Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Velikonoční recepty bez cukru




Velikonoční beránek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1413 kJ
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 34 g
Cukry 0 g
Tuky 20 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

300 g polohrubé mouky
80 g DiaChromu sypkého se sukralózou (červený)
150 ml oleje
200 ml vody
4 vejce
1 prášek do pečiva

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vejce vyšleháme s DiaChromem. Postupně přidáváme olej, vodu, mouku a prášek do pečiva a pořádně vyšleháme. Těsto nalejeme do formy vymazané olejem a vysypané moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut podle velikosti formy. Hotový moučník poznáme, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nelepí. Po vychladnutí beránka dozdobíme.


Dubecký družbanec

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1063 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 30 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 ml mléka
50 g másla
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 žloutek
3 g soli
1 sáček sušeného droždí
citrónovou kůru
1 vejce na potření

Tvarohová náplň:
300 g měkkého polotučného tvarohu
20 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 žloutek
citrónovou kůru

Povidlová náplň:
40 g švestkových povidel
rum na rozředění

Na ozdobu:
40 g mandlí

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Do mouky přidáme citrónovou kůru, DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupě přidáváme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek a  změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta odkrojíme 3x 25 g a zbytek těsta rozválíme do kruhu, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla. Ze zbylých tří kousků těsta vyválíme tenké válečky, ze kterých upleteme copánek. Ten přendáme na vytvarovaný koláč a spojíme ho do kruhu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a zdobíme podle vlastní fantazie nebo šikovnosti hospodyňky. Okraje těsta a copánek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 minut podle tloušťky těsta. Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout. 


Velikonoční věnec

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1233 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 43 g
Cukry 4 g
Tuky 10 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 4,3

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
80 g másla
50 g rozinek
30 g DiaChromu sypkého (červeného nebo modrého)
15 g kvasnic
5g soli
2 vejce
1/4 l vlažného mléka
šťáva a kůra z 1/2 citrónu
nakrájené mandle

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Mouku promícháme s DiaChromem, osolíme, přidáme rozdrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy. Před koncem mísení se přidají rozinky. Těsto necháme v teple vykynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, nahoře nařízneme ostrým nožem do tvaru kříže, natřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě chvíli vykynout. Pečeme v hodně předehřáté troubě do růžova.


Perníčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1404 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 40 g
Cukry 2 g
Tuky 16 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 4

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

100 g hladké špaldové mouky
60 g vlašských ořechů
60 g mletých ovesných vloček
25 g DiaChromu sypkého se sukralózou
1 vejce
1 kypřící prášek do perníku
2 žloutky (1 na pomazání perníčků)
šťávu z 1/3 pomeranče

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Vlašské ořechy a ovesné vločky rozemeleme zvlášť na jemnou směs. V míse smícháme vlašské ořechy, ovesné vločky, špaldovou mouku, jedno celé vajíčko, jeden žloutek, kypřící prášek do perníku, šťávu z pomeranče a DiaChrom. Ze surovin vypracujeme těsto a přes mikrotenový sáček rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme  perníčky a pokládáme na pečící papír. Perníčky potřeme žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 10-12 minut. Poslední minuty hlídáme barvu perníčků, aby se nám nespálily.


Tvarohové šátečky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1635 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 35 g
Cukry 3 g
Tuky 24 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 3,5

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

250 g tvarohu
250 g hladké mouky
250 g Hery

Náplň:
povidla nebo marmeládu

Ostatní:
70 g DiaChromu sypkého na obalování (červený nebo modrý)

Postup

Všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky 5x5 cm.
Na čtvereček dáme 1/2 lžičky povidel nebo marmelády, přehneme na šáteček, okraje stiskneme a pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě.
Hotové ještě teplé obalujeme v DiaChromu.


Piškotový beránek

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 950 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 37 g
Cukry 1 g
Tuky 5 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 3,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

170 g hrubé mouky
40 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
2 PL horké vody
4 vejce
šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Poznámka: PL = polévková lžíce, vrchovatá polévková lžíce DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Žloutky vyšleháme s DiaChromem do pěny. Postupně přimícháváme horkou vodu a citrónovou šťávu a kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme spolu s moukou do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do formy silně vymazané a vysypané jemnou strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut.


Čokoládový dort

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1656 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 27 g
Cukry 1 g
Tuky 30 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,7

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

160 g hrubé mouky
160 g másla
160 g hořké čokolády
100 g lískových ořechů
50 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
6 vajec

Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g

Postup

Máslo, DiaChrom, žloutky a změklou čokoládu (rozpustit nad parou) důkladně promícháme. Potom přidáváme po trošce hrubou mouku, nasekané ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno lehce promícháme. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečený moučník necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou.


Jarní košíčky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 1286 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 20 g
Cukry 2 g
Tuky 21 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 2

Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny

1 balíček listového těsta = asi 30 košíčků

Náplň:
250 g měkkého tvarohu
100 g taveného sýra
50 g bílého jogurtu
50 g najemno nakrájené šunky
40 g namletých vlašských a lískových ořechů
1/2 PL ostřejší hořčice
špetka DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
1 PL nasekané pažitky
1 PL cibulové natě
sůl

Poznámka: PL = polévková lžíce

Postup

Těsto: Listové těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolečka, vkládáme do košíčků vypláchlých studenou vodou, přimáčkneme k okrajům a těsto propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 190 °C, vložíme košíčky, teplotu snížíme
na 170 °C a pečeme do růžova. Z části vychladlé košíčky vyklopíme.
Náplň: V míse smícháme tvaroh, sýr, jogurt, hořčici a DiaChrom. Přidáme ořechy, šunku, bylinky, promícháme a dáme asi na 1/2 h vychladit. Vychladlé košíčky naplníme a ozdobíme - proužek žluté papriky, kousek rajčete a posypeme nasekanou natí z mladé cibulky.

 

DiaChrom - který kdy použít