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
20 g kakaa
6  vajec
Krém:
500 g Mascarpóne
400 ml šlehačky
2 ztužovače šlehačky
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
20 g kakaa
Ostatní:
višňovou marmeládu
kakao na posypání 

Postup

Z bílků vyšleháme hustý sníh. Zvlášť si ušleháme žloutky, DiaChrom a kakao, vznikne tužší hmota, ke které postupně přidáváme sníh
a opatrně ho zapracováváme. Nakonec vmícháme hrubou mouku, vše opatrně promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (papír můžeme potřít olejem, aby se nám z papíru po upečení lépe sundávalo). Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně
8 - 10 min. Necháme vychladnout.
Krém: rozmícháme maskarpóne, přidáme kakao a pořádně promícháme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a postupně vmícháme
do mascarpóne. Vychladlé těsto rozkrojíme na 4 díly, každý natřeme višňouvou marmeládou a krémem a skládáme na sebe.  Poslední natřenou vrstvu posypeme kakaem.
Pokud krém nebudeme servírovat dětem, tak při míchání mascarpone můžeme přidat až 5 lžic likéru. Skvělé je Baileys, vaječný likér, višňový likér, Amaretto nebo rum.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Jahodová roláda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1214 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 15 g
Cukry 2 g
Tuky 24 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,5

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny


Těsto: 

  • 100 g polohrubé mouky
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 6 vajec 

Náplň: 

  • 250 g másla
  • 200 ml mléka
  • 2 PL vanilkového pudinku
  • 6 g DiaChromu sypkého
  • jahody

Ostatní: 

  • kokos na posypání
  • jahody na ozdobu

Postup


Těsto:

  1. Utřeme žloutky s DiaChromem
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě ho vmícháváme s moukou do utřených žloutků
  3. Těsto nalijeme na  plech vyložený pečícím papírem
  4. Pečeme asi 10 minut při 200 °C
  5. Po upečení vyndáme z plechu a piškot srolujeme

Náplň:

  1. Uvaříme pudink a necháme vychladnout
  2. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme pudink a DiaChrom
  3. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme 2/3 krému, poklademe rozkrájenými jahodami a znovu srolujeme
  4. Zbytkem krému potřeme roládu, posypeme kokosem a ozdobíme jahodami

Domácí chléb

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1043 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 50 g
Cukry 1 g
Tuky 1 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

1 kg hladké mouky
50 g droždí
2 dcl vody
1/2 l vlažného piva
1 lžičku DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 PL kmínu
1 PL soli
1 PL octa

Poznámka: PL - polévková lžíce

 

Postup

Z droždí, vody, DiaChromu a 2 Pl mouky uděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám, dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 h. Potom z těsta utvoříme šišku, nebo bochánek, dáme na pomoučený plech a necháme ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme slanou vodou a pečeme 15 minut při 250 °C, potom teplotu zmírníme na 170 °C a pečeme ještě 40 až 50 minut dozlatova.
Hotový chléb ještě potřeme slanou vodou.


Rebarborový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 950 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 25 g
Cukry 1 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

500 g rebarbory
150 g polohrubé mouky
120 g másla
75 g solamylu
35 g DiaChromu sypkého se sukralózou
4 vejce
½ prášku do pečiva
skořice
tuk na vymazání formy
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou na posypání rebarbory

Drobénka:
50 g polohrubé mouky
40 g másla
15 g DiaChromu sypkého

 

Postup

Máslo našleháme, postupně přidáváme DiaChrom a vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, poklademe kousky oloupané rebarbory, posypeme DiaChromem a drobenkou. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C.

 


Kynutý perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1030 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 22 g
Cukry 4 g
Tuky 9 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
80 g másla
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
20 g kvasnic
5 g perníkového koření
1/2 l mléka
1 vejce
2 žloutky
sůl

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, špetku soli, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme vejce, žloutky, máslo, DiaChrom, perníkové koření a kvásek. Těsto mísíme a dle potřeby přilíváme mléko. Až je těsto dobře vymísené do hladka, přikryjeme ho ubrouskem a dáme vykynout na teplé místo. Vykynuté těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a urovnáme.
Pečeme ve vyhřáté troubě.


Celozrnný koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 850 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 22 g
Cukry 4 g
Tuky 9 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

340 g celozrnné pšeničné mouky
150 g slunečnicových semínek
80 g másla
30 g DiaChromu sypkého se sukralózou
3 dcl polotučného mléka
2 polotučné tvarohy
1 vejce
4 jablka
1 prášek do pečiva

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mouku smícháme s máslem a cukrem. Poté přidáme mléko a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Na těsto rozetřeme tvaroh, který jsme rozmíchali s vajíčkem a 0,5 dl mléka. Na tvaroh dáme na tenké plátky nakrájená jablka a posypeme slunečnicovými semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.


Bublanina

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1200 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 33 g
Cukry 2 g
Tuky 15 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

200 g špaldové mouky
200 g ovesných vloček
50 g borůvek
50 g jahod
20 g DiaChromu sypkého se sukralózou
2 dcl mléka
1 dcl oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
máslo na vymazání formy

Ostatní:
kokos
skořice

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do vyšší nádoby si rozklepeme 3 vajíčka, přidáme DiaChrom, mléko, prášek do pečiva a olej. Společně vše vyšleháme. Potom do směsi lehce vmícháme špaldovou mouku a ovesné vločky. Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo do dortové formy vymazané máslem. Na bublaninu naskládáme ovoce podle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut. Na závěr lehce poprášíme kokosem a skořicí.


