Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Vánoční recepty bez cukru


Vosí hnízda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1879 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 41 g
Cukry 15 g
Tuky 28 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 4,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 g piškotů
  • 50 g vlašských ořechů
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 60 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 bílek
  • 1 lžíce mléka

Náplň:

  • 60 g másla
  • 15 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu

Dokončení:

  • 50 g piškotů (cca 25 ks)

Tip: místo piškotů použijte kolečka z lineckého těsta.

Postup
  1. Piškoty a ořechy rozmixujeme na hladkou moučku.
  2. Přidáme sladidlo DiaChrom, kakao, změklé máslo, bílek a jednu lžíci mléka. 
  3. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odležet asi 1 hodinu v lednici.
  4. Připravíme si krém: změklé máslo utřeme se žloutkem a DiaChromem a nakonec přidáme rum.
  5. Odpočinuté těsto vtlačujeme do formičky, uprostřed uděláme důlek, který naplníme krémem, přiklopíme ho piškotem a vyklopíme.  
  6. Vosí hnízda skladujeme v lednici.

Rychlý nepečený čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1419 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 31 g
Cukry 15 g
Tuky 19 g
Vláknina 0 g

Výměnné jednotky 3,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g máslových sušenek
  • 75 g másla (nebo kokosového oleje)
  • 400 g hedvábného tofu
  • 125 g hořké čokolády
  • 125 g arašídového másla
  • 20 g višňového džemu
  • špetka sypkého sladidla DiaChrom
Postup
  1. Máslové sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem.
  2. Do dortové formy vyložené pečicím papírem dáme rozdrcenou směs a přitlačíme, aby vznikl korpus.
  3. Na korpus přidáme višňový džem.
  4. Do mixéru dáme hedvábné tofu, rozpuštěnou čokoládu a arašídové máslo, špetku sladidla DiaChrom a rozmixujeme dohladka.
  5. Takto připravený krém vlijeme na korpus a urovnáme.
  6. Dort necháme vychladit alespoň 2 hodiny v lednici, aby vše ztuhlo a podáváme.

Vánočka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1296 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 12 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • 40 g rozinek namočených v rumu
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 g soli, 
  • citrónová kůra
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce na potření
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme droždí, citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl a ve vlažném mléce rozšlehané žloutky.
  2. Vypracujeme hladké těsto a opatrně zapracujeme rozinky a mandle.
  3. Těsto necháme v teple vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly: první díl rozdělíme na 3 díly a z vyválených pramenů upleteme spodní část. Upletený cop přendáme na plech a opatrně hřbetem ruky střed copu promáčkneme. Druhý díl rozdělíme na 4 díly, ze třech pramenů upleteme prostřední část, položíme na větší cop na plechu a opět hřbetem ruky střed copu promáčkneme, poslední díl rozdělíme na dva prameny, které stočíme a přehodíme přes celou vánočku a konce podsuneme dospod.
  5. Necháme kynout na teplém místě nejméně 1 hod.
  6. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Po 10 min teplotu zmírníme na 160 °C a pečeme cca 40 minut.

Rada: vánočku děláme užší a vyšší, kynutím a pečením se rozbíhá do šířky. Aby se odspodu nepálila, vložíme pod pečící papír silnější karton.


Perníčky s bílkovou polevou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1285 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 53 g
Cukry 6 g
Tuky 7 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 5,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 325 g hladké mouky
  • 50 g medu
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1/4 balíčku perníkového koření
  • 1 lžičku jedlé sody
  • kakao na dobarvení

Na potření:

  • 1 vejce

Na bílkovou polevu:

  • 1 bílek
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • citrónovou šťávu
Postup
  1. Vyšleháme vejce se sladidlem DiaChrom
  2. Opatrně si rozpustíme máslo s medem a za občasného míchání necháme vychladnout
  3. Obě směsi smícháme dohromady a lehce prošleháme
  4. Připravíme si všechny sypké suroviny a alespoń jednou řádně promícháme a prosejeme
  5. Vše spojíme a vypracujeme hladké těsto, mělo by mít polotuhou konzistenci
  6. Těsto zabalíme do fólie a dáme uležet do druhého dne do lednice
  7. Odpočinuté těsto propracujeme, vyválíme plát cca 0,5 cm silný a vykrajujeme libovolné tvary
  8. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 10 - 12 min podle velikosti
  9. Hotové perníčky ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem
  10. Vychladlé a odpočinuté perníčky zdobíme bílkovou polevou
  11. Polevu připravíme z bílku, sladidla DiaChrom a citrónové šťávy, vyšleháme ji do hladké hmoty

