DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Zavařování bez cukru




Nakládané houby

Suroviny

700 g lesních hub
100 g cibule, 100 g mrkve
100 g celeru

Nálev na 750 ml vody:
250 ml 8% octa, 20 tablet DiaChromu
2 lžičky soli, 1 bobkový list
1 lžička kyseliny citronové
2 kuličky nového koření
1/2 lžičky celého pepře
1 lžička hořčičných semínek

Postup

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g:
Energie: 102 kJ,
Bílkoviny: 2 g,
Sacharidy: 4 g,
Cukry: 1 g,
Tuky: 0 g,
Vláknina: 2 g

Vařená čalamáda

Suroviny

1 kg rajčat, 1 paprika červená
1 paprika zelená, 1 kg cibule
1 kg okurek (oloupat)
1,5 hořčicové sklenice vody
1/2 sklenice octa, 1/2 sklenice oleje
7 dkg DiaChrom sypký
5 dkg soli, 1-2 feferonky

Postup

Zeleninu nakrájíme na větší kousky, dáme do většího hrnce, přidáme vodu, ocet, olej a vaříme asi 15 minut. Horké dáváme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g:
Energie: 169 kJ,
Bílkoviny: 1 g,
Sacharidy: 6 g,
Cukry: 3 g,
Tuky: 1 g,
Vláknina: 1 g

Znojemské okurky

Suroviny

4 l vody
1 l octa
5 lžic soli
5 lžic cukru
50 tablet DiaChromu

Do každé sklenice:
2 - 3 plátky cibulky, 1 bobkový list
2 - 3 kolečka mrkve, kousek křenu
1 - 2 hřebíčky, mladý vinný list
5 - 6 kuliček černého pepře, snítka kopru
5 - 6 kuliček nového koření
1 malou lžičku hořčičného semínka

Postup

Vše naskládáme do sklenice, doplníme okurkami. Lák do sklenice dáváme studený, zavíčkujeme a necháme v páře vařit 8 - 10 minut. Sklenice s okurkami necháme v hrnci do vychladnutí.


Dýňový kompot

Suroviny

3 kg čisté dýně
1,5 l vody
25 g DiaChrom sypký
3 lžičky kyseliny citronové
3-4 lžičky ananasového aroma

Postup

Dýni nakrájíme na kostičky, dáme do velké nádoby, přidáme vše ostatní a zamícháme. Dvě hodiny necháme stát a potom vaříme do sklovata. Naplníme do skleniček a sterilujeme 20 minut na 85°C. Tento recept je jednoduchý a chuťově výborný.


Klasické okurky

Suroviny

1,5 l vody
0,25 l octa
50 g soli
75 g cukru
10 tablet DiaChromu

Do každé sklenice:
2 snítky kopru, trochu hořčičného semínka,
1 nové koření, 1 bobkový list,
6 koleček očištěné oloupané mrkve
5 kuliček černého pepře
několik koleček oloupané cibule

Postup

Do připravených sklenic rozdělte koření a zeleninu, část můžete nechat stranou a přidat až na konec. Poté do sklenic napěchujte okurky, případně dosypejte zeleninu. Suroviny na nálev přiveďte v hrnci k varu, chvíli povařte a ještě horkým lákem zalijte okurky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte nejlépe na 80 - 85 °C asi 20 minut.


Sladký kečup

Suroviny

2 kg rajčat, 250 g cibule
250 g kapie, 250 g jablek
70 g DiaChrom sypký
1,5 lžíce soli, 150 ml octa
stroužek česneku, 10 ks hřebíčku
10 ks nového koření, 3 bobkové listy

Postup

Rajčata a jablka omyjte a zbavte stopky. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na kostky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky). Oloupané cibule nakrájejte zhruba na osminky. Ve větším hrnci duste za stálého míchání zeleninu i jablka se všemi ingrediencemi, dokud zelenina nezměkne, ale nejméně půl hodiny. Pak směs protlačte přes cedník, rozmixujte, vraťte do hrnce a bez poklice duste do požadované hustoty. Hotový kečup můžete dosladit DiaChromem či dosolit podle vlastní chuti. Naplňte jim horké čisté suché láhve (třeba ty od kečupu), zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vystydnout. Pro jistotu můžete 20 minut sterilovat.


Okurky s chilli papričkou

Suroviny

1 l vody, 0,25 l octa
2 lžíce soli, 15 g cukru
10 tablet DiaChromu
12 kuliček pepře, 2 hřebíčky
2 kuličky nového koření
1 lžička hořčičných semínek

Do každé sklenice:
4 kolečka oloupané mrkve
4 kolečka oloupané cibule
1 chilli paprička, 2 snítky kopru

Postup

Do sklenic nasypejte oloupanou pokrájenou zeleninu a naskládejte suché, čisté okurky. Všechny ingredience na nálev 20 minut povařte, poté nechejte vychladnout, sceďte a zalijte okurky připravené ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte při 80 °C asi 20 minut. Pak je vyjměte, obraťte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.


Okurky s křenem

Suroviny

550 ml vody
160 ml octa
14 tablet DiaChromu
10 g soli

Do každé sklenice:
kousek bobkového listu
trochu hořčičného semínka
1 - 2 kuličky nového koření
2 kuličky celého pepře
2 - 3 kolečka oloupaného křenu
5 koleček oloupané mrkve, snítka kopru
několik koleček oloupané cibule

Postup

Do sklenic rozdělte zeleninu a koření, na ně naskládejte okurky a navrch dejte snítku kopru. Suroviny na nálev svařte v hrnci, nechejte chvilku vychladnout a zalijte jím okurky. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.


Třešňový kompot

Suroviny

2,5 kg třešní
1 l vody
130 g DiaChromu sypký

Postup

Vodu povaříme s DiaChromem. Vyzrálé pevné třešně přebereme, odstraníme stopky, opláchneme, nasypeme do sklenic a zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme asi 25 minut při 85 °C.


Borůvková marmeláda

Suroviny

1 kg borůvek
170 g DiaChrom sypký
1 sáček Gelfix extra

Postup

Omyté a očištěné borůvky pomačkáme, rozemeleme nebo prolisujeme. Přidáme balíček Gelfixu extra s 1 PL DiaChromu a za stálého míchání přivedeme k varu. Přisypeme zbytek DiaChromu a stále mícháme, povaříme 1 minutu a odstavíme. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do suchých sklenic. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.


Malinový kompot

Suroviny

2 kg malin
1 l vody
130 g DiaChrom sypký
kyselina citronová

Postup

Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Svařte vodu s DiaChromem a kyselinou citronovou dle chuti. Tímto nálevem zalijte maliny a sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 °C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.


Hruškový kompot

Suroviny

3 kg hrušek
1 l vody
100 g DiaChrom sypký
kyselina citronová

Postup

Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte naskládejte do čistých suchych sklenic a zalijte teplým nálevem, který se připraví svařením vody s DiaChromem a kyselinou citronovou dle chuti. Po uzavření sterilujte 20 - 30 minut při 85 °C. Nejsou-li hrušky příliš tvrdé, může být doba sterilizace kratší.


Papriky na kyselo

Suroviny

2 kg paprik, 2 l vody
125 ml octa
28 tablet DiaChromu
1 menší cibule, špetka pepře
1 lžička deka, 1 lžička soli
2 bobkové listy, 4 ks nového koření
hořčičné semínko, slunečnicový olej

Postup

Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience a dejte vařit kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci. Nálev ještě chvíli povařte, sceďte a pak jim zalijte paprikové proužky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte asi 20 minut při teplotě 85 °C.