Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Vánoční recepty bez cukru




Vánoční punč

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 330 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 9 g
Cukry 5 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 ml černého čaje
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml rumu
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • šťáva z jednoho citrónu

    Ovoce:

  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 30 g sušeného ovoce
Postup
  1. Všechny tekuté ingredience přivedeme k varu.
  2. Jakmile začne tekutina probublávat, odstavíme ji z plotny. 
  3. Osladíme DiaChromem a mícháme, dokud se sladidlo nerozpustí.
  4. Přidáme nakrájený pomeranč, citrón a sušené ovoce.
  5. Necháme asi deset minut odležet aby ovoce nasáklo chutě punče.
  6. Podáváme ještě horké. 

Mandlové hvězdičky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2052 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 42 g
Cukry 6 g
Tuky 33 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g jemně mletých blanšírovaných mandlí
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • na špičku nože vanilky

    Ostatní:

  • 30 g meruňkové marmelády
  • 50 g čokoládouvé polevy
  • 20 g mandlí na ozdobu
Postup
  1. Všechny suroviny důkladně zpracujeme a těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.
  2. Poté vykrajujeme hvězdičky. Jedna polovina hvězdiček bude plná a u druhé vykrojíme střed menší hvězdičkou podle obrázku.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 10 minut. Jakmile začnou zlátnout okraje okamžitě vyndáme z trouby.
  4. Vychladlé cukroví spojíme marmeládou, do vnitřku vykrojené hvězdičky opatrně nalejeme čokoládovou polevu a ozdobíme mandličkou.

Linecké cukroví

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1854 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 42 g
Cukry 0 g
Tuky 28 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • na špičku nože vanilky

    Na potření:

  • 30 g rybízové marmelády
Postup
  1. Do prosáté mouky přidáme DiaChrom, na kousky nakrájenou Heru, žloutky, citronovou šťávu a vanilku.
  2. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme přes noc odpočívat v lednici. 
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme cukroví a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. U poloviny cukroví vykrojíme uprostřed kolečko.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 8-10 minut, podle tloušťky těsta. Když okraje začínají mírně zlátnout, okamžitě cukroví vyndáme.
  5. Necháme ho vychládnout a pak ho spojíme rybízovou marmeládou.
  6. Hotové cukroví naskládáme do plechové nebo plastové krabice a necháme do Štědrého dne uležet.


Mandlové košíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2040 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 35 g
Cukry 2 g
Tuky 36 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

280 g hladké mouky
160 g másla
50 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
40 g jemně mletých mandlí
1 vejce

Náplň:
180 g mletých mandlí
100 g másla
30 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
4 lžíce mléka

Postup

Ze surovin vypracujeme těsto, odkrajujeme stejně velké kousky a plníme do formiček na košíčky. Upečené mírně zchladlé lehkým poklepnutím vykopíme. Plníme dva dny před podáváním.
Krém: V horkém mléce spaříme mandle a necháme vychladnout. S máslem a DiaChromem vyšleháme do hladkého krému.


Linecké cukroví

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1740 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 38 g
Cukry 4 g
Tuky 27 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

120 g másla
180 g hladké špaldové mouky
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
2 žloutky
1 celé vejce

Na potření:
rybízouvou marmeládu

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Změklé máslo vyšleháme s jedním vejcem, dvěma žloutky a DiaChromem do hladkého krému. Do směsi přidáme špaldovou mouku a vypracujeme těsto. Těsto je nutné pořádně propracovat, aby se nedrolilo. Přes mikrotenový sáček rozválíme těsto na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme vánoční linecké cukroví a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 15-20 minut, podle tloušťky těsta. Cukroví necháme zchládnout a spojíme rybízovou marmeládou.


Perníčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1485 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 57 g
Cukry 3 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 5,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 700 g hladké mouky
  • 100 g  DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce + 1 žloutek
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky sody
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • můžeme přidat lžičku kakaa (aby byly perníčky tmavší)
Postup
  1. Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme odležet v chladu do druhého dne.
  2. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem
  3. Pečeme ve vyhřáté troube na 180 °C asi 7 minut
  4. Horké perníčky potíráme rozšlehaným žloutkem.
  5. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou nebo čokoládou.

