Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Velikonoční recepty bez cukru


Piškotový beránek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 950 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 37 g
Cukry 1 g
Tuky 5 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 170 g hrubé mouky
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 2 PL horké vody
  • 4 vejce
  • šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Poznámka: PL = polévková lžíce, vrchovatá polévková lžíce DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Žloutky vyšleháme se sladidlem DiaChromem do pěny. Postupně přimícháváme horkou vodu a citrónovou šťávu a kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme spolu s moukou do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do formy silně vymazané a vysypané jemnou strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut.


Velikonoční jidáše

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1318 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 37 g
Cukry 1 g
Tuky 15 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml 12% smetany na vaření
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 40 g droždí
  • 130 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka soli

Na potření :

  • 1 vejce

 

Postup

1. Mouku promícháme se solí, do vlažné smetany přidáme rozdrobené kvasnice a část sladidla DiaChrom - promícháme a přidáme k mouce.

2. Přidáme máslo, žloutky, zbytek sladidla DiaChrom, citrónovou kůru a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy.

3. Necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyvalujeme z nich válečky. Z válečků tvarujeme různé spirály a menší copy.

4. Troubu předehřejeme přibližně na 170-180 °C. Necháme ještě 15 minut kynout na pečícím papíru, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 20-25 minut.

5. Po vychladnutí lehce posypeme sladidlem DiaChrom.

 


Velikonoční bochánky s čokoládou

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1315 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 49 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 4,9

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

Těsto

  • 270 g hladké mouky 
  • 230 g polohrubé mouky
  • 200 ml mandlového mléka
  • 40 g DiaChromu sypkého se sukralózou 
  • 70 g rozpuštěné másla 
  • 50 g čokoládových peciček 
  • 30 g rozinek namočených v rumu  
  • 7 g sušeného droždí
  • Lžička vanilkového extraktu 
  • špetka soli

Na potření

  • 20 mandlového mléka 
  • 10 ml čekankového sirupu
  • 15 g plátků mandlí na ozdobu 

 

Postup
  1. Rozinky si namočíme v rumu.
  2. Do robota pak přidáme všechny ingredience, kromě rozinek, mandlí a rozpuštěného másla a promícháme.
  3. Přidáme máslo, rozinky, znovu promícháme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu, ale čím déle, tím lépe.
  4. Do těsta zapracujeme čokoládové pecičky a rozdělíme na 10 stejných částí, ze kterých uděláme bochánky.
  5. Bochánky přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvilku kynout, zatímco si předehřejeme troubu na 180°C. Poté potřeme vodou a posypeme mandlemi.
  6. Pečeme cca 15 minut, vyndáme, potřeme naší směsí mléka a čekankového sirupu a pečeme dalších asi 15 minut.

 


Dubecký družbanec

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1063 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 30 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 50 g másla
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 žloutek
  • 3 g soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • citrónovou kůru
  • 1 vejce na potření

Tvarohová náplň:

  • 300 g měkkého polotučného tvarohu
  • 20 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 žloutek
  • citrónovou kůru

Povidlová náplň:

  • 40 g švestkových povidel
  • rum na rozředění

Na ozdobu:

  • 40 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mouky přidáme citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupě přidáváme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek a  změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta odkrojíme 3x 25 g a zbytek těsta rozválíme do kruhu, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla. Ze zbylých tří kousků těsta vyválíme tenké válečky, ze kterých upleteme copánek. Ten přendáme na vytvarovaný koláč a spojíme ho do kruhu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a zdobíme podle vlastní fantazie nebo šikovnosti hospodyňky. Okraje těsta a copánek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 minut podle tloušťky těsta. Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout. 


Velikonoční věnec

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1233 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 43 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 50 g rozinek
  • 30 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 15 g kvasnic
  • 5 g soli
  • 2 vejce
  • 1/4 l vlažného mléka
  • šťáva a kůra z 1/2 citrónu
  • nakrájené mandle

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mouku promícháme se sladidlem DiaChromem, osolíme, přidáme rozdrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy. Před koncem mísení se přidají rozinky. Těsto necháme v teple vykynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, nahoře nařízneme ostrým nožem do tvaru kříže, natřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě chvíli vykynout. Pečeme v hodně předehřáté troubě do růžova.


Velikonoční beránek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1413 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 34 g
Cukry 0 g
Tuky 20 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 150 ml oleje
  • 200 ml vody
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup
  1. Vejce vyšleháme se sladidlem DiaChromem. Postupně přidáváme olej, vodu, mouku a prášek do pečiva a pořádně vyšleháme.
  2. Těsto nalejeme do formy vymazané olejem a vysypané moukou.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut podle velikosti formy. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí.
  4. Po vychladnutí beránka dozdobíme.

Perníčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1404 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 40 g
Cukry 2 g
Tuky 16 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 60 g mletých ovesných vloček
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom se sukralózou
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 2 žloutky (1 na pomazání perníčků)
  • šťávu z 1/3 pomeranče

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vlašské ořechy a ovesné vločky rozemeleme zvlášť na jemnou směs. V míse smícháme vlašské ořechy, ovesné vločky, špaldovou mouku, jedno celé vajíčko, jeden žloutek, kypřící prášek do perníku, šťávu z pomeranče a sladidlo DiaChrom. Ze surovin vypracujeme těsto a přes mikrotenový sáček rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme  perníčky a pokládáme na pečící papír. Perníčky potřeme žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 10-12 minut. Poslední minuty hlídáme barvu perníčků, aby se nám nespálily.


Tvarohové šátečky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1635 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 35 g
Cukry 3 g
Tuky 24 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 250 g tvarohu
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g Hery

Náplň:

  • povidla nebo marmeláda

Ostatní:

  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého) na obalování
Postup

Všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky 5x5 cm.
Na čtvereček dáme 1/2 lžičky povidel nebo marmelády, přehneme na šáteček, okraje stiskneme a pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě.

Hotové ještě teplé obalujeme ve sladidle DiaChrom.


Čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1656 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 27 g
Cukry 1 g
Tuky 30 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 160 g hrubé mouky
  • 160 g másla
  • 160 g hořké čokolády
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 6 vajec

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Máslo, sladidlo DiaChrom, žloutky a změklou čokoládu (rozpustit nad parou) důkladně promícháme. Potom přidáváme po trošce hrubou mouku, nasekané ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno lehce promícháme. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečený moučník necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou.


Jarní košíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1286 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 20 g
Cukry 2 g
Tuky 21 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

1 balíček listového těsta = asi 30 košíčků

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g taveného sýra
  • 50 g bílého jogurtu
  • 50 g najemno nakrájené šunky
  • 40 g namletých vlašských a lískových ořechů
  • 1/2 PL ostřejší hořčice
  • špetka sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1 PL nasekané pažitky
  • 1 PL cibulové natě
  • sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Těsto: Listové těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolečka, vkládáme do košíčků vypláchlých studenou vodou, přimáčkneme k okrajům a těsto propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 190 °C, vložíme košíčky, teplotu snížíme
na 170 °C a pečeme do růžova. Z části vychladlé košíčky vyklopíme.
Náplň: V míse smícháme tvaroh, sýr, jogurt, hořčici a sladidlo DiaChrom. Přidáme ořechy, šunku, bylinky, promícháme a dáme asi na 1/2 h vychladit. Vychladlé košíčky naplníme a ozdobíme - proužek žluté papriky, kousek rajčete a posypeme nasekanou natí z mladé cibulky.