Poznámka:
Recept inspirován kuchařkou Cesta z těsta od Petry Burianové


Mandlové hvězdičky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2052 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 42 g
Cukry 6 g
Tuky 33 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g jemně mletých blanšírovaných mandlí
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • na špičku nože vanilky

Ostatní:

  • 30 g meruňkové marmelády
  • 50 g čokoládouvé polevy
  • 20 g mandlí na ozdobu
Postup
  1. Všechny suroviny důkladně zpracujeme a těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.
  2. Poté vykrajujeme hvězdičky. Jedna polovina hvězdiček bude plná a u druhé vykrojíme střed menší hvězdičkou podle obrázku.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 10 minut. Jakmile začnou zlátnout okraje okamžitě vyndáme z trouby.
  4. Vychladlé cukroví spojíme marmeládou, do vnitřku vykrojené hvězdičky opatrně nalejeme čokoládovou polevu a ozdobíme mandličkou.

Linecké cukroví III.

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1854 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 42 g
Cukry 0 g
Tuky 28 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • na špičku nože vanilky

Na potření:

  • 30 g rybízové marmelády
Postup
  1. Do prosáté mouky přidáme sladidlo DiaChrom, na kousky nakrájenou Heru, žloutky, citronovou šťávu a vanilku.
  2. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme přes noc odpočívat v lednici. 
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme cukroví a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. U poloviny cukroví vykrojíme uprostřed kolečko.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 8-10 minut, podle tloušťky těsta. Když okraje začínají mírně zlátnout, okamžitě cukroví vyndáme.
  5. Necháme ho vychládnout a pak ho spojíme rybízovou marmeládou.
  6. Hotové cukroví naskládáme do plechové nebo plastové krabice a necháme do Štědrého dne uležet.


Mandlové košíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2040 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 35 g
Cukry 2 g
Tuky 36 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 280 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 40 g jemně mletých mandlí
  • 1 vejce

Náplň:

  • 180 g mletých mandlí
  • 100 g másla
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 4 lžíce mléka
Postup

Ze surovin vypracujeme těsto, odkrajujeme stejně velké kousky a plníme do formiček na košíčky. Upečené mírně zchladlé lehkým poklepnutím vykopíme. Plníme dva dny před podáváním.
Krém: V horkém mléce spaříme mandle a necháme vychladnout. S máslem a sladidlem DiaChromem vyšleháme do hladkého krému.


Linecké cukroví II.

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1740 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 38 g
Cukry 4 g
Tuky 27 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 120 g másla
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce

Na potření:

  • rybízouvou marmeládu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Změklé máslo vyšleháme s jedním vejcem, dvěma žloutky a sladidlem DiaChrom do hladkého krému. Do směsi přidáme špaldovou mouku a vypracujeme těsto. Těsto je nutné pořádně propracovat, aby se nedrolilo. Přes mikrotenový sáček rozválíme těsto na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme vánoční linecké cukroví a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 15-20 minut, podle tloušťky těsta. Cukroví necháme zchládnout a spojíme rybízovou marmeládou.


Perníčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1485 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 57 g
Cukry 3 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 5,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 700 g hladké mouky
  • 100 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce + 1 žloutek
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky sody
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • můžeme přidat lžičku kakaa (aby byly perníčky tmavší)
Postup
  1. Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme odležet v chladu do druhého dne.
  2. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem
  3. Pečeme ve vyhřáté troube na 180 °C asi 7 minut
  4. Horké perníčky potíráme rozšlehaným žloutkem.
  5. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou nebo čokoládou.

Vánoční punč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 330 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 9 g
Cukry 5 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 ml černého čaje
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml rumu
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • šťáva z jednoho citrónu

Ovoce:

  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 30 g sušeného ovoce
Postup
  1. Všechny tekuté ingredience přivedeme k varu.
  2. Jakmile začne tekutina probublávat, odstavíme ji z plotny. 
  3. Osladíme DiaChromem a mícháme, dokud se sladidlo nerozpustí.
  4. Přidáme nakrájený pomeranč, citrón a sušené ovoce.
  5. Necháme asi deset minut odležet aby ovoce nasáklo chutě punče.
  6. Podáváme ještě horké. 

