Rádi bychom se Vám připomínali reklamou na jiných webech, abyste na nás nezapomněli. Souhlasíte? Další informace

Ne Souhlasím
Sladidlo DiaChrom
CZ ▼
Víc než jen sladidlo...     Žádejte v lékárnách

Zavařování bez cukru


Jahodový džem

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 453 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 26 g
Cukry 5 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 2,6
Suroviny
  • 500 g jahod
  • 120 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 10 g Gelfixu klasik
Postup
  1. Jahody omyjeme a očistíme.
  2. Rozmačkané jahody dáme do kastrůlku, přidáme balíček Gelfixu klasik s 1 polévkovou lžící sladidla DiaChrom a za stálého míchání přivedeme k varu.
  3. Přisypeme zbytek sladidla DiaChrom, stále mícháme, povaříme asi 1 minutu a odstavíme.
  4. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých sklenic, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  5. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme.
  6. Uchováváme na chladném a temném místě.

 


Klasické nakládané okurky

Suroviny
  • 1,5 l vody
  • 0,25 l octa
  • 50 g soli
  • 75 g cukru
  • 10 tablet sladidla DiaChrom

Do každé sklenice:

  • 2 snítky kopru
  • 6 koleček očištěné oloupané mrkve
  • 3 kolečka oloupané cibule
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 nové koření
  • 1 bobkový list
  • trochu hořčičného semínka
Postup
  1. Všechny ingredience na nálev povaříme, necháme vychladnout a scedíme
  2. Okurky přebereme, odstraníme stopky a zaschlé květy, opláchneme a necháme okapat
  3. Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka
  4. Do sklenic dáme kolečka mrkve a cibule, kopr, okurky, zalijeme nálevem a uzavřeme víčkem
  5. Sterilujeme asi 20 minut při 80 °C
  6. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  7. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  8. Uchováváme na chladném a temném místě 

 


Hruškový kompot

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 216 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 13 g
Cukry 8 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 3 kg hrušek
  • 1 l vody
  • 100 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 10 g kyseliny citronové
Postup
  1. Vodu krátce povaříme se sladidlem DiaChrom a kyselinou citrónovou (5 g) dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné hrušky přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Oloupeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a co nejrychleji vložíme do studené vody s trochou kyseliny citronové (5 g), aby nezhnědly
  4. Připravené hrušky naskládáme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  5. Sterilujeme asi 20-30 minut při 85 °C (záleží na tvrdosti hrušek)
  6. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  7. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  8. Uchováváme na chladném a temném místě

Jablečné pyré pečené

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 255 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 14 g
Cukry 9 g
Tuky 0 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • Jablka

Mezi pečeným a vařeným pyré je velký rozdíl – pečené obsahuje méně vody, takže je hustší, voňavější a také je chuťově výraznější, protože obsažený cukr do jisté míry karamelizuje.

Jablečné pyré používáme do těsta na lívance, různých moučníků, náplní ... Podle chuti můžeme dosladit tabletovým nebo sypkým sladidlem DiaChrom.

 

Postup
  1. Jablíčka důkladně omyjeme, rozřízneme napůl a nožem odstraníme stopky, bubáky a jadřince
  2. Půlky jablíček položíme na plech vyložený pečicím papírem rozříznutou částí dolů
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C – horkovzduch přibližně 20 min nebo dokud nejsou po propíchnutí špejlí zcela měkká
  4. Po vyndání z trouby opatrně odstraníme slupku pomocí špejle nebo vidličky, abychom se nespálili, pokud jsou horké, jde to jednoduše
  5. Dužinu z pekáče přendáme lžící do mixéru (doslazovat můžeme až při zpracování do receptu) a rozmixujeme dohladka
  6. Jablečné pyré dále zpracováváme podle receptu
  7. V lednici vydrží 2 – 3 dny, pro delší skladování zamrazíme nebo rozdělíme do skleniček a sterilujeme přibližně 30 minut při 85 °C
  8. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  9. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  10. Uchováváme na chladném a temném místě

Uncle Bens

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 365 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Cukry 2 g
Tuky 7 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,6
Suroviny
  • 500 g rajčat
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 500 g papriky červené
  • 500 g papriky zelené
  • 500 g cibule nahrubo
  • 1 kg cukety
  • 250 ml řepkového oleje
  • 30 ml sojové omáčky
  • 30 ml worcesteru
  • 20 g soli
  • 50 g sladidla DiaChrom (červený)

 

Postup

Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky, dáme do velkého hrnce. Zeleninu smícháme se všemi ostatními surovinami a vzniklou směs pomalu vaříme 25 - 35 minut. Horké dáváme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme asi 20 minut při 85 °C.


