Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Saláty bez cukru




Bramborový salát

Suroviny

700 g vařených brambor
200 g majonézy
2 vařené mrkve
2 cibule
2 sterilované okurky
1/2 kávové lžičky DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
pepř
sůl
ocet

Postup

Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli nakrájíme na menší kostky, přidáme sůl, pepř, DiaChrom, ocet a majonézu. Všechny suroviny promícháme a necháme v chladu uležet.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 770 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 12 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 14 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 1,2

Francouzský salát

Suroviny

200 g vařených brambor
200 g vařené mrkve
100 g vařeného celeru
100 g sterilovaného hrášku
100 g sterilovaných okurek
100 g jablek
150 g majonézy
1/2 kávové lžičky DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
šťáva z 1/2 citrónu
ocet
sůl
pepř
worchester

Postup

Uvařenou zeleninu, okurky a jablka nakrájíme na menší kostky přidáme hrášek, majonézu a vše důkladně promícháme. Přidáme citrónovou šťávu, ocet, DiaChrom, sůl, pepř a worchester.  Znovu promícháme a dáme vychladit.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 705 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 10 g,
Cukry: 3 g,
Tuky: 13 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 1

Zelný salát s koprem

Suroviny

250 g bílého zelí
4 snítky kopru
1 cibule
olej
sůl

Nálev:
1 dcl vody
5 tablet DiaChromu
1 PL octa
sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a osolíme. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji. Kopr pokrájíme na drobno,  přidáme ke zpěněné cibulce, zalijeme připraveným nálevem, necháme vychladnout a přidáme k pokrájenému zelí. Důkladně promícháme. Salát dáme vychladit. Podáváme k minutkám, pečeným masům ...
Nálev: ve vodě rozpustíme DiaChrom, přidáme ocet a sůl. 

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 150 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 7 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,7

Míchaný salát

Suroviny

3 rajčata
2 papriky
1/4 čínského zelí
1 menší okurka
sůl
koření (grilovací s česnekem, kari, ďábelské...)
pepř

Nálev:
2 dcl vody
5 tablet DiaChromu
1,5 PL octa

Poznámka: PL = polévková lžíce

 

 

Postup

Zeleninu pokrájíme na malé kousky a osolíme. Ve vodě rozpustíme DiaChrom a přidáme ocet. Nálevem zeleninu zalijeme, posypeme kořením a promícháme.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 90 kJ,
Bílkoviny: 1 g,
Sacharidy: 4 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,4

Salát z červeného zelí

Suroviny

350 g červeného zelí
150 g vinných hroznů
1 jablko

Nálev:
1 PL octa
1 PL oleje
5 tablet DiaChromu
sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme vařící vodou a necháme okapat a vychladnout. Vinné hrozny rozpůlíme, oloupané jablko nastrouháme a smícháme s připraveným zelím. Přidáme nálev, vše opatrně smícháme a dáme vychladit. Podáváme k pečeným masům nebo samotné pro osvěžení.
Nálev: v octu rozpustíme tablety DiaChromu, přidáme olej a trochu soli. 

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 220 kJ,
Bílkoviny: 1 g,
Sacharidy: 10 g,
Cukry: 8 g,
Tuky: 1 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 1

Kuřecí salát

Suroviny

2 ks kuřecích prsíček
200 g strouhané nivy (nebo tvrdého sýra)
1 malá plechovka žampionů
2 PL lžíce másla
2 rajčata
1 paprika žlutá
1 paprika červená
1 okurka
1/4 čínského zelí
2 lžíce sterilované kukuřice
ďábelské koření
sůl

Nálev:
1 dcl vody
10 tablet DiaChromu
3 lžíce octa

Postup

Omyté rajčata, okurku a papriky zbavené jadřinců pokrájíme, přidáme nadrobno nakrájené čínské zelí, osolíme, promícháme, zalijeme nálevem a necháme asi 1/2 hodiny uležet. Žampiony scedíme a opražíme na másle. Maso nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený tuk. Až maso zbělá, osolíme, okořeníme a zprudka smažíme dozlatova. Zeleninu scedíme, rozdělíme na misky, přidáme kukuřici, žampiony, kuřecí maso a zasypeme nivou.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 480 kJ,
Bílkoviny: 9 g,
Sacharidy: 3 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 7 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 0,3

Ředkvičkový salát

Suroviny

200 g ředkviček
50 g zakysané smetany
10 g  sušených brusinek
10 g vlašských ořechů

Na dochucení:
sůl
kopr
pažitku
citrónovou šťávu
DiaChrom sypký (červený nebo modrý)

Postup

Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme s posekanými ořechy, brusinkami, koprem a zakysanou smetanou. Dochutíme solí, DiaChromem a citrónovou šťávou.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 352 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 8 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 5 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,8
 

DiaChrom - který kdy použít