Skořicové hvězdičky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1855 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 28 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 35 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1 bílek

Poleva:

  • 2 polévkové lžíce sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 bílek
Postup
  1. Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet.
  2. Odpočinuté těsto pak vyválíme na tenký plát a vykrajujeme hvězdičky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Z bílků a sladidla DiaChrom ušleháme tuhý sníh.
  4. Pomocí sáčku jim zdobíme hvězdičky.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C tak, aby se bílá poleva sušila a rychle nezhnědla.
  6. Cukroví je hotové jakmile poleva zrůžoví.

Bílkový chlebíček

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1435 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 39 g
Cukry 2 g
Tuky 17 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 40 g másla
  • 40 g mandlí
  • 10 g rozinek
  • 4 bílky
  • 2 čtverečky čokolády
  • lžička citrónové šťávy
Postup
  1. Z bílků a sladidla DiaChrom ušleháme sníh.
  2. Přidáme citrónovou šťávu, máslo, mouku a opatrně vmícháme mandle, rozinky a nastrouhanou čokoládu.
  3. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Košíčky Izidor

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2116 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 30 g
Cukry 1 g
Tuky 40 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • kůra a šťáva z 1 citrónu

Náplň:                                                   

  • 300 g mletých vlašských ořechů              
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 1 dcl rumu 

Krém:

  • 300 g másla
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa

Ostatní:

  • pikantní marmeláda, půlky vlašských ořechů, čokoláda

Postup
  1. Ze surovin vypracujeme těsto
  2. Odkrajujeme stejně velké kousky a plníme do formiček na košíčky.
  3. Upečené, mírně zchladlé lehkým poklepnutím vykopíme.
  4. Připravíme si náplň: všechny suroviny na náplň smícháme.
  5. Připravíme si krém: vejce a sladidlo DiaChrom ušleháme ve vodní lázni dohusta a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty zašleháme máslo a kakao a vylšeháme do hladkého krému.
  6. Plníme dva dny před podáváním.
  7. Do košíčků dáme postupně marmeládu, ořechovou náplň a krém. Necháme ztuhnout, máčíme v čokoládě a zdobíme ořechem.

Linecké cukroví - ihned měkké

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1837 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 43 g
Cukry 1 g
Tuky 26 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • vanilka
  • 3 g citrónové kůry

Na spojení:

  • 30 g rybízové marmelády

Toto linecké cukroví nemusíte nechat odležet, je ihned měkoučké. Nádherně voní po vanilce a citrónové kůře.

Postup
  1. Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto.
  2. Zabalíme ho do fólie a necháme odležet v lednici (nejlépe do druhého dne).
  3. Odpočinuté těsto vyválíme na plát 3 až 4 mm silný.
  4. Vykrajujeme různé tvary a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, u poloviny z nich vykrojíme střed. 
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 min. Doba pečení záleží na tloušťce a velikosti všech kousků. 
  6. Vychladlé cukroví spojujeme rybízovou marmeládou.

Roláda se šlehačkou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1032 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 14 g
Cukry 5 g
Tuky 19 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4
Suroviny
  • 50 g hrubé mouky 
  • 50 g nastrouhané čokolády na vaření
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 15 g kakaa
  • 5 vajec

Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání 33 % tuku
  • 250 ml zakysané smetany
  • 6 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 ztužovač šlehačky



Postup
  1. Celá vejce ušleháme se sladidlem DiaChromem a přidáme mouku, kakao a čokoládu.
  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 min ve vyhřáté troubě na cca 200 °C.
  3. Upečený korpus ještě teplý srolujeme a necháme vychladnout.
  4. Mezi tím si připravíme náplň: smetanu, zakysanou smetanu a ztužovač ušleháme s DiaChromem.
  5. Roládu rozbalíme, potřeme náplní a smotáme.
  6. Dále dozdobíme podle své fantazie.

Jogurtové košíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 751 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 28 g
Cukry 4 g
Tuky 5 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny


Suché ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry

Mokré ingredience:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 30 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 2 nastrouhaná jablka
  • marcipán na zdobení
Postup
  1. Smícháme všechny suché ingredience.
  2. Smícháme všechny mokré ingredience, přidáme suché, promícháme a nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Směs by měla být mírně tekutá.
  3. Rozplníme do papírových košíčků cca do 2/3 a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 min.
  4. Vychladlé zdobíme figurkami z marcipánu.

Vanilkové rohlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1846 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 39 g
Cukry 2 g
Tuky 29 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 185 g hladké mouky
  • 100 g Hery
  • 50 g mletých ořechů
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 menší vejce
  • na špičku nože vanilky
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme Heru, přidáme vejce, sladidlo DiaChrom, ořechy a vanilku.
  2. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu uležet. 
  3. Z uleželého těsta děláme rohlíčky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
  5. Hotové, ještě teplé obalujeme v DiaChromu.

