Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Pečení bez cukru


Babiččina bábovka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1068 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 31 g
Cukry 4 g
Tuky 11 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 120 g hrubé mouky
  • 6 vajec
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 30 g hrozinek
  • 50 g hořké čokolády
  • 30 g mandlí
  • šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vejce utřeme se sladidlem DiaChrom, strouhanou kůrou a šťávou z citronu, přidáme očištěné rozinky, drobně nasekané mandle a sekanou čokoládu. Nakonec přidáme mouku a z bílků ušlehaný sníh. Všechno lehce promícháme, těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané bábovky a upečeme.


Čokoládové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1313 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 34 g
Cukry 5 g
Tuky 18 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 220 g polohrubé mouky
  • 180 ml mandlového mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 70 g hořké čokolády (80%)
  • 40 g kakaa
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 banán

Poznámka: vrchovtá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Smíchejte mouku, kakao, sladidlo DiaChrom  a kypřicí prášek. Rozmixujte banán s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a znovu promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte těsto do připravené formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.


Čokoládové brownies

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 925 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 31 g
Cukry 9 g
Tuky 8 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g řeckého bílého jogurtu 0,3 % tuku
  • 90 g hladké mouky
  • 75 g čokolády
  • 60 g kakaa
  • 60 ml polotučného mléka
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 40 g nasekané čokolády
  • 1 lžička prášku do pečiva
Postup
  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme jogurt, mléko a promícháme
  2. Přidáme mouku, sladidlo DiaChrom, kakao, prášek do pečiva, nasekanou čokoládu a znovu promícháme
  3. Těsto nalejeme na plech vyložený pečicím papírem
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut, hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí
  5. Po upečení brownies vyndáme a necháme vychladnout

Krtkův dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 836 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 25 g
Cukry 6 g
Tuky 10 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2,5

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 350 ml mandlového mléka
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 60 g kokosového oleje
  • 40 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

 

Náplň

  • 3 banány (300 g)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžičky sypkého sladidla DiaChrom
  • lžička vanilkové esence
  • hořká čokoláda
  • Dr. Oetker Smeta-fix

 

Postup
  1. Smícháme všechny suroviny včetně mléka a rozpuštěného kokosového oleje, nalijeme do formy a dáme péct na 180°C cca 25 minut. Špejlí ověříme, jestli je těsto hotové.
  2. Korpus necháme vychladnout, po té ho vydlabeme a rozdrobené těsto si dáme stranou.
  3. Nakrájíme si banány a dáme je na korpus.
  4. Do misky si dáme vychlazené kokosové mléko (minimálně pár hodin by mělo být v lednici). Z plechovky použijeme jen tu tuhou část. Přidáme sladidlo DiaChrom, ztužovač šlehačky, vanilkovou esenci a vyšleháme.
  5. Smícháme s nastrouhanou čokoládou a opatrně dáme na korpus, který posypeme nadrobeným těstem a dáme vychladit do lednice.

Dýňové muffiny s čokoládou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 824 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 34 g
Cukry 3 g
Tuky 4 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 g hladké mouky
  • 180 ml sójového mléka
  • 150 g řeckého jogurtu 
  • 125 g dýňového pyré 
  • 35 g DiaChromu sypkého se sukralózou 
  • 1 balení prášku do pečiva 
  • 2 lžičky perníkového koření 
  • Lžička vanilkového extraktu 
  • 50 g hořké čokolády
Postup
  1. V míse smícháme mouku, DiaChrom, prášek do pečiva a perníkové koření.
  2. Přidáme jogurt, dýňové pyré, mléko, vanilkový extrakt a promícháme.
  3. Přidáme nasekanou čokoládu, trochu si necháme na konec na dozdobení.
  4. Formu vyložíme papírovými košíčky. Těsto nalijeme do těchto košíčků. Pečeme při 200 °C cca 10 - 15 minut.

Sladké rohlíčky plněné čokoládou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1288 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 46 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Těsto

  • 400 g hladké mouky 
  • 200 ml sójového mléka 
  • 30 g DiaChromu sypkého 
  • 50 g rozpuštěného margarinu 
  • 7 g sušeného droždí 
  • špetka soli

Náplň

  • 80 g čokolády 

Na potření

  • 20 ml sójového mléka 
  • 10 ml čekankového sirupu
  • 10 g plátků mandlí na ozdobu 
Postup
  1. Do robota přidáme všechny ingredience, kromě rozpuštěného margarínu a promícháme.
  2. Přidáme margarín, znovu promícháme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
  3. Těsto rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vyválíme kuličky.
  4. Každou kuličku vyválíme do tvaru trojúhelníku a zabalíme do ní kostičku čokolády (10 g), takže nám vznikne rohlík.
  5. Rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvilku kynout, zatímco si předehřejeme troubu na 200 °C. Poté potřeme mlékem s čekankovým sirupem a posypeme mandlemi. Pečeme cca 15 minut.

