Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Velikonoční recepty bez cukru




Velikonoční mazanec

Suroviny

500 g polohrubé mouky
80 g másla
50 g rozinek
30 g DiaChromu sypkého (červeného nebo modrého)
15 g kvasnic
5g soli
2 vejce
1/4 l vlažného mléka
šťáva a kůra z 1/2 citrónu
nakrájené mandle

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mouku promícháme s DiaChromem, osolíme, přidáme rozdrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy. Před koncem mísení se přidají rozinky. Těsto necháme v teple vykynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, nahoře nařízneme ostrým nožem do tvaru kříže, natřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě chvíli vykynout. Pečeme v hodně předehřáté troubě do růžova.

Ve 100 g:
Energie: 1233 kJ,
Bílkoviny: 8 g,
Sacharidy: 43 g,
Cukry: 4 g,
Tuky: 10 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 4,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Perníčky

Suroviny

100 g hladké špaldové mouky
60 g vlašských ořechů
60 g mletých ovesných vloček
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou
1 vejce
1 kypřící prášek do perníku
2 žloutky (1 na pomazání perníčků)
šťávu z 1/3 pomeranče

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vlašské ořechy a ovesné vločky rozemeleme zvlášť na jemnou směs. V míse smícháme vlašské ořechy, ovesné vločky, špaldovou mouku, jedno celé vajíčko, jeden žloutek, kypřící prášek do perníku, šťávu z pomeranče a DiaChrom. Ze surovin vypracujeme těsto a přes mikrotenový sáček rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme  perníčky a pokládáme na pečící papír. Perníčky potřeme žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 10-12 minut. Poslední minuty hlídáme barvu perníčků, aby se nám nespálily.

Ve 100 g:
Energie: 1404 kJ,
Bílkoviny: 12 g,
Sacharidy: 40 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 16 g,
Vláknina: 4 g,
Výměnné jednotky: 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Tvarohové šátečky

Suroviny

250 g tvarohu
250 g hladké mouky
250 g Hery

Náplň:
povidla nebo marmeládu

Ostatní:
70 g DiaChromu sypkého na obalování (červený nebo modrý)

Postup

Všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky 5x5 cm.
Na čtvereček dáme 1/2 lžičky povidel nebo marmelády, přehneme na šáteček, okraje stiskneme a pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě.
Hotové ještě teplé obalujeme v DiaChromu.

Ve 100 g:
Energie: 1635 kJ,
Bílkoviny: 9 g,
Sacharidy: 35 g,
Cukry: 3 g,
Tuky: 24 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Piškotový beránek

Suroviny

170 g hrubé mouky
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
2 PL horké vody
4 vejce
šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Poznámka: PL = polévková lžíce, vrchovatá polévková lžíce DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Žloutky vyšleháme s DiaChromem do pěny. Postupně přimícháváme horkou vodu a citrónovou šťávu a kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme spolu s moukou do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do formy silně vymazané a vysypané jemnou strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut.

Ve 100 g:
Energie: 950 kJ,
Bílkoviny: 10 g,
Sacharidy: 37 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 5 g,
Vláknina: 2 g,
Výměnné jednotky: 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Čokoládový dort

Suroviny

160 g hrubé mouky
160 g másla
160 g hořké čokolády
100 g lískových ořechů
50 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
6 vajec

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Máslo, DiaChrom, žloutky a změklou čokoládu (rozpustit nad parou) důkladně promícháme. Potom přidáváme po trošce hrubou mouku, nasekané ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno lehce promícháme. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečený moučník necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou.

Ve 100 g:
Energie: 1656 kJ,
Bílkoviny: 9 g,
Sacharidy: 27 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 30 g,
Vláknina: 3 g,
Výměnné jednotky: 2,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.


Jarní košíčky

Suroviny

1 balíček listového těsta = asi 30 košíčků

Náplň:
250 g měkkého tvarohu
100 g taveného sýra
50 g bílého jogurtu
50 g najemno nakrájené šunky
40 g namletých vlašských a lískových ořechů
1/2 PL ostřejší hořčice
špetka DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 PL nasekané pažitky
1 PL cibulové natě
sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Těsto: Listové těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolečka, vkládáme do košíčků vypláchlých studenou vodou, přimáčkneme k okrajům a těsto propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 190 °C, vložíme košíčky, teplotu snížíme
na 170 °C a pečeme do růžova. Z části vychladlé košíčky vyklopíme.
Náplň: V míse smícháme tvaroh, sýr, jogurt, hořčici a DiaChrom. Přidáme ořechy, šunku, bylinky, promícháme a dáme asi na 1/2 h vychladit. Vychladlé košíčky naplníme a ozdobíme - proužek žluté papriky, kousek rajčete a posypeme nasekanou natí z mladé cibulky.

Ve 100 g:
Energie: 1286 kJ,
Bílkoviny: 10 g,
Sacharidy: 20 g,
Cukry: 2 g,
Tuky: 21 g,
Vláknina: 1 g,
Výměnné jednotky: 2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

 

DiaChrom - který kdy použít