Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace
Ne SouhlasímEnergetická hodnota | 950 kJ |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 37 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 5 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,7 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: PL = polévková lžíce, vrchovatá polévková lžíce DiaChromu sypkého je cca 12 g
Žloutky vyšleháme se sladidlem DiaChromem do pěny. Postupně přimícháváme horkou vodu a citrónovou šťávu a kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme spolu s moukou do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do formy silně vymazané a vysypané jemnou strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut.
Energetická hodnota | 1318 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 37 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 15 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3,7 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Na potření :
1. Mouku promícháme se solí, do vlažné smetany přidáme rozdrobené kvasnice a část sladidla DiaChrom - promícháme a přidáme k mouce.
2. Přidáme máslo, žloutky, zbytek sladidla DiaChrom, citrónovou kůru a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy.
3. Necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyvalujeme z nich válečky. Z válečků tvarujeme různé spirály a menší copy.
4. Troubu předehřejeme přibližně na 170-180 °C. Necháme ještě 15 minut kynout na pečícím papíru, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 20-25 minut.
5. Po vychladnutí lehce posypeme sladidlem DiaChrom.
Energetická hodnota | 1315 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 49 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 4,9 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Těsto
Na potření
Energetická hodnota | 1063 kJ |
Bílkoviny | 11 g |
Sacharidy | 30 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 3 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Tvarohová náplň:
Povidlová náplň:
Na ozdobu:
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Do mouky přidáme citrónovou kůru, sladidlo DiaChrom, sůl, sušené droždí a postupě přidáváme ve vlažném mléce rozšlehaný žloutek a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta odkrojíme 3x 25 g a zbytek těsta rozválíme do kruhu, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě prsty roztáhneme do kruhu, který by měl být ukončen vyvýšeným okrajem, aby nám náplň nevytekla. Ze zbylých tří kousků těsta vyválíme tenké válečky, ze kterých upleteme copánek. Ten přendáme na vytvarovaný koláč a spojíme ho do kruhu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a zdobíme podle vlastní fantazie nebo šikovnosti hospodyňky. Okraje těsta a copánek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 minut podle tloušťky těsta. Jakmile začnou okraje zlátnout, vyndáme koláč z trouby a necháme vychladnout.
Energetická hodnota | 1233 kJ |
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 43 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 10 g |
Vláknina | 2 g |
Výměnné jednotky | 4,3 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Mouku promícháme se sladidlem DiaChromem, osolíme, přidáme rozdrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy. Před koncem mísení se přidají rozinky. Těsto necháme v teple vykynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, nahoře nařízneme ostrým nožem do tvaru kříže, natřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě chvíli vykynout. Pečeme v hodně předehřáté troubě do růžova.
Energetická hodnota | 1413 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 34 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 20 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 3,4 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Energetická hodnota | 1404 kJ |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 40 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 16 g |
Vláknina | 4 g |
Výměnné jednotky | 4 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Vlašské ořechy a ovesné vločky rozemeleme zvlášť na jemnou směs. V míse smícháme vlašské ořechy, ovesné vločky, špaldovou mouku, jedno celé vajíčko, jeden žloutek, kypřící prášek do perníku, šťávu z pomeranče a sladidlo DiaChrom. Ze surovin vypracujeme těsto a přes mikrotenový sáček rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme perníčky a pokládáme na pečící papír. Perníčky potřeme žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 10-12 minut. Poslední minuty hlídáme barvu perníčků, aby se nám nespálily.
Energetická hodnota | 1635 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 35 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 24 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 3,5 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Náplň:
Ostatní:
Všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky 5x5 cm.
Na čtvereček dáme 1/2 lžičky povidel nebo marmelády, přehneme na šáteček, okraje stiskneme a pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě.
Hotové ještě teplé obalujeme ve sladidle DiaChrom.
Energetická hodnota | 1656 kJ |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 27 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 30 g |
Vláknina | 3 g |
Výměnné jednotky | 2,7 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Poznámka: vrchovatá polévková lžíce (PL) DiaChromu sypkého je cca 12 g
Máslo, sladidlo DiaChrom, žloutky a změklou čokoládu (rozpustit nad parou) důkladně promícháme. Potom přidáváme po trošce hrubou mouku, nasekané ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno lehce promícháme. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Upečený moučník necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou.
Energetická hodnota | 1286 kJ |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 20 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 21 g |
Vláknina | 1 g |
Výměnné jednotky | 2 |
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
1 balíček listového těsta = asi 30 košíčků
Náplň:
Poznámka: PL = polévková lžíce
Těsto: Listové těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolečka, vkládáme do košíčků vypláchlých studenou vodou, přimáčkneme k okrajům a těsto propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 190 °C, vložíme košíčky, teplotu snížíme
na 170 °C a pečeme do růžova. Z části vychladlé košíčky vyklopíme.
Náplň: V míse smícháme tvaroh, sýr, jogurt, hořčici a sladidlo DiaChrom. Přidáme ořechy, šunku, bylinky, promícháme a dáme asi na 1/2 h vychladit. Vychladlé košíčky naplníme a ozdobíme - proužek žluté papriky, kousek rajčete a posypeme nasekanou natí z mladé cibulky.