Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Zavařování bez cukru




Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 546 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 33 g
Cukry 4 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Rybízová marmeláda

Suroviny
  • 500 g červeného rybízu
  • 150 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 10 g Gelfixu klasik
Postup
  1. Rybíz omyjeme, odstraníme stopky a očistíme
  2. Dáme do kastrůlku a necháme rozvařit
  3. Rozvařenou hmotu propasírujeme a dáme znovu vařit
  4. Přidáme DiaChrom a Gelfix a povaříme do zhoustnutí
  5. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých skleniček, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 546 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 33 g
Cukry 4 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Jahodový džem s chia semínky

Suroviny
  • 180 g jahod
  • 10 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 20 g chia semínek
Postup
  1. Jahody omyjeme a očistíme.
  2. Dáme do kastrůlku, přidáme DiaChrom a necháme rozvařit.
  3. Do rozvařené směsy přidáme chia semínka, promícháme a necháme ještě chvilku probublat.
  4. Ještě horké plníme do čisté, sterilní a suché skleničky, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  5. Otevřené skladujeme v lednici a spotřebujeme do týdne. 

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 445 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 25 g
Cukry 6 g
Tuky 0 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,5

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Borůvková marmeláda

Suroviny
  • 1 kg borůvek
  • 170 g DiaChromu sypkého
  • 20 g Gelfixu extra
Postup
  1. Borůvky omyjeme a očistíme
  2. Rozmačkané borůvky dáme do kastrůlku, přidáme balíček Gelfixu extra s 1 polévkovou lžící DiaChromu a za stálého míchání přivedeme k varu
  3. Přisypeme zbytek DiaChromu, stále mícháme, povaříme asi 1 minutu a odstavíme
  4. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých sklenic, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku
  5. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  6. Uchováváme na chladném a temném místě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 250 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 14 g
Cukry 9 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Třešňový kompot

Suroviny
  • 2,5 kg třešní
  • 1 l vody
  • 130 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
Postup
  1. Vodu krátce povaříme s DiaChromem dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné třešně přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Očištěné třešně nasypeme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  4. Sterilujeme asi 25 minut při 85 °C
  5. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 167 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 12 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 1,2

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Malinový kompot

Suroviny
  • 2 kg malin
  • 1 l vody
  • 130 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • kyselina citronová
Postup
  1. Vodu krátce povaříme s DiaChromem a kyselinou citrónovou dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné maliny přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Očištěné maliny nasypeme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  4. Sterilujeme asi 10 minut při 85 °C
  5. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 63 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 4 g
Cukry 2 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Dýňový kompot

Suroviny
  • 3 kg dýně
  • 1,5 l vody
  • 25 g DiaChromu sypkého
  • 3 lžičky kyseliny citronové
  • 3-4 lžičky ananasového aroma
Postup
  1. Dýni očistíme, opláchneme a necháme okapat
  2. Nakrájíme ji na kostičky a dáme do velké nádoby
  3. Přidáme vodu, DiaChrom, kyselinu citrónovou, ananasové aroma, zamícháme a necháme stát asi 2 hodiny
  4. Připravenou směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání než začne dýně sklovatět
  5. Naplníme do čistých, sterilních a suchých sklenic a uzavřeme víčkem
  6. Sterilujeme asi 20 minut při 85 °C
  7. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 216 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 13 g
Cukry 8 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Hruškový kompot

Suroviny
  • 3 kg hrušek
  • 1 l vody
  • 100 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • kyseliny citronové
Postup
  1. Vodu krátce povaříme s DiaChromem a kyselinou citrónovou dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné hrušky přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Oloupeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a co nejrychleji vložíme do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly
  4. Připravené hrušky naskládáme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  5. Sterilujeme asi 20-30 minut při 85 °C (záleží na tvrdosti hrušek)
  6. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  7. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  8. Uchováváme na chladném a temném místě

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 152 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 8 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Sladký kečup

Suroviny
  • 2 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g kapie
  • 250 g jablek
  • 70 g DiaChromu sypkého (červený nebo modrý)
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • stroužek česneku
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 ks nového koření
  • 3 bobkové listy
Postup
  1. Rajčata a jablka přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  2.  Rajčata pokrájíme na čtvrtky
  3. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky)
  4. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji zhruba na osminky
  5. Zeleninu a jablka vložíme do většího hrnce, přidáme ostatní ingredience a dusíme za stálého míchání dokud zelenina nezměkne, asi půl hodiny.
  6. Směs propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme, vrátíme do hrnce a bez poklice dusíme do požadované hustoty
  7. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých sklenic, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě

Okurky s chilli papričkou

Suroviny


Nálev:

  • 1 l vody
  • 0,25 l octa
  • 2 lžíce soli
  • 15 g cukru
  • 10 tablet DiaChromu (červený nebo modrý)
  • 12 kuliček pepře
  • 2 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička hořčičných semínek

Do každé sklenice:

  • 4 kolečka oloupané mrkve
  • 4 kolečka oloupané cibule
  • 1 chilli paprička
  • 2 snítky kopru
Postup
  1. Všechny ingredience na nálev 20 minut povaříme, necháme vychladnout a scedíme
  2. Okurky přebereme, odstraníme stopky a zaschlé květy, opláchneme a necháme okapat
  3. Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka
  4. Chilli papričky a kopr opláchneme a necháme okapat
  5. Do sklenic dáme kolečka mrkve a cibule, chilli papričku a kopr, okurky, zalijeme nálevem a uzavřeme víčkem
  6. Sterilujeme asi 20 minut při 80 °C
  7. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě 

Okurky s křenem

Suroviny

550 ml vody
160 ml octa
14 tablet DiaChromu
10 g soli

Do každé sklenice:
kousek bobkového listu
trochu hořčičného semínka
1 - 2 kuličky nového koření
2 kuličky celého pepře
2 - 3 kolečka oloupaného křenu
5 koleček oloupané mrkve, snítka kopru
několik koleček oloupané cibule

Postup

Do sklenic rozdělte zeleninu a koření, na ně naskládejte okurky a navrch dejte snítku kopru. Suroviny na nálev svařte v hrnci, nechejte chvilku vychladnout a zalijte jím okurky. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.


Klasické okurky

Suroviny

1,5 l vody
0,25 l octa
50 g soli
75 g cukru
10 tablet DiaChromu

Do každé sklenice:
2 snítky kopru, trochu hořčičného semínka,
1 nové koření, 1 bobkový list,
6 koleček očištěné oloupané mrkve
5 kuliček černého pepře
několik koleček oloupané cibule

Postup

Do připravených sklenic rozdělte koření a zeleninu, část můžete nechat stranou a přidat až na konec. Poté do sklenic napěchujte okurky, případně dosypejte zeleninu. Suroviny na nálev přiveďte v hrnci k varu, chvíli povařte a ještě horkým lákem zalijte okurky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte nejlépe na 80 - 85 °C asi 20 minut.


Znojemské okurky

Suroviny

4 l vody
1 l octa
5 lžic soli
50 tablet DiaChromu

Do každé sklenice:
3 plátky cibulky, 1 bobkový list
3 kolečka mrkve, kousek křenu
1 hřebíček, mladý vinný list
5 kuliček černého pepře, snítka kopru
5 kuliček nového koření
1 malou lžičku hořčičného semínka

Postup

Vše naskládáme do sklenice, doplníme okurkami. Lák do sklenice dáváme studený, zavíčkujeme a necháme v páře vařit 8 - 10 minut. Sklenice s okurkami necháme v hrnci do vychladnutí.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 169 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Cukry 3 g
Tuky 1 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,6

Vařená čalamáda

Suroviny

1 kg rajčat, 1 paprika červená
1 paprika zelená, 1 kg cibule
1 kg okurek (oloupat)
1,5 hořčicové sklenice vody
1/2 sklenice octa, 1/2 sklenice oleje
7 dkg DiaChromu sypkého
5 dkg soli, 1-2 feferonky

Postup

Zeleninu nakrájíme na větší kousky, dáme do většího hrnce, přidáme vodu, ocet, olej a vaříme asi 15 minut. Horké dáváme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 144 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3 g
Cukry 2 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,3

Papriky na kyselo

Suroviny

2 kg paprik, 2 l vody
125 ml octa
28 tablet DiaChromu
1 menší cibule, špetka pepře
1 lžička deka, 1 lžička soli
2 bobkové listy, 4 ks nového koření
100 ml slunečnicového oleje
hořčičné semínko

Postup

Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience a dejte vařit kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci. Nálev ještě chvíli povařte, sceďte a pak jim zalijte paprikové proužky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte asi 20 minut při teplotě 85 °C.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 102 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 4 g
Cukry 1 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4

Nakládané houby

Suroviny

700 g lesních hub
100 g cibule, 100 g mrkve
100 g celeru

Nálev na 750 ml vody:
250 ml 8% octa, 20 tablet DiaChromu
2 lžičky soli, 1 bobkový list
1 lžička kyseliny citronové
2 kuličky nového koření
1/2 lžičky celého pepře
1 lžička hořčičných semínek

Postup

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.

 

DiaChrom - který kdy použít