Sladký kečup

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 152 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 8 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,8

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 2 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g kapie
  • 250 g jablek
  • 70 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • stroužek česneku
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 ks nového koření
  • 3 bobkové listy
Postup
  1. Rajčata a jablka přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  2. Rajčata pokrájíme na čtvrtky
  3. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky)
  4. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji zhruba na osminky
  5. Zeleninu a jablka vložíme do většího hrnce, přidáme ostatní ingredience a dusíme za stálého míchání dokud zelenina nezměkne, asi půl hodiny.
  6. Směs propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme, vrátíme do hrnce a bez poklice dusíme do požadované hustoty
  7. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých sklenic, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě

Papriky na kyselo

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 144 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3 g
Cukry 2 g
Tuky 2 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,3

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 2 kg paprik
  • 2 l vody
  • 125 ml octa
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 28 tablet sladidla DiaChrom
  • 1 menší cibule
  • špetka pepře
  • 1 lžička deka
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 ks nového koření
  • hořčičné semínko
Postup

Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience a dejte vařit kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci. Nálev ještě chvíli povařte, sceďte a pak jim zalijte paprikové proužky ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte asi 20 minut při teplotě 85 °C.


Dýňové pyré pečené

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 334 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 17 g
Cukry 2 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 1,7

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • Dýně

Mezi pečeným a vařeným pyré je velký rozdíl – pečené obsahuje méně vody, takže je hustší, voňavější a také je chuťově výraznější, protože obsažený cukr do jisté míry karamelizuje.

Dýňové pyré používáme do těsta na lívance, různých moučníků, náplní, na polévky, omáčky, do nápojů, ... Podle chuti můžeme dosladit  tabletovým nebo sypkým sladidlem DiaChrom.

 

Postup
  1. Dýni důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, lžící odstraníme semínka a nožem odkrojíme stopku a zbytek okvětí
  2. Půlky dýně rozkrájíme na stejnoměrné menší části a položíme na plech vyložený pečicím papírem rozříznutou částí dolů
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C – horkovzduch přibližně 20 min nebo dokud není po propíchnutí špejlí zcela měkká
  4. Po vyndání z trouby opatrně odstraníme slupku 
  5. Dužinu dáme do mixéru (doslazovat můžeme až při zpracování do receptu) a rozmixujeme dohladka
  6. Dýňové pyré dále zpracováváme podle receptu
  7. V lednici vydrží 2 – 3 dny, pro delší skladování zamrazíme nebo rozdělíme do skleniček a sterilujeme přibližně 30 minut při 85 °C
  8. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  9. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  10. Uchováváme na chladném a temném místě

Rybízová marmeláda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 546 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 33 g
Cukry 4 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 500 g červeného rybízu
  • 150 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 10 g Gelfixu klasik
Postup
  1. Rybíz omyjeme, odstraníme stopky a očistíme
  2. Dáme do kastrůlku a necháme rozvařit
  3. Rozvařenou hmotu propasírujeme a dáme znovu vařit
  4. Přidáme sladidlo DiaChrom a Gelfix a povaříme do zhoustnutí
  5. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých skleniček, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě

Jahodový džem s chia semínky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 546 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 33 g
Cukry 4 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 3,3

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 180 g jahod
  • 10 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 20 g chia semínek
Postup
  1. Jahody omyjeme a očistíme.
  2. Dáme do kastrůlku, přidáme sladidlo DiaChrom a necháme rozvařit.
  3. Do rozvařené směsy přidáme chia semínka, promícháme a necháme ještě chvilku probublat.
  4. Ještě horké plníme do čisté, sterilní a suché skleničky, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku.
  5. Otevřené skladujeme v lednici a spotřebujeme