700 g lesních hub
100 g cibule, 100 g mrkve
100 g celeru
Nálev na 750 ml vody:
250 ml 8% octa, 20 tablet DiaChromu
2 lžičky soli, 1 bobkový list
1 lžička kyseliny citronové
2 kuličky nového koření
1/2 lžičky celého pepře
1 lžička hořčičných semínek
Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
1 kg rajčat, 1 paprika červená
1 paprika zelená, 1 kg cibule
1 kg okurek (oloupat)
1,5 hořčicové sklenice vody
1/2 sklenice octa, 1/2 sklenice oleje
7 dkg DiaChromu sypkého
5 dkg soli, 1-2 feferonky
Zeleninu nakrájíme na větší kousky, dáme do většího hrnce, přidáme vodu, ocet, olej a vaříme asi 15 minut. Horké dáváme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
4 l vody
1 l octa
5 lžic soli
50 tablet DiaChromu
Do každé sklenice:
3 plátky cibulky, 1 bobkový list
3 kolečka mrkve, kousek křenu
1 hřebíček, mladý vinný list
5 kuliček černého pepře, snítka kopru
5 kuliček nového koření
1 malou lžičku hořčičného semínka
Vše naskládáme do sklenice, doplníme okurkami. Lák do sklenice dáváme studený, zavíčkujeme a necháme v páře vařit 8 - 10 minut. Sklenice s okurkami necháme v hrnci do vychladnutí.
3 kg čisté dýně
1,5 l vody
25 g DiaChromu sypkého
3 lžičky kyseliny citronové
3-4 lžičky ananasového aroma
Dýni nakrájíme na kostičky, dáme do velké nádoby, přidáme vše ostatní a zamícháme. Dvě hodiny necháme stát a potom vaříme do sklovata. Naplníme do skleniček a sterilujeme 20 minut na 85°C. Tento recept je jednoduchý a chuťově výborný.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
1,5 l vody
0,25 l octa
50 g soli
75 g cukru
10 tablet DiaChromu
Do každé sklenice:
2 snítky kopru, trochu hořčičného semínka,
1 nové koření, 1 bobkový list,
6 koleček očištěné oloupané mrkve
5 kuliček černého pepře
několik koleček oloupané cibule
Do připravených sklenic rozdělte koření a zeleninu, část můžete nechat stranou a přidat až na konec. Poté do sklenic napěchujte okurky, případně dosypejte zeleninu. Suroviny na nálev přiveďte v hrnci k varu, chvíli povařte a ještě horkým lákem zalijte okurky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte nejlépe na 80 - 85 °C asi 20 minut.
2 kg rajčat, 250 g cibule
250 g kapie, 250 g jablek
70 g DiaChromu sypkého
1,5 lžíce soli, 150 ml octa
stroužek česneku, 10 ks hřebíčku
10 ks nového koření, 3 bobkové listy
Rajčata a jablka omyjte a zbavte stopky. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na kostky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky). Oloupané cibule nakrájejte zhruba na osminky. Ve větším hrnci duste za stálého míchání zeleninu i jablka se všemi ingrediencemi, dokud zelenina nezměkne, ale nejméně půl hodiny. Pak směs protlačte přes cedník, rozmixujte, vraťte do hrnce a bez poklice duste do požadované hustoty. Hotový kečup můžete dosladit DiaChromem či dosolit podle vlastní chuti. Naplňte jim horké čisté suché láhve (třeba ty od kečupu), zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vystydnout. Pro jistotu můžete 20 minut sterilovat.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
1 l vody, 0,25 l octa
2 lžíce soli, 15 g cukru
10 tablet DiaChromu
12 kuliček pepře, 2 hřebíčky
2 kuličky nového koření
1 lžička hořčičných semínek
Do každé sklenice:
4 kolečka oloupané mrkve
4 kolečka oloupané cibule
1 chilli paprička, 2 snítky kopru
Do sklenic nasypejte oloupanou pokrájenou zeleninu a naskládejte suché, čisté okurky. Všechny ingredience na nálev 20 minut povařte, poté nechejte vychladnout, sceďte a zalijte okurky připravené ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte při 80 °C asi 20 minut. Pak je vyjměte, obraťte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.
550 ml vody
160 ml octa
14 tablet DiaChromu
10 g soli
Do každé sklenice:
kousek bobkového listu
trochu hořčičného semínka
1 - 2 kuličky nového koření
2 kuličky celého pepře
2 - 3 kolečka oloupaného křenu
5 koleček oloupané mrkve, snítka kopru
několik koleček oloupané cibule
Do sklenic rozdělte zeleninu a koření, na ně naskládejte okurky a navrch dejte snítku kopru. Suroviny na nálev svařte v hrnci, nechejte chvilku vychladnout a zalijte jím okurky. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.
Vodu povaříme s DiaChromem. Vyzrálé pevné třešně přebereme, odstraníme stopky, opláchneme, nasypeme do sklenic a zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme asi 25 minut při 85 °C.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
Omyté a očištěné borůvky pomačkáme, rozemeleme nebo prolisujeme. Přidáme balíček Gelfixu extra s 1 PL DiaChromu a za stálého míchání přivedeme k varu. Přisypeme zbytek DiaChromu a stále mícháme, povaříme 1 minutu a odstavíme. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do suchých sklenic. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.
Pro diabetiky vhodné při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.
Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Svařte vodu s DiaChromem a kyselinou citronovou dle chuti. Tímto nálevem zalijte maliny a sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 °C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte naskládejte do čistých suchych sklenic a zalijte teplým nálevem, který se připraví svařením vody s DiaChromem a kyselinou citronovou dle chuti. Po uzavření sterilujte 20 - 30 minut při 85 °C. Nejsou-li hrušky příliš tvrdé, může být doba sterilizace kratší.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.
2 kg paprik, 2 l vody
125 ml octa
28 tablet DiaChromu
1 menší cibule, špetka pepře
1 lžička deka, 1 lžička soli
2 bobkové listy, 4 ks nového koření
100 ml slunečnicového oleje
hořčičné semínko
Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience a dejte vařit kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci. Nálev ještě chvíli povařte, sceďte a pak jim zalijte paprikové proužky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte asi 20 minut při teplotě 85 °C.
Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.