Perníkový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1320 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 33 g
Cukry 9 g
Tuky 18 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 4 lžíce medu
  • 5 g perníkového koření
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 20 g droždí
  • špetku soli
  • můžeme přidat lžičku kakaa

Krém:

  • 300 g čokolády na vaření
  • 400 ml šlehačky
Postup
  1. Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vzejít.
  2. Do mísy dáme mouku, kakao, přidáme vejce, žloutky, máslo, sladidlo DiaChrom, perníkové koření, med, sůl a kvásek.
  3. Těsto mísíme a podle potřeby přidáváme mléko.
  4. Po vymísení těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
  5. Těsto vlijeme do vymazané moukou vysypané formy a uhladíme.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě.
  7. Mezi tím si připravíme krém: do šlehačky nalámeme čokoládu a zahříváme až se úplně rozpustí. Necháme vychladit v ledničce a ušleháme.
  8. Vychladlý perník rozkrojíme, promažeme rybízovou marmeládou a čokoládovým krémem, slepíme a horní část zdobíme čokoládovým krémem.

Sněhové kuličky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1546 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 18 g
Cukry 6 g
Tuky 30 g
Vláknina 9 g

Výměnné jednotky 1,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 g kostky tvarohu (2,5% tuku)
  • 160 g strouhaného kokosu
  • 35 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • lžíci pomerančové šťávy
  • hrst loupaných mandlí
  • strouhaný kokos na obalení kuliček
Postup
  1. Smícháme tvaroh, kokos, sladidlo DiaChrom a pomerančovou šťávu.
  2. Vytvoříme hustou směs, ze které tvoříme kuličky.
  3. Do každé kuličky vložíme jednu mandli.
  4. Na závěr obalíme kuličky v kokosu.

Kokosová srdíčka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1314 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 41 g
Cukry 2 g
Tuky 13 g
Vláknina 7 g

Výměnné jednotky 4,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 g mletých ovesných vloček
  • 100 g špaldové mouky
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kokosu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa

Náplň:

  • 125 g tvarohu ve vaničce (2,5 % tuku)
  • 50 g kokosu
  • 12 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. V misce smícháme mleté ovesné vločky, špaldovou mouku, změklé máslo, vajíčko, kokos, mléko, kakao, sladidlo DiaChrom a skořici.
  2. Vzniklé těsto pořádně propracujeme, pak jej vložíme do sáčku, aby se nelepilo, a přes sáček z něj vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm.
  3. Z plátu těsta vykrajujeme velká i malá srdíčka a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 11 minut.
  5. Po upečení necháme srdíčka zchladnout, pomažeme náplní z vymíchaného tvarohu s kokosem a medem a překlopíme druhým srdíčkem.

Salám ze sušenek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2340 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 1 g
Tuky 44 g
Vláknina 5 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 g celozrnných kakaových sušenek REJ
  • 50 g másla
  • 10 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 3 lžíce černé kávy
  • 1 lžíce kakaa na vaření

Náplň:

  • 150 g ořechů
  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 15 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. Do namletých sušenek přidáme kávu, promícháme a necháme nasáknout (asi 5 minut).
  2. Mezi tím si připravíme náplň: vodu přivedeme k varu, přidáme ořechy a povaříme do kaše. Do vychladlé směsi přidáme DiaChrom, máslo a promícháme. 
  3. Do směsi nasáklých sušenek přimícháme sladidlo DiaChrom, rozehřáté máslo a zpracujeme těsto.
  4. Těsto rozválíme na folii posypané najemno nastrouhanými nebo nasekanými ořechy a potřeme náplní.
  5. Poté vše srolujeme pomocí potravinářské fólie, zabalíme a necháme vychladnout.
  6. Nožem namočeným v horké vodě krájíme plátky.

Linecké cukroví I.

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2045 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 36 g
Cukry 4 g
Tuky 36 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g hladce namleté špaldové mouky
  • 170 g másla
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky kůry z citronu

Na potření:

  • rybízovou marmeládu
Postup
  1. Do změklého másla přidáme sladidlo DiaChrom, žloutky, citrónovou kůru, promícháme s moukou a vypracujeme těsto.
  2. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně 12 hodin.
  3. Poté těsto vyválíme na zhruba 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kytičky a do poloviny z nich uděláme uprostřed malé kolečko.
  4. Pečeme ve vyřáté troubě na 150 °C přibližně 15 minut dorůžova.
  5. Vychladlé kytičky slepíme marmeládou.
  6. Uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo a necháme rozležet.