Sýrové preclíky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1012 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 43 g
Cukry 0 g
Tuky 4 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny

Těsto: 

  • 450 g hladké mouky 
  • 250 ml teplé vody 
  • 15 g Diachromu sypkého 
  • 2 lžičky soli
  • 20 g  másla 
  • 7 g sušeného droždí 

Na vaření preclíků:

  • Litr vody 
  • 50 g jedlé sody

Na ozdobu:

  • 50 g strouhané mozzarelly 

 

Postup
  1. Všechny suché ingredience smícháme, přilijeme vodu a hněteme těsto. Na závěr přidáme rozpuštěné máslo. 
  2. Mísu překryjeme utěrkou a ponecháme kynout po dobu cca hodinu.  
  3. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné kuchyňské lince, rozdělíme na 8 částí a každou vytvarujeme do tvaru preclíku (když budete šikovnější než já, určitě se Vám to povede ?). 
  4. Preclíky dáme vařit po jednom na cca 30 sekund do vody s jedlou sodou.
  5. Poté je dáme na vymazaný plech a posypeme sýrem. Pečeme na 200°C cca 20 minut. 

Banánový perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1124 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 42 g
Cukry 9 g
Tuky 8 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,2

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny

Těsto

  • 400 g hladké mouky 
  • 3 banány
  • 25 g DiaChrom 
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 50 g másla 
  • 40 g lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžíce perníkového koření 
  • Lžička vanilkové esence 
  • Lžička citronové esence 

Na ozdobu

  • cca 50 g marmelády dle chuti 
  • 80 g hořké čokolády 
  • 30 g Lotus Biscoff pomazánky 
  • 20 g kokosu
Postup
  1. Rozmixujeme banány s mlékem, DiaChromem a rozehřátým máslem. Smícháme v misce s ostatními ingrediencemi, nalijeme do formy a dáme péct na 180°C cca 30 minut. Špejlí ověříme, jestli je těsto hotové.
  2. Perník necháme chvilku vychladnout vychladnout, po té ho pomažeme marmeládou.
  3. Rozehřejeme si čokoládu s lotusovou pomazánkou.
  4. Perník polejeme čokoládou, posypeme kokosem, a dáme někam do chladu, aby čokoláda trochu ztuhla.

 


Domácí toustový chléb

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1009 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 45 g
Cukry 0 g
Tuky 4 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,5

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 ml vlažné vody
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 1 balíček sušeného droždí (7g)
  • 15 ml olivového oleje
Postup
  1. Všechny suché ingredience smícháme, přilijeme vodu a hněteme těsto.
  2. Poté přidáme olivový olej a znovu hněteme.
  3. Mísu překryjeme utěrkou a ponecháme kynout po dobu cca 2 hodiny.
  4. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné kuchyňské lince, párkrát přehneme a vytvarujeme do tvaru válečku.
  5. Těsto dáme kynout do formy na cca další hodinu.
  6. Pečeme na 200°C cca 40 - 50 minut.

 

Necháme vychladnout alespoň 2-3 hodiny na mřížce!

 

 


Proteinové bagely

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 923 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 37 g
Cukry 2 g
Tuky 2 g
Vláknina 5 g

Výměnné jednotky 3,7

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny

Ingredience: na 8 větších bagelů 

  • 500 g celozrnné mouky 
  • 400 g řeckého jogurtu 
  • 75 g slunečnicového proteinu (nemusí být) 
  • 1 balení prášku do pečiva 
  • 2 lžičky soli
  • 4 g Diachromu sypkého 

 

Na potření:

  • 4 lžíce teplé vody 
  • 1 lžíce čekankového sirupu 
  • Semínka a sůl dle chuti 
Postup
  1. Všechny suché ingredience smícháme, přidáme jogurt hněteme těsto. 
  2. Těsto rozdělíme na  částí a každou vytvarujeme do tvaru bagelu. (Uděláme kuličku, placku, uprostřed propíchneme např. čínskou hůlkou a zatočíme)
  3. Potřeme vodou s čekankovým sirupem a posypeme semínky a solí. 
  4. Pečeme na 200°C cca 30 minut.

 


Jahodová roláda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1214 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 15 g
Cukry 2 g
Tuky 24 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,5

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny


Těsto: 

  • 100 g polohrubé mouky
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 6 vajec 

Náplň: 

  • 250 g másla
  • 200 ml mléka
  • 2 PL vanilkového pudinku
  • 6 g sypkého sladidla DiaChrom
  • jahody

Ostatní: 

  • kokos na posypání
  • jahody na ozdobu

Postup


Těsto:

  1. Utřeme žloutky se sladidlem DiaChrom
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě ho vmícháváme s moukou do utřených žloutků
  3. Těsto nalijeme na  plech vyložený pečícím papírem
  4. Pečeme asi 10 minut při 200 °C
  5. Po upečení vyndáme z plechu a piškot srolujeme

Náplň:

  1. Uvaříme pudink a necháme vychladnout
  2. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme pudink a sladidlo DiaChrom
  3. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme 2/3 krému, poklademe rozkrájenými jahodami a znovu srolujeme
  4. Zbytkem krému potřeme roládu, posypeme kokosem a ozdobíme jahodami

Jablečný crumble

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 970 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 23 g
Cukry 6 g
Tuky 11 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 2,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny

Spodní vrstva:

  • 3 - 4 menší jablka 
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 10 g DiaChromu sypkého 

Vrchní vrstva:

  • 100 g ovesných vloček
  • 15 g DiaChromu sypkého 
  • 75 g arašídového másla
  • 50 g vanilkového proteinu 
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů 
  • 25 g nasekaných lískových oříšků 
  • Lžička vanilkové esence 
  • Lžička skořice  

Ozdoba:

  • 25 g řeckého jogurtu 
Postup
  1. Jablka nakrájíme na kousky, dáme je do pekáčku a promícháme s DiaChromem a citrónovou šťávou.
  2. Ovesné vločky a všechny ostatní ingredience dáme do misky a pořádně promícháme, dokud se nám nespojí.
  3. Takto připravenou drobenku nasypeme na jablka a dáme péct do trouby na 180°C na cca 25 - 30 minut.
  4. Necháme chvilku vychladnout, ozdobíme kokosovým jogurtem a můžeme podávat.