Skořicové hvězdičky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1855 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 28 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 35 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1 bílek

    Poleva:

  • 2 PL DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 bílek
Postup
  1. Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet.
  2. Odpočinuté těsto pak vyválíme na tenký plát a vykrajujeme hvězdičky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Z bílků a DiaChromu ušleháme tuhý sníh.
  4. Pomocí sáčku jim zdobíme hvězdičky.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C tak, aby se bílá poleva sušila a rychle nezhnědla.
  6. Cukroví je hotové jakmile poleva zrůžoví.

Vánočka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1296 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 12 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 žloutky
  • 40 g rozinek namočených v rumu
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 g soli, 
  • citrónová kůra
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce na potření
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme droždí, citrónovou kůru, DiaChrom, sůl a ve vlažném mléce rozšlehané žloutky.
  2. Vypracujeme hladké těsto a opatrně zapracujeme rozinky a mandle.
  3. Těsto necháme v teple vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly: první díl rozdělíme na 3 díly a z vyválených pramenů upleteme spodní část. Upletený cop přendáme na plech a opatrně hřbetem ruky střed copu promáčkneme. Druhý díl rozdělíme na 4 díly, ze třech pramenů upleteme prostřední část, položíme na větší cop na plechu a opět hřbetem ruky střed copu promáčkneme, poslední díl rozdělíme na dva prameny, které stočíme a přehodíme přes celou vánočku a konce podsuneme dospod.
  5. Necháme kynout na teplém místě nejméně 1 hod.
  6. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Po 10 min teplotu zmírníme na 160 °C a pečeme cca 40 minut.

Rada: vánočku děláme užší a vyšší, kynutím a pečením se rozbíhá do šířky. Aby se odspodu nepálila, vložíme pod pečící papír silnější karton.


Bílkový chlebíček

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1435 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 39 g
Cukry 2 g
Tuky 17 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 3,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 40 g másla
  • 40 g mandlí
  • 10 g rozinek
  • 4 bílky
  • 2 čtverečky čokolády
  • lžička citrónové šťávy
Postup
  1. Z bílků a DiaChromu ušleháme sníh.
  2. Přidáme citrónovou šťávu, máslo, mouku a opatrně vmícháme mandle, rozinky a nastrouhanou čokoládu.
  3. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Košíčky Izidor

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2116 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 30 g
Cukry 1 g
Tuky 40 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • kůra a šťáva z 1 citrónu

    Náplň:                                                   

  • 300 g mletých vlašských ořechů              
  • 40 g DiaChromu sypkého                        
  • 1 dcl rumu 

    Krém:

  • 300 g másla
  • 50 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa

    Ostatní:

  • pikantní marmeláda, půlky vlašských ořechů, čokoláda

Postup
  1. Ze surovin vypracujeme těsto
  2. Odkrajujeme stejně velké kousky a plníme do formiček na košíčky.
  3. Upečené, mírně zchladlé lehkým poklepnutím vykopíme.
  4. Připravíme si náplň: všechny suroviny na náplň smícháme.
  5. Připravíme si krém: vejce a DiaChrom ušleháme ve vodní lázni dohusta a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty zašleháme máslo a kakao a vylšeháme do hladkého krému.
  6. Plníme dva dny před podáváním.
  7. Do košíčků dáme postupně marmeládu, ořechovou náplň a krém. Necháme ztuhnout, máčíme v čokoládě a zdobíme ořechem.

Roláda se šlehačkou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1032 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 14 g
Cukry 5 g
Tuky 19 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4
Suroviny
  • 50 g hrubé mouky 
  • 50 g nastrouhané čokolády na vaření
  • 40 g  DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 15 g kakaa
  • 5 vajec

    Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání 33 % tuku
  • 250 ml zakysané smetany
  • 6 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 ztužovač šlehačky



Postup
  1. Celá vejce ušleháme s DiaChromem a přidáme mouku, kakao a čokoládu.
  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 min ve vyhřáté troubě na cca 200 °C.
  3. Upečený korpus ještě teplý srolujeme a necháme vychladnout.
  4. Mezi tím si připravíme náplň: smetanu, zakysanou smetanu a ztužovač ušleháme s DiaChromem.
  5. Roládu rozbalíme, potřeme náplní a smotáme.
  6. Dále dozdobíme podle své fantazie.

