DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Saláty bez cukru




Bramborový salát

Suroviny

700 g vařených brambor
2 vařené mrkve
200 g majonézy
2 cibule, 2 sterilované okurky
1/2 kávové lžičky DiaChromu
pepř, sůl, ocet

Postup

Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli nakrájíme na menší kostky, přidáme sůl, pepř, DiaChrom, ocet a majonézu. Všechny suroviny promícháme a necháme uležet.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 770 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 12 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 14 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 1,2

Francouzský salát

Suroviny

200 g vařených brambor
200 g vařené mrkve
100 g vařeného celeru
100 g sterilovaného hrášku
100 g sterilovaných okurek
100 g jablek, 150 g majonézy
1/2 kávové lžičky DiaChromu
šťáva z 1/2 citrónu, ocet, sůl, pepř, worchester

Postup

Uvařenou zeleninu, okurky a jablka nakrájíme na menší kostky přidáme hrášek, majonézu a vše důkladně promícháme. Přidáme citrónovou šťávu, ocet, DiaChrom, sůl, pepř a worchester.  Znovu promícháme a dáme vychladit.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 705 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 10 g,
Cukry: 3 g,
Tuky: 13 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 1

Cuketová pochoutka

Suroviny

1,5 kg cukety
6 velkých cibulí
2 rajské protlaky
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce kari, 2 lžíce hořčice
5 lžic kečupu, 4 lžíce sádla
8 stroužků česneku
papriky různých barev (zelená, červená, žlutá)
sůl, pepř, na doslazení DiaChrom

Postup

Na sádle podusíme cibuli nakrájenou na libovolné kousky. Až cibule zesklovatí a trochu změkne, přidáme k ní nastrouhanou cuketu a veškeré přísady. Celou směs 15 minut dusíme a promícháme, aby se nám směs nepřipálila. Podle chuti můžeme ještě přisolit, případně dosladit DiaChromem. Naplníme do sklenic a sterilujeme při 85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice necháme vychladnout a uložíme je na chladné místo. Směs je výborná jak na topinky, tak i pod maso nebo ji lze použít jako omáčku na těstoviny, nebo jen jako salát s pečivem.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 225 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 9 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 2 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 0,9

Zelný salát s koprem

Suroviny

250 g bílého zelí
4 snítky kopru
1 cibule, 1 dcl vody
5 tablet DiaChromu
1 PL octa
olej, sůl

Postup

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a osolíme. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji. Ve vodě rozpustíme DiaChrom, přidáme ocet a sůl. Kopr pokrájíme na drobno,  přidáme ke zpěněné cibulce, zalijeme připraveným nálevem, necháme vychladnout a přidáme k pokrájenému zelí. Důkladně promícháme. Salát dáme do ledničky, podáváme k minutkám, pečeným masům ...

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 150 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 7 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,7

Míchaný salát

Suroviny

3 rajčata, 2 papriky
1/4 čínského zelí
1 menší okurka
5 tablet DiaChromu
1,5 PL octa, 2 dcl vody
1 malou lžičku koření
(grilovací s česnekem, kari, ďábelské)
sůl, pepř

Postup

Zeleninu pokrájíme na malé kousky a posolíme. Ve vodě rozpustíme DiaChrom a přidáme ocet. Nálevem zeleninu zalijeme, posypeme lžičkou koření dle výběru a promícháme.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 90 kJ,
Bílkoviny: 1 g,
Sacharidy: 4 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,4

Salát z červeného zelí

Suroviny

350 g červeného zelí
150 g vinných hroznů
1 jablko, sůl
1 PL oleje, 1 PL octa
5 tablet DiaChromu

Postup

Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme vařící vodou a necháme okapat a vychladnout. Vinné hrozny rozpůlíme, oloupané jablko nastrouháme a smícháme s připraveným zelím. V octu rozpustíme tablety DiaChromu, přidáme olej a trochu soli. Vše opatrně smícháme a dáme vychladit. Podáváme k pečeným masům nebo samotné pro osvěžení.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 220 kJ,
Bílkoviny: 1 g,
Sacharidy: 10 g,
Cukry: 8 g,
Tuky: 1 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 1

Kuřecí salát

Suroviny

2ks kuřecích prsíček, ďábelské koření, sůl
1 malá plechovka žampionů, 2 PL lžíce másla
2 rajčata, 1 paprika žlutá, 1 paprika červená
1 okurka, 1/4 čínského zelí,
2 PL sterilované kukuřice
200 g strouhané nivy (nebo tvrdého sýra)
Nálev:
1 dcl vody, 10 tablet DiaChromu, 3 PL octa

Postup

Omyté rajčata, okurku a papriky zbavené jadřinců pokrájíme, přidáme nadrobno nakrájené čínské zelí, osolíme, pro- mícháme, zalijeme nálevem a necháme asi 1/2 hodiny uležet. Žampiony scedíme a opražíme na másle. Maso nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený tuk. Až maso zbělá, osolíme, okořeníme a zprudka smažíme dozlatova. Zeleninu scedíme, rozdělíme na misky, přidáme kukuřici, žampiony, kuřecí maso a zasypeme nivou.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 480 kJ,
Bílkoviny: 9 g,
Sacharidy: 3 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 7 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 0,3

Ředkvičkový salát

Suroviny

200 g ředkviček
50 g zakysané smetany
10 g  sušených brusinek
10 g vlašských ořechů
sůl, kopr, pažitka, citrónová šťáva
sladidlo DiaChrom sypký

Postup

Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme s posekanými ořechy, brusinkami, koprem a zakysanou smetanou. Dochutíme solí, DiaChromem a citrónovou šťávou.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Ve 100 g:
Energie: 352 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 8 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 5 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 0,8