 


Banánový chleba

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1231 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 40 g
Cukry 11 g
Tuky 11 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 4,0

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g celozrnné mouky
  • 3 zralé banány (cca 300g)
  • 80 g nasekané hořké čokolády
  • 60 ml rozpuštěného kokosového oleje 
  • 60 ml mandlového mléka 
  • 50 g vanilkového proteinu 
  • 1 lžička sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou 
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkové esence 
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Postup
  1. V míse rozmačkáme banány, přidáme mléko, kokosový olej, vanilkovou esenci a promícháme.
  2. V jiné míse smícháme mouku, vanilkový protein, sladidlo DiaChrom, prášek do pečiva a jedlou sodu a také promícháme.
  3. Tekutou směs nalijeme do mísy s moukou metličkou promícháme těsto, aby v něm nebyly hrudky.
  4. Přidáme zhruba polovinu nasekané čokolády, zbytek si dáme stranou na ozdobu.
  5. Těsto dáme do rozpálené formy a posypeme zbytkem čokolády.
  6. Pečeme při 180 °C cca 40 - 50 minut. Potom necháme alespoň 3 hodiny vychladnout.

Pita chléb

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1078 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 46 g
Cukry 0 g
Tuky 5 g
Vláknina 5 g

Výměnné jednotky 4,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g celozrnné mouky
  • 200 ml vody 
  • 7 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 20 ml olivového oleje  
  • 5 g soli 
  • 4 g instantního droždí 
Postup
  1. Rozmícháme si droždí s trochou vlažné vody a sladidlem DiaChrom a necháme vzejít kvásek.
  2. Do robota pak přidáme všechny ostatní ingredience, zbytek vody, kvásek, promícháme a necháme na teplém místě cca hodinu minut kynout.
  3. Těsto si rozdělíme na 10 stejně velkých kuliček a necháme 20 minut odpočívat. Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C.
  4. Jednotlivé kuličky těsta vyválíme do oválného tvaru, musí být hodně tenké, cca 0,5 cm.
  5. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 5 minut.

Borůvkový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 995 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 33 g
Cukry 2 g
Tuky 8 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml mandlového mléka
  • 250 g borůvek 
  • 35 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 60 g kokosového oleje 
  • 50 g vanilkového proteinu  
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Drobenka

  • 60 g mouky
  • 25 g DiaChromu 
  • 25 g studeného másla

 

Postup
  1. Smícháme všechny suroviny včetně mléka a rozehřátého kokosového oleje, 2/3 borůvek a nalijeme do formy.
  2. Drobenku vytvoříme, že smícháme DiaChrom a mouku, přidáme máslo a prsty žmouláme.
  3. Na těsto přidáme zbylé borůvky, posypeme drobenkou a dáme péct na 180°C na cca 30 minut. Špejlí ověříme, jestli je těsto hotové. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

 


Skořicové rolky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1245 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 45 g
Cukry 2 g
Tuky 10 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 4,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny


Těsto:

  • 400 g celozrnné mouky
  • 120 ml mandlového mléka
  • 100 ml pomerančového džusu 
  • 10 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 30 ml kokosového oleje 
  • 1 balíček instantního droždí (7 g)
  • špetka soli

Náplň:

  • 30 ml kokosového oleje
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 40 g lžíce mleté skořice
Postup
  1. Rozmícháme si droždí s trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. Do robota pak přidáme všechny ostatní ingredience, zbytek mléka, kvásek, promícháme a necháme na teplém místě cca 90 minut kynout.
  3. Z těsta si vyválíme plát, který potřeme kokosovým olejem a posypeme naší směsí skořice a sladidla DiaChrom.
  4. Těsto zarolujeme, nakrájíme na stejné velké kousky a dáme do předem vymazaného pekáčku. Nezapomeneme potřít po stranách trochou oleje, aby se nám neslepily.
  5. Rolky necháme ještě chvilku kynout, zatímco si předehřejeme troubu na 180°C. Poté pečeme cca 30 - 40 minut a necháme vychladnout.

Cookies

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1905 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 51 g
Cukry 5 g
Tuky 24 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 5,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mořské soli
  • 60 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 115 g rozpuštěného margarínu 
  • 60 g arašídového másla 
  • 6 lžic vody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžičky skořice 
  • 75 g hořké čokolády
Postup
  1. Smícháme všechny suroviny kromě čokolády, kterou nasekáme na kousky a přidáme až do umíchaného těsta.
  2. Z těsta vytvoříme stejně velké kuličky, které dáme na plech s pečícím papírem a dáme na cca 10 minut vychladit do lednice.
  3. Rozehřejeme si troubu na 180°C a pečeme cca 15 minut.
  4. Hotové sušenky necháme chvilku vychladnout a můžeme podávat.