Jogurtové košíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 751 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 28 g
Cukry 4 g
Tuky 5 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

    Suché ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 50 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry

    Mokré ingredience:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 30 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 2 nastrouhaná jablka
  • marcipán na zdobení
Postup
  1. Smícháme všechny suché ingredience.
  2. Smícháme všechny  mokré ingredience, přidáme suché, promícháme a nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Směs by měla být mírně tekutá.
  3. Rozplníme do papírových košíčků cca do 2/3 a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 min.
  4. Vychladlé zdobíme figurkami z marcipánu.

Vanilkové rohlíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1846 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 39 g
Cukry 2 g
Tuky 29 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 185 g hladké mouky
  • 100 g Hery
  • 50 g mletých ořechů
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 menší vejce
  • na špičku nože vanilky
Postup
  1. Do mouky rozdrobíme Heru, přidáme vejce, DiaChrom, ořechy a vanilku.
  2. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu uležet. 
  3. Z uleželého těsta děláme rohlíčky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
  5. Hotové, ještě teplé obalujeme v DiaChromu.

Perníkový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1320 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 33 g
Cukry 9 g
Tuky 18 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 4 lžíce medu
  • 5 g perníkového koření
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 20 g droždí
  • špetku soli
  • můžeme přidat lžičku kakaa

    Krém:

  • 300 g čokolády na vaření
  • 400 ml šlehačky
Postup
  1. Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vzejít.
  2. Do mísy dáme mouku, kakao, přidáme vejce, žloutky, máslo, DiaChrom, perníkové koření, med, sůl a kvásek.
  3. Těsto mísíme a podle potřeby přidáváme mléko.
  4. Po vymísení těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
  5. Těsto vlijeme do vymazané moukou vysypané formy a uhladíme.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě.
  7. Mezi tím si připravíme krém: do šlehačky nalámeme čokoládu a zahříváme až se úplně rozpustí. Necháme vychladit v ledničce a ušleháme.
  8. Vychladlý perník rozkrojíme, promažeme rybízovou marmeládou a čokoládovým krémem, slepíme a horní část zdobíme čokoládovým krémem.

Sněhové kuličky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1546 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 18 g
Cukry 6 g
Tuky 30 g
Vláknina 9 g

Výměnné jednotky 1,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 250 g kostky tvarohu (2,5% tuku)
  • 160 g strouhaného kokosu
  • 35 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • lžíci pomerančové šťávy
  • hrst loupaných mandlí
  • strouhaný kokos na obalení kuliček
Postup
  1. Smícháme tvaroh, kokos, DiaChrom a pomerančovou šťávu.
  2. Vytvoříme hustou směs, ze které tvoříme kuličky.
  3. Do každé kuličky vložíme jednu mandli.
  4. Na závěr obalíme kuličky v kokosu.

Kokosová srdíčka

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1314 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 41 g
Cukry 2 g
Tuky 13 g
Vláknina 7 g

Výměnné jednotky 4,1

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 g mletých ovesných vloček
  • 100 g špaldové mouky
  • 25 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kokosu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa

    Náplň:

  • 125 g tvarohu ve vaničce (2,5 % tuku)
  • 50 g kokosu
  • 12 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. V misce smícháme mleté ovesné vločky, špaldovou mouku, změklé máslo, vajíčko, kokos, mléko, kakao, DiaChrom a skořici.
  2. Vzniklé těsto pořádně propracujeme, pak jej vložíme do sáčku, aby se nelepilo, a přes sáček z něj vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm.
  3. Z plátu těsta vykrajujeme velká i malá srdíčka a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C cca 11 minut.
  5. Po upečení necháme srdíčka zchladnout, pomažeme náplní z vymíchaného tvarohu s kokosem a medem a překlopíme druhým srdíčkem.

Salám ze sušenek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2340 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 34 g
Cukry 1 g
Tuky 44 g
Vláknina 5 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 200 g celozrnných kakaových sušenek REJ
  • 50 g másla
  • 10 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 3 lžíce černé kávy
  • 1 lžíce kakaa na vaření

    Náplň:

  • 150 g ořechů
  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 15 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Do namletých sušenek přidáme kávu, promícháme a necháme nasáknout (asi 5 minut).
  2. Mezi tím si připravíme náplň: vodu přivedeme k varu, přidáme ořechy a povaříme do kaše. Do vychladlé směsi přidáme DiaChrom, máslo a promícháme. 
  3. Do směsi nasáklých sušenek přimícháme DiaChrom, rozehřáté máslo a zpracujeme těsto.
  4. Těsto rozválíme na folii posypané najemno nastrouhanými nebo nasekanými ořechy a potřeme náplní.
  5. Poté vše srolujeme pomocí potravinářské fólie, zabalíme a necháme vychladnout.
  6. Nožem namočeným v horké vodě krájíme plátky.