Jablečný závin

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 913 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 28 g
Cukry 9 g
Tuky 11 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

1 kg jablek
250 g pomazánkového másla
250 g polohrubé mouky
100 g rozinek
60 g strouhanky
50 g másla
25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 dcl smetany
skořice
ořechy

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Pomazánkové máslo smícháme s moukou, vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme slabý plát, který posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, posypeme DiaChromem, skořicí a přidáme rozinky a strouhané ořechy. Potom těsto zavineme, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Před dopečením závinu ještě několikrát potřeme smetanou.


Babiččina bábovka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1068 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 31 g
Cukry 4 g
Tuky 11 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

120 g hrubé mouky
6 vajec
40 g DiaChromu sypkého (červeného nebo modrého)
30 g hrozinek
50 g hořké čokolády
30 g mandlí
šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vejce utřeme s DiaChromem, strouhanou kůrou a šťávou z citronu, přidáme očištěné rozinky, drobně nasekané mandle a sekanou čokoládu. Nakonec přidáme mouku a z bílků ušlehaný sníh. Všechno lehce promícháme, těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané bábovky a upečeme.


Palačinky s tvarohem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 574 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 16 g
Cukry 4 g
Tuky 5 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,6
Suroviny

3 dcl polotučného mléka
100 g polohrubé mouky
1 vejce

Náplň:
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)

Ostatní:
jablečný džem
1 kávová lžička skořice
1 lžička DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
kousek jablka
meduňkové lístky

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do misky s mlékem zašleháme vejce a po částech přidáváme mouku, aby se netvořily žmolky. Na pánvi s malým množstvím rozehřátého oleje smažíme z obou stran palačinky. Vychladlé potřeme jablečným džemem, tvarohovou náplní a svineme.
Náplň: tvaroh se zakysanou smetanou a DiaChromem vyšleháme do hladkého krému.
Ozdoba: takto připravené palačinky dáme na talíř, posypeme skořicí smíchanou s DiaChromem, zdobíme částí tvarohové
náplně, na kterou položíme tenký kousek jablka a meduňkový lístek.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Mělnický perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1200 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 36 g
Cukry 4 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

500 ml mléka
500 g polohrubé mouky
100 g nasekaných vlašských ořechů
70 g DiaChromu sypkého se sukralózou
10 lžic rostl. tuku nebo oleje
2 vejce
1 kypřící prášek do perníku

Ostatní:
rybízovou marmeládu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk nebo olej. Po zchladnutí tekutiny na pokojovou teplotu rozmícháme v mléce vejce a nasekané ořechy. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem do perníku, přidáme směs mléka s přísadami a vypracujeme těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 150 - 160°C po dobu 40 - 50 minut.
Po vychladnutí podélně rozkrojíme, potřeme rybízovou marmeládou a obě části spojíme.


Broskvový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1018 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 26 g
Cukry 4 g
Tuky 12 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

210 g hladké mouky
140 g Hery
24 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)

Náplň:
250 g tvarohu
2 vejce
36 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
8 broskví

Drobenka:
40 g másla
80 g hladké mouky,
12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Z mouky, změklé Hery a sladidla DiaChrom vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce. Odpočinuté těsto pak rozválíme na velikost pekáče, pokryjeme rovnoměrně tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Nakonec hustě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme zvolna při 175°C ve vyhřáté troubě do doby než začne drobenka zlátnout.
Náplň: tvaroh vymícháme se žloutky a DiaChromem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do tvarohové hmoty. 
Drobénka: z másla, sladidla a hladké mouky vypracujeme drobénku.


Banánové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1165 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 31 g
Cukry 4 g
Tuky 15 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

270 g celozrnné špaldové mouky
250 ml polotučného mléka
100 ml řepkového oleje
100 g banánů
30 g kukuřičného škrobu
10 g loupaných mandlí
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový lusk

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vymícháme žloutky, DiaChrom a olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Aby to šlo lépe, můžeme přidat špetku soli. Do žloutkové hmoty přidáme zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhané banány, polovinu mouky, lehce promícháme a střídavě přidáváme mléko a mouku. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do formy na muffiny, ozdobíme mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 
asi 20 minut.


Buchta s ananasem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 960 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 22 g
Cukry 6 g
Tuky 14 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,2
Suroviny

250 g pohohrubé špaldové mouky
240 g (cca 2 ks) přezrálých rozmačkaných banánů
200 g nakrájeného ananasu
150 g mleté mrkve
150 g řepkového oleje
50 g nasekaných vlašských ořechů
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou
6 g prášku do pečiva
3 g jedlé sody
3 vejce
špetka soli

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup


Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, DiaChrom a dobře promícháme. Přidáme nasekané ořechy, rozmačkané banány a mrkev a na velmi malé kousky nakrájeného ananasu. Přidáme olej a vejce a promícháme. Dáme do formy a do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu při 170°C.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Bramborové koblihy

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 989 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 37 g
Cukry 1 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 g vařených strouhaných brambor
60 g másla
3 žloutky
250 ml mléka
2 PL rumu
30 g kvasnic
6 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
kůra z 1/2 citrónu
sůl
tuk na smažení

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme DiaChrom a 2 PL vlažného mléka. Rozetřeme a necháme vykynout. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme kvásek, zbylé mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme lžičkou kousky těsta, které necháme  ještě trošku nakynout a smažíme v rozpáleném tuku.

(v energetické hodnotě není započítán tuk na smažení)

 

přečtěte si

Baner pro kategorii receptů Pečení