Pomerančové sušenky plněné čokoládou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1719 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 46 g
Cukry 5 g
Tuky 22 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 115 g rozpuštěného másla
  • 100 ml pomerančové šťávy Relax
  • 60 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 60 g tahini 
  • 50 g hořké čokolády 52%
  • 15 g lžičky pomerančové kůry
  • 10 g skořice
  • 10 ml vanilkového extraktu
  • 7 g prášku do pečiva
  • 5 g mořské soli
  • 3 g jedlé sody

 

Postup
  1. Smícháme všechny suroviny kromě čokolády, kterou přidáme až později.
  2. Z těsta vytvoříme stejně velké kousky, uděláme v ruce placičku a  zabalíme do ní kousek čokolády. Vytvoříme postupně kuličky, které dáme na plech s pečícím papírem. Vychladíme na cca 10 minut v lednici.
  3. Rozehřejeme si troubu na 180°C a pečeme cca 15 minut.
  4. Hotové sušenky necháme chvilku vychladnout a můžeme si pochutnávat.

České buchty

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1210 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 35 g
Cukry 2 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky 
  • 260 ml mandlového mléka 
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou 
  • 130 g másla 
  • 7 g sušeného droždí
  • 10 g skořice
  • Pár kapek vanilkové esence  
  • Špetka soli

Náplň:

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 15 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 2 žloutky
  • 20 g rozpuštěného či změklého másla
  • špetku soli

  • 15 ml oleje na vymazání formy
Postup
  1. Rozmícháme si droždí s trochou vlažného mléka a trochou DiaChromu a necháme vzejít kvásek.
  2. Do robota pak přidáme všechny ostatní ingredience, zbytek mléka a DiaChromu, kvásek, promícháme a necháme na teplém místě cca 90 minut kynout.
  3. Náplň vytvoříme tak, že si rozmixujeme tvaroh s žloutky, Diachromem, máslem a špetkou soli.
  4. Těsto rozdělíme na 20 stejně velkých kusů. uděláme v ruce čtvereček, dáme cca lžičku nebo dvě naší náplně, spojíme rohy, ucpeme všechny mezery a dáme do předem vymazaného pekáčku. Nezapomeneme potřít buchty po stranách trochou oleje, aby se nám neslepily.
  5. Buchty necháme ještě chvilku kynout, zatímco si předehřejeme troubu na 180°C. Poté pečeme tak 30 - 40 minut a necháme vychladnout.

Jogurtové muffiny s borůvkami

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 811 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 33 g
Cukry 8 g
Tuky 4 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g hladké mouky
  • 180 ml polotučného mléka
  • 150 g řeckého jogurtu 0,3 tuku
  • 125 g borůvek 
  • 1 banán (100 g) 
  • 80 g hořké čokolády
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 1 balení prášku do pečiva
Postup
  1. V míse smícháme mouku, sladidlo DiaChrom a prášek do pečiva.
  2. Přidáme jogurt a v mixéru rozmixujeme banán s mlékem.
  3. Tekutou směs nalijeme do mísy a metličkou promícháme těsto, aby v něm nebyly hrudky.
  4. Přidáme borůvky, ale ne všechny, pár si necháme na konec na dozdobení
  5. Formu vyložíme papírovými košíčky.
  6. Polovinu těsta nalijeme do těchto košíčků, přidáme kousek čokolády a přidáme zbytek těsta.
  7. Pečeme při 200 °C cca 10 - 15 minut.
  8. Muffiny můžeme zkontrolovat špejlí - pokud ji zapíchneme do muffinu a těsto se na ni nelepí, jsou hotové a můžeme je vyndat.

Pečené ovesné vločky s jablky a skořicí

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 520 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 21 g
Cukry 6 g
Tuky 2 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 2,1

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 500 ml mandlového mléka 
  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g jablka 
  • 200 g banány 
  • 40 g skořice
  • 30 g lžíce drcených lněných semínek 
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli 
Postup
  1. Do rozmačkaného banánu přidáme vločky, mléko a všechny ostatní ingredience a pořádně promícháme.
  2. Směs urovnáme do pekáčku a ozdobíme plátky jablka.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C cca 30 minut.

 

 


Svatomartinské ořechové rohlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1282 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 3 g
Tuky 16 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 ks sušeného droždí  
  • 1 vejce 
  • špetka soli

Náplň:

  • 150 ml mléka
  • 140 g mletých ořechů
  • 60 g strouhaného perníku
  • 30 g másla 
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • špetka mleté skořice 

Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Než nám těsto vykyne, připravíme si náplň: mléko s máslem přivedeme k varu a odstavíme, přidáme jemně mleté ořechy, nastrouhaný perník, rum, sladidlo DiaChrom, citrónovou kůru a skořici
  4. Náplň dobře promícháme a necháme vychladnout
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly a vytvarujeme z nich bochánky
  6. Z každého bochánku rozválíme kruh vysoký cca 4 mm a nožem ho rozdělíme na 6 dílů
  7. Díl ve tvaru trojúhelníku trochu roztáhneme, lžičkou dáme ořechovou náplň ke kratší straně, zavineme ho, ohneme do tvaru podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem
  8. Tímto způsobem zpracujeme celé těsto
  9. Rohlíčky necháme vykynout ještě 20 minut
  10. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem
  11. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C cca 15 - 20 min
  12. Jakmile začnou zlátnout, vyndáme rohlíčky z trouby, necháme vychladnout a posypeme DiaChromem