Linecké kytičky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2045 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 36 g
Cukry 4 g
Tuky 36 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g hladce namleté špaldové mouky
  • 170 g másla
  • 20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky kůry z citronu

    Na potření:

  • rybízovou marmeládu
Postup
  1. Do změklého másla přidáme DiaChrom, žloutky, citrónovou kůru, promícháme s moukou a vypracujeme těsto.
  2. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně 12 hodin.
  3. Poté těsto vyválíme na zhruba 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kytičky a do poloviny z nich uděláme uprostřed malé kolečko.
  4. Pečeme ve vyřáté troubě na 150 °C přibližně 15 minut dorůžova.
  5. Vychladlé kytičky slepíme marmeládou.
  6. Uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo a necháme rozležet.

Ořechové kuličky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 2300 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 38 g
Cukry 23 g
Tuky 41 g
Vláknina 8 g

Výměnné jednotky 3,8

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 g vypeckovaných datlí
  • 2 lžíce studené vody
  • strouhaný kokos na obalení kuliček
  • na doslazení Diachrom sypký (červený nebo modrý)

 

Postup
  1. Do mixeru vložíme vlašské ořechy, mandle a společně rozmixujeme.
  2. K mletým ořechům přidáme vypeckované datle, dvě lžíce studené vody a ještě jednou rozmixujeme.
  3. Směs musí mít lepkavou konzistenci.
  4. Podle chuti dosladíme DiaChromem.
  5. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu.

Madlenky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1544 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 36 g
Cukry 1 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,6

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 165 g hladké špaldové mouky
  • 85 g másla
  • 20 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 2 vejce
Postup
  1. Vajíčka vyšleháme s DiaChromem, přidáme šťávu a kůru z citrónu a vanilkový extrakt.
  2. Rozehřejeme máslo, lehce jej vmícháme do vaječného krému a přidáváme mouku smíchanou s přáškem do pečiva.
  3. Vypracované těsto necháme asi 10 minut uležet.
  4. Mezitím vymažeme formičky na pracny máslem.
  5. Těsto na madlenky dáváme do formiček asi ze 2/3.
  6. Pečeme v vyhřáté troubě nejprve na 180 °C asi 5 minut, potom teplotu snížíme na 150 °C a pečemě dalších 5 minut.
  7. Ještě horké je vyklepneme z formiček a necháme zchládnout.
  8. Ukládáme do plechové nebo plastové krabice na suché a chladné místo.

Kokosky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1917 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 35 g
Cukry 4 g
Tuky 35 g
Vláknina 11 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 170 g nastrouhaného kokosu
  • 70 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 3 bílky
Postup
  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně přidáváme DiaChrom a citrónovou šťávu
  2. Do vyšlehaného sněhu opatrně vmícháme kokos.
  3. Směs naplníme do sáčku a děláme na plech pusinky, můžeme zdobit lískovým oříškem nebo mandlí.
  4. Místo pusinek můžeme tvořit kuličky a obalit v kokosu, nasekaných oříšcích nebo mandlích.
  5. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
  6. Po vychladnutí naskládáme do plechové nebo plastové krabice.

Zázvorové sušenky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1672 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 42 g
Cukry 1 g
Tuky 22 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 125 g pohankové mouky
  • 60 g másla
  • 20 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z pomeranče
  • vejce na potření
Postup
  1. Do rozpuštěného másla přidáme DiaChrom, dobře promícháme a necháme vychladnout.
  2. Do prosáté mouky přidáme zázvor, přášek do pečiva a promícháme.
  3. Přidáme vychladlé máslo s DiaChromem a vypracujeme hladké těsto.
  4. Vyválíme kuličky o velikosti ořechu a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštíme, posypeme kůrou z pomeranče a potřeme vyšlehaným vejcem.
  6. Pečeme ve vyřté troubě na 180°C asi 15 minut.
  7. Hotové zázvorky necháme vychladnout a uložíme v chladu a suchu.