Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Saláty bez cukru


Kuřecí salát

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 480 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 3 g
Cukry 1 g
Tuky 7 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 2 ks kuřecích prsíček
  • 200 g strouhané nivy (nebo tvrdého sýra)
  • 1 malá plechovka žampionů
  • 2 PL lžíce másla
  • 2 rajčata
  • 1 paprika žlutá
  • 1 paprika červená
  • 1 okurka
  • 1/4 čínského zelí
  • 2 lžíce sterilované kukuřice
  • ďábelské koření
  • sůl

Nálev:

  • 1 dcl vody
  • 10 tablet sladidla DiaChrom
  • 3 lžíce octa
Postup
  1. Omyté rajčata, okurku a papriky zbavené jadřinců pokrájíme, přidáme nadrobno nakrájené čínské zelí, osolíme, promícháme, zalijeme nálevem a necháme asi 1/2 hodiny uležet.
  2. Žampiony scedíme a opražíme na másle.
  3. Maso nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený tuk.
  4. Až maso zbělá, osolíme, okořeníme a zprudka smažíme dozlatova.
  5. Zeleninu scedíme, rozdělíme na misky, přidáme kukuřici, žampiony, kuřecí maso a zasypeme nivou.

 


Bramborový salát

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 770 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 12 g
Cukry 2 g
Tuky 14 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,2
Suroviny
  • 700 g vařených brambor
  • 200 g majonézy
  • 2 vařené mrkve
  • 2 cibule
  • 2 sterilované okurky
  • 1/2 kávové lžičky sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • pepř
  • sůl
  • ocet
Postup

Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli nakrájíme na menší kostky, přidáme sůl, pepř, sladidlo DiaChrom, ocet a majonézu. Všechny suroviny promícháme a necháme v chladu uležet.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Francouzský salát

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 705 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 10 g
Cukry 3 g
Tuky 13 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1
Suroviny
  • 200 g vařených brambor
  • 200 g vařené mrkve
  • 100 g vařeného celeru
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 100 g jablek
  • 150 g majonézy
  • 1/2 kávové lžičky sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • worchester
Postup

Uvařenou zeleninu, okurky a jablka nakrájíme na menší kostky přidáme hrášek, majonézu a vše důkladně promícháme. Přidáme citrónovou šťávu, ocet, sladidlo DiaChrom, sůl, pepř a worchester.  Znovu promícháme a dáme vychladit.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Zeleninový salát se sýrem Gyros

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 380 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 4 g
Cukry 4 g
Tuky 6 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

Suroviny
  • 300 g mrkve (cca 3-4 ks)
  • 200 g čínského zelí (cca ½ hlávky)
  • 180 g zakysané smetany (15 % tuku)
  • 125 g Gyrosu – bílý sýr s kořením
  • 7 tablet sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • Šťávu z 1/2 citrónu
  • 3 g soli
Postup
  1. Čínské zelí a mrkev nakrájíme na jemnější nudličky. Přidáme nastrouhaný sýr Gyros a opatrně promícháme.
  2. Zakápneme citrónovou šťávou, přidáme 7 rozdrcených tablet DiaChromu a osolíme.
  3. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a vše důkladně promícháme.
  4. Podáváme vychlazené. Můžeme ho jíst jen tak nebo jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu.

 


Zelný salát s koprem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 150 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 7 g
Cukry 4 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,7
Suroviny
  • 250 g bílého zelí
  • 4 snítky kopru
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl

Nálev:

  • 1 dcl vody
  • 5 tablet sladidla DiaChrom
  • 1 PL octa
  • sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a osolíme. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji. Kopr pokrájíme na drobno,  přidáme ke zpěněné cibulce, zalijeme připraveným nálevem, necháme vychladnout a přidáme k pokrájenému zelí. Důkladně promícháme. Salát dáme vychladit. Podáváme k minutkám, pečeným masům ...
Nálev: ve vodě rozpustíme sladidlo DiaChrom, přidáme ocet a sůl. 

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Míchaný salát

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 90 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 4 g
Cukry 2 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4
Suroviny
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • 1/4 čínského zelí
  • 1 menší okurka
  • sůl
  • koření (grilovací s česnekem, kari, ďábelské...)
  • pepř

Nálev:

  • 2 dcl vody
  • 5 tablet sladidla DiaChrom
  • 1,5 PL octa

Poznámka: PL = polévková lžíce

 

 

Postup

Zeleninu pokrájíme na malé kousky a osolíme. Ve vodě rozpustíme sladidlo DiaChrom a přidáme ocet. Nálevem zeleninu zalijeme, posypeme kořením a promícháme.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Salát z červeného zelí

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 220 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 10 g
Cukry 8 g
Tuky 1 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 1
Suroviny
  • 350 g červeného zelí
  • 150 g vinných hroznů
  • 1 jablko

Nálev:

  • 1 PL octa
  • 1 PL oleje
  • 5 tablet sladidla DiaChrom
  • sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme vařící vodou a necháme okapat a vychladnout. Vinné hrozny rozpůlíme, oloupané jablko nastrouháme a smícháme s připraveným zelím. Přidáme nálev, vše opatrně smícháme a dáme vychladit. Podáváme k pečeným masům nebo samotné pro osvěžení.
Nálev: v octu rozpustíme tablety sladidla DiaChrom, přidáme olej a trochu soli. 

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Ředkvičkový salát

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 352 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 8 g
Cukry 4 g
Tuky 5 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,8
Suroviny
  • 200 g ředkviček
  • 50 g zakysané smetany
  • 10 g sušených brusinek
  • 10 g vlašských ořechů

Na dochucení:

  • sůl
  • kopr
  • pažitku
  • citrónovou šťávu
  • sypké sladidlo DiaChrom (červené nebo modré)
Postup

Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme s posekanými ořechy, brusinkami, koprem a zakysanou smetanou. Dochutíme solí, sladidlem DiaChrom a citrónovou šťávou.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

 

zajímavý článek

Baner pro kategorii Recepty - květen