Ořechové kuličky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2300 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 38 g
Cukry 23 g
Tuky 41 g
Vláknina 8 g

Výměnné jednotky 3,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 g vypeckovaných datlí
  • 2 lžíce studené vody
  • strouhaný kokos na obalení kuliček
  • na doslazení sypké sladidlo DiaChrom (červené nebo modré)

 

Postup
  1. Do mixeru vložíme vlašské ořechy, mandle a společně rozmixujeme.
  2. K mletým ořechům přidáme vypeckované datle, dvě lžíce studené vody a ještě jednou rozmixujeme.
  3. Směs musí mít lepkavou konzistenci.
  4. Podle chuti dosladíme DiaChromem.
  5. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu.

Madlenky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1544 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 36 g
Cukry 1 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 165 g hladké špaldové mouky
  • 85 g másla
  • 20 g sypkého sladidla DiaChromu se sukralózou (červený)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 2 vejce
Postup
  1. Vajíčka vyšleháme s DiaChromem, přidáme šťávu a kůru z citrónu a vanilkový extrakt.
  2. Rozehřejeme máslo, lehce jej vmícháme do vaječného krému a přidáváme mouku smíchanou s přáškem do pečiva.
  3. Vypracované těsto necháme asi 10 minut uležet.
  4. Mezitím vymažeme formičky na pracny máslem.
  5. Těsto na madlenky dáváme do formiček asi ze 2/3.
  6. Pečeme v vyhřáté troubě nejprve na 180 °C asi 5 minut, potom teplotu snížíme na 150 °C a pečemě dalších 5 minut.
  7. Ještě horké je vyklepneme z formiček a necháme zchládnout.
  8. Ukládáme do plechové nebo plastové krabice na suché a chladné místo.

Zázvorové sušenky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1672 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 22 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 125 g pohankové mouky
  • 60 g másla
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou (červený)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z pomeranče
  • vejce na potření
Postup
  1. Do rozpuštěného másla přidáme sladidlo DiaChrom, dobře promícháme a necháme vychladnout.
  2. Do prosáté mouky přidáme zázvor, přášek do pečiva a promícháme.
  3. Přidáme vychladlé máslo s DiaChromem a vypracujeme hladké těsto.
  4. Vyválíme kuličky o velikosti ořechu a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštíme, posypeme kůrou z pomeranče a potřeme vyšlehaným vejcem.
  6. Pečeme ve vyřté troubě na 180°C asi 15 minut.
  7. Hotové zázvorky necháme vychladnout a uložíme v chladu a suchu.

Horká čokoláda s příchutí perníčků

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 260 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 9 g
Cukry 4 g
Tuky 1 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,9

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 500 ml polotučného mléka
  • 50 g kakaa
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli
Postup
  1. Všechny ingredience zahříváme za stálého míchání, aby se nám hezky spojily a přivedeme k varu.
  2. Hotovou horkou čokoládu nalijeme do hrnečků a podáváme.

Kokosové hvězdičky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1957 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 45 g
Cukry 18 g
Tuky 28 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 žloutky

Kokosová hmota:

  • 200 g sušeného mléka
  • 100 g přesátého mletého kokosu
  • 100 g másla
  • 120 g medu
  • 65 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 bílek

Na slepení:

  • 50 g meruňkového džemu
Postup
  1. Prosejeme si mouku, přidáme sladidlo DiaChrom, na kousky nakrájené nebo nastrouhané máslo a rychle ho zapracujeme do sypké směsi
  2. Do vzniklé drobenky přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto
  3. Těsto zabalíme do fólie a dáme uležet nejméně 1 hodinu nebo do druhého dne do lednice
  4. Odpočinuté těsto propracujeme, vyválíme plát cca 0,3-0,5 cm silný a vykrajujeme hvězdičky
  5. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 - 12 min podle velikosti
  6. Po upečení necháme vychladnout
  7. Připravíme si kokosovou hmotu: smícháme všechny suroviny a nakonech přidáváme postupně med, hmotu podsypáváme sušeným mlékem.Vyválíme plát cca 0,3-0,5 cm silný a vykrajujeme hvězdičky. U některých můžete vykrojit uprostřed kolečko, pokud chcete docílit zasněženého efektu, lehce potřeme hvězdičku vodou a posypeme mletým kokosem.
  8. Upečené hvězdičky slepujeme džemem s hvězdičkami nepečenými.
 

přečtěte si

Baner pro kategorii receptů Vánoce