Buchta trio

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 787 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 18 g
Cukry 3 g
Tuky 11 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva

Pudinková náplň:

  • 2 karamelové pudinky
  • 750 ml mléka
  • 5 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)

Krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 10 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)

Na posypání:

  • kakao
Postup
  1. Vejce utřeme s DiaChromem
  2. Přidáme olej a vodu a vyšleháme
  3. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva a vyšleháme hladké těsto
  4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečícím papírem
  5. Z pudinku, sladidla DiaChrom a mléka uvaříme hustší pudink
  6. Horký pudink nalejeme cikcak na těsto
  7. Pečeme asi 20 minut při 180 °C
  8. Po upečení buchtu vyndáme a necháme vychladnout
  9. Zakysyné smetany smícháme s DiaChromem a natřeme na moučník
  10. Krém ze zakysané smetany jemně poprášíme kakaem
  11. Necháme vychladit a podáváme 

Jablečný perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1264 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 34 g
Cukry 6 g
Tuky 17 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g jablečného pyré nebo na jemno nastrouhaných jablek
  • 100 ml oleje
  • 100 ml polotučného mléka
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 40 g kakaa
  • 2 vejce
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička perníkového koření

Čokoládová poleva:

  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 50 g  másla
Postup
  1. Smícháme suché ingredience
  2. Přidáme olej, mléko, vejce a jablečné pyré
  3. Vše pořádně promícháme
  4. Těsto nalejeme na plech vyložený pečicím papírem
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 - 20 minut, hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí
  6. Po upečení perník vyndáme a necháme vychladnout
  7. Připravíme si polevu z másla a nalámané čokolády, pomalu zahřejeme a mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva
  8. Perník ozdobíme polevou

Perník je výborný a vláčný. Můžeme ho potřít i nějakým pikantním džemem nebo marmeládou (rybízovou, meruňkovou, citrusovou ...). Pokud použijeme citrusovou, ozdobíme ho citrusovou kůrou a rázem z "obyčejného perníku" máte moučník pro slavnostní příležitost. 


Jablečné lívance

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 534 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 23 g
Cukry 5 g
Tuky 2 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 ml polotučného mléka
  • 200 g jablečného pyré nebo na jemno nastrouhaných jablek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 vejce
Postup
  1. V mléce rozšleháme vejce, postupně přisypáváme mouku, přidáme jablečné pyré, sůl, prášek do pečiva a vymícháme hladké těsto
  2. Na suché teflonové pánvi smažíme lívance z obou stran do zlatova
  3. Podáváme oslazené sypkým sladidlem DiaChrom, s marmeládou, krémem ze zakysané smetany, sladkým tvarohem ...

Olivové tyčinky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1079 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 35 g
Cukry 1 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,5

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 270 g chlebové pšeničné mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 100 g oliv nakrájených na větší kousky
  • 40 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • špetka sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 4 g sušeného droždí
  • Lžíce tymiánu

 

Postup
  1. Mouku společně s droždím, solí a DiaChromem promícháme v míse. Přilijeme vodu, olivový olej a hněteme těsto.
  2. Přidáme pokrájené olivy, tymián, promícháme a necháme 2 hodiny kynout.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme tyčinku. Tyčinky dáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout další hodinu.
  4. Pečeme na 240°C cca 10 - 15 minut.

 


Borůvkový crumble s vanilkovým pudingem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 893 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 25 g
Cukry 2 g
Tuky 11 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,5

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Korpus:

  • 180 g ovesné mouky 
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 ml rozehřáteho kokosového oleje 
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 25 g vanilkového proteinu 
  • Lžička vanilkové esence
  • Špetka soli 

Puding:

  • 500 ml mandlového mléka 
  • 1 balení vanilkového pudingu
  • 10 g sypkého sladidla DiaChrom

Borůvkový džem: 

  • 250 g borůvek 
  • 15 g DiaChromu sypkého 
  • 25 g chia semínek 
  • Citronová šťáva 
Postup
  1. Smícháme všechny ingredience na korpus, odebereme cca 1/3 a zbytek pečlivě přitlačíme na dno pekáčku s pečícím papírem.
  2. Puding uvaříme podle návodu na obalu a nalijeme na korpus.
  3. Borůvky zahřejeme s DiaChromem, chia semínky a citronovou šťávou, dokud nám nevznikne džem. Hotový džem nalijeme na puding a posypeme nadrobeným zbytkem korpusu.
  4. Pečeme na 180°C cca 20 - 25 minut. Poté dáme vychladit. Skladujeme v lednici.

Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 826 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 25 g
Cukry 3 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,5

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 200 g borůvek
  • 170 g polohrubé mouky
  • 80 ml mléka
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1,5 g soli
  • citrónová kůra
  • 1/2 sáčku sušeného droždí

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra

Drobenka:

  • 36 g hladké mouky
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 12 g změklého másla

Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek
  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
  3. Na pečicí papír nakreslíme tužkou kruh o průměru cca 30 cm
  4. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla
  5. Tvarohovou náplň si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a důkladně promícháme
  6. Na střed těsta vylijeme tvarohovou náplň a postupně ji rozetřeme až k vyvýšenému okraji koláče
  7. Na tvarohovou náplň dáme borůvky, osladíme je DiaChromem a posypeme drobenkou
  8. Nakonec okraj koláče potřeme rozšlehaným vejcem
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 30 min
  10.  Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout. 

Jahodové muffiny s čokoládou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1194 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 34 g
Cukry 8 g
Tuky 15 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,4

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 220 g polohrubé mouky
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 100 g jahod 
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml mandlového mléka
  • 1 banán
  • 70 g hořké čokolády 

 

Postup
  1. V míse smícháme mouku, sladidlo DiaChrom a prášek do pečiva.
  2. V jiné míse rozmačkáme banán, přidáme mléko, olej a smícháme všechny ingredience.
  3. Přidáme na kousky nakrájené jahody a nasekanou čokoládu.
  4. Těsto nalijeme do formy vyložené papírovými košíčky. Pečeme při 200 °C cca 10 - 15 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda jsou hotové.

 


Borůvkové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1041 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 31 g
Cukry 6 g
Tuky 13 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 220 g polohrubé mouky
  • 180 ml mandlového mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 g borůvek
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 banány

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g.

Postup

Smíchejte mouku, sladidlo DiaChrom a prášek do pečiva. Rozmixujte banány s mlékem, přidejte olej a promíchejte. Tekutou směs nalijte
do sypké směsi a metličkou rozmíchejte těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Přidejte část borůvek a opatrně promíchejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo ji vymažte a vysypejte hrubou moukou. Pomocí lžíce nebo naběračky nalijte
těsto do připravené formy a na každý muffin zapíchněte cca 3 borůvky.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca 15 minut. Hotový moučník poznáte, když do něj zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí.


Čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1436 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 31 g
Cukry 4 g
Tuky 22 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml kefírového mléka
  • 200 ml oleje
  • 100 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 80 g višňové marmelády
  • 30 g kakaa
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 180 g zakysané smetany (18%)
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 20 g kakaa

Čokoládová poleva:

  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 50 g  másla

Ostatní:

  • 20 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

 

Postup

Smícháme mouku, sladidlo DiaChrom, kakao a jedlou sodu. Přidáme kefírové mléko, olej, vejce, višňovou marmeládu a vše vyšleháme dohladka. Těsto vylejeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí.
Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme na tři části. První část natřeme polovinou náplně a položíme na ni druhou část. Druhou část natřeme zbytkem náplně a položíme na ni třetí část. Třetí část polijeme horkou čokoládovou polevou a opatrně rozetřeme. Nakonec posypeme sekanými mandlemi.

Náplň:
Mascarpone rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme DiaChrom a kakao. Vše vymícháme do hladkého krému.

Čokoládová poleva:
Máslo a nalámanou čokoládu pomalu zahřejeme, mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladká čokoládová poleva.

 


Švestkový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1006 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 33 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 125 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 3 g soli
  • citrónová kůra
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 300 g švestek
  • ořechy
  • strouhané mandle

Drobenka:

  • 3 PL hladké mouky
  • 1 PL sypkého sladidla DiaChrom
  • 1 PL změklého másla
  • 1 vejce na potření

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupně přidáme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a roztáhneme do krajů. Na těsto klademe půlky vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou, můžeme přidat ořechy a mandle. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 cca 20 min (až jsou okraje zlatavé).


Višňový řez

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1125 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 10 g
Cukry 3 g
Tuky 22 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 1
Suroviny
  • 50 g hrubé mouky
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 20 g kakaa
  • 6  vajec

Krém:

  • 500 g Mascarpóne
  • 400 ml šlehačky
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 20 g kakaa

Ostatní:

  • višňovou marmeládu
  • kakao na posypání 
Postup

Z bílků vyšleháme hustý sníh. Zvlášť si ušleháme žloutky, sladidlo DiaChrom a kakao, vznikne tužší hmota, ke které postupně přidáváme sníh
a opatrně ho zapracováváme. Nakonec vmícháme hrubou mouku, vše opatrně promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (papír můžeme potřít olejem, aby se nám z papíru po upečení lépe sundávalo). Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně
8 - 10 min. Necháme vychladnout.

Krém: rozmícháme maskarpóne, přidáme kakao a pořádně promícháme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a postupně vmícháme
do mascarpóne. Vychladlé těsto rozkrojíme na 4 díly, každý natřeme višňouvou marmeládou a krémem a skládáme na sebe.  Poslední natřenou vrstvu posypeme kakaem.

Pokud krém nebudeme servírovat dětem, tak při míchání mascarpone můžeme přidat až 5 lžic likéru. Skvělé je Baileys, vaječný likér, višňový likér, Amaretto nebo rum.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Domácí chléb

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1043 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 50 g
Cukry 1 g
Tuky 1 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 1 kg hladké mouky
  • 50 g droždí
  • 2 dcl vody
  • 1/2 l vlažného piva
  • 1 lžičku sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 PL kmínu
  • 1 PL soli
  • 1 PL octa

Poznámka: PL - polévková lžíce

Postup

Z droždí, vody, sladidla DiaChrom a 2 Pl mouky uděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám, dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 h. Potom z těsta utvoříme šišku, nebo bochánek, dáme na pomoučený plech a necháme ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme slanou vodou a pečeme 15 minut při 250 °C, potom teplotu zmírníme na 170 °C a pečeme ještě 40 až 50 minut dozlatova.

Hotový chléb ještě potřeme slanou vodou.


Rebarborový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 950 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 25 g
Cukry 1 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g rebarbory
  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 75 g solamylu
  • 35 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 4 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • skořice
  • tuk na vymazání formy
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou na posypání rebarbory

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 15 g spykého sladidla DiaChrom
Postup

Máslo našleháme, postupně přidáváme sladidlo DiaChrom a vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, poklademe kousky oloupané rebarbory, posypeme sladidlem DiaChrom a drobenkou. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C.

 


Kynutý perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1030 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 22 g
Cukry 4 g
Tuky 9 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 20 g kvasnic
  • 5 g perníkového koření
  • 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • sůl

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, špetku soli, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme vejce, žloutky, máslo, sladidlo DiaChrom, perníkové koření a kvásek. Těsto mísíme a dle potřeby přilíváme mléko. Až je těsto dobře vymísené do hladka, přikryjeme ho ubrouskem a dáme vykynout na teplé místo. Vykynuté těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a urovnáme.
Pečeme ve vyhřáté troubě.


Celozrnný koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 850 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 22 g
Cukry 4 g
Tuky 9 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 340 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 80 g másla
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 3 dcl polotučného mléka
  • 2 polotučné tvarohy
  • 1 vejce
  • 4 jablka
  • 1 prášek do pečiva

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mouku smícháme s máslem a cukrem. Poté přidáme mléko a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Na těsto rozetřeme tvaroh, který jsme rozmíchali s vajíčkem a 0,5 dl mléka. Na tvaroh dáme na tenké plátky nakrájená jablka a posypeme slunečnicovými semínky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.


Bublanina

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1200 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 33 g
Cukry 2 g
Tuky 15 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g borůvek
  • 50 g jahod
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 2 dcl mléka
  • 1 dcl oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy

Ostatní:

  • kokos
  • skořice

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do vyšší nádoby si rozklepeme 3 vajíčka, přidáme sladidlo DiaChrom, mléko, prášek do pečiva a olej. Společně vše vyšleháme. Potom do směsi lehce vmícháme špaldovou mouku a ovesné vločky. Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo do dortové formy vymazané máslem. Na bublaninu naskládáme ovoce podle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut. Na závěr lehce poprášíme kokosem a skořicí.


Jablečný závin

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 913 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 28 g
Cukry 9 g
Tuky 11 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 1 kg jablek
  • 250 g pomazánkového másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g rozinek
  • 60 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 dcl smetany
  • skořice
  • ořechy

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Pomazánkové máslo smícháme s moukou, vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme slabý plát, který posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, posypeme sladidlem DiaChrom, skořicí a přidáme rozinky a strouhané ořechy. Potom těsto zavineme, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Před dopečením závinu ještě několikrát potřeme smetanou.


Lotus Biscoff jablečný koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1063 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 38 g
Cukry 9 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml ovesného mléka
  • 3 jablka
  • 1 banán 
  • 50 g vegan másla
  • 20 g DiaChromu se sukralózou sypký 
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g lotusové pomazánky 

Na ozdobu: 

  • 90 g lotusové pomazánky 
  • 30 g nasekaných lískových ořechů 
Postup
  1. Rozmixujeme banán s mlékem a rozehřátým máslem.
  2. Nakrájíme si jablka na kousky. Smícháme v misce s rozmixovaným banánem a ostatními ingrediencemi, nalijeme do formy a dáme péct na 180°C cca 30 minut. Špejlí ověříme, jestli je těsto hotové.
  3. Rozehřejeme si lotusovou pomazánkou.
  4. Dort polejeme rozehřátou pomazánkou, posypeme oříšky dle chuti a necháme vychladnout.

Jablečný štrúdl

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 943 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 36 g
Cukry 6 g
Tuky 8 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 450 g hladké mouky
  • 120 g Hery
  • 60 g polotučného mléka
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 1 prášek do pečiva

Nádivka:

  • 800 g jablek
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 30 g strouhanky
  • 30 g rozinek
  • 30 g sekaných vlašských ořechů
  • skořici

Na potření:

  • 1 vejce
Postup
  1. Do hladké mouky dáme sladidlo DiaChrom, přidáme změklou Heru, vejce, prášek do pečiva a mléko
  2. Rukou vypracujeme vláčné těsto
  3. Těsto necháme uležet cca 30 min v chladu
  4. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince, nastrouháme na hrubém struhadle a slupku vyhodíme, pokud jsou jablka hodně šťavnatá, šťávu scedíme
  5. Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl vyválíme do obdélníku
  6. Každý díl posypeme strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky, osladíme DiaChromem, přidáme rozinky, nasekané ořechy a skořici
  7. Závin stočíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C cca 30 min
  9. Jakmile začne zlátnout, vyndáme štrúdl z trouby a necháme vychladnout

Blondies

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1197 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 38 g
Cukry 4 g
Tuky 11 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,8

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml mandlového mléka
  • 35 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 50 g ovesných vloček
  • 60 g kokosového oleje
  • 50 g vanilkového proteinu 
  • 50 g čokoládových peciček
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • Lžička vanilkové esence
Postup
  1. Smícháme všechny suroviny včetně mléka a rozehřátého kokosového oleje, čokoládových peciček (pár necháme na posyp) a nalijeme do formy.
  2. Dáme péct na 160°C na cca 40 minut. Špejlí ověříme, jestli je těsto hotové. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Palačinky s tvarohem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 574 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 16 g
Cukry 4 g
Tuky 5 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,6
Suroviny
  • 3 dcl polotučného mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)

Ostatní:

  • jablečný džem
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 lžička sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • kousek jablka
  • meduňkové lístky

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do misky s mlékem zašleháme vejce a po částech přidáváme mouku, aby se netvořily žmolky. Na pánvi s malým množstvím rozehřátého oleje smažíme z obou stran palačinky. Vychladlé potřeme jablečným džemem, tvarohovou náplní a svineme.
Náplň: tvaroh se zakysanou smetanou a sladidlem DiaChrom vyšleháme do hladkého krému.
Ozdoba: takto připravené palačinky dáme na talíř, posypeme skořicí smíchanou s DiaChromem, zdobíme částí tvarohové
náplně, na kterou položíme tenký kousek jablka a meduňkový lístek.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Mělnický perník

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1200 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 36 g
Cukry 4 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 10 lžic rostl. tuku nebo oleje
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • rybízová marmeláda

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk nebo olej. Po zchladnutí tekutiny na pokojovou teplotu rozmícháme v mléce vejce a nasekané ořechy. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem do perníku, přidáme směs mléka s přísadami a vypracujeme těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 150 - 160°C po dobu 40 - 50 minut.
Po vychladnutí podélně rozkrojíme, potřeme rybízovou marmeládou a obě části spojíme.


Broskvový koláč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1018 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 26 g
Cukry 4 g
Tuky 12 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g Hery
  • 24 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 36 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 8 broskv

Drobenka:

  • 40 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) sypkého DiaChromu je cca 12 g

Postup

Z mouky, změklé Hery a sladidla DiaChrom vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce. Odpočinuté těsto pak rozválíme na velikost pekáče, pokryjeme rovnoměrně tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Nakonec hustě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme zvolna při 175°C ve vyhřáté troubě do doby než začne drobenka zlátnout.
Náplň: tvaroh vymícháme se žloutky a DiaChromem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do tvarohové hmoty. 
Drobenka: z másla, sladidla a hladké mouky vypracujeme drobenku.


Banánové muffiny

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1165 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 31 g
Cukry 4 g
Tuky 15 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 270 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 100 ml řepkového oleje
  • 100 g banánů
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 10 g loupaných mandlí
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový lusk

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vymícháme žloutky, sladidlo DiaChrom a olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Aby to šlo lépe, můžeme přidat špetku soli. Do žloutkové hmoty přidáme zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhané banány, polovinu mouky, lehce promícháme a střídavě přidáváme mléko a mouku. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do formy na muffiny, ozdobíme mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 
asi 20 minut.


Buchta s ananasem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 960 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 22 g
Cukry 6 g
Tuky 14 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,2
Suroviny
  • 250 g pohohrubé špaldové mouky
  • 240 g (cca 2 ks) přezrálých rozmačkaných banánů
  • 200 g nakrájeného ananasu
  • 150 g mleté mrkve
  • 150 g řepkového oleje
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 6 g prášku do pečiva
  • 3 g jedlé sody
  • 3 vejce
  • špetka soli

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, sladidlo DiaChrom a dobře promícháme. Přidáme nasekané ořechy, rozmačkané banány a mrkev a na velmi malé kousky nakrájeného ananasu. Přidáme olej a vejce a promícháme. Dáme do formy a do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu při 170°C.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Bramborové koblihy

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 989 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 37 g
Cukry 1 g
Tuky 7 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g vařených strouhaných brambor
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 2 PL rumu
  • 30 g kvasnic
  • 6 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • kůra z 1/2 citrónu
  • sůl
  • tuk na smažení

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme sladidlo DiaChrom a 2 PL vlažného mléka. Rozetřeme a necháme vykynout. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme kvásek, zbylé mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme lžičkou kousky těsta, které necháme  ještě trošku nakynout a smažíme v rozpáleném tuku.

(v energetické hodnotě není započítán tuk na smažení)


Kokosky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1917 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 35 g
Cukry 4 g
Tuky 35 g
Vláknina 11 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 170 g nastrouhaného kokosu
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 3 bílky
Postup
  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně přidáváme sladidlo DiaChrom a citrónovou šťávu
  2. Do vyšlehaného sněhu opatrně vmícháme kokos.
  3. Směs naplníme do sáčku a děláme na plech pusinky, můžeme zdobit lískovým oříškem nebo mandlí.
  4. Místo pusinek můžeme tvořit kuličky a obalit v kokosu, nasekaných oříšcích nebo mandlích.
  5. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
  6. Po vychladnutí naskládáme do plechové nebo plastové krabice.
 

zajímavý článek

Baner pro kategorii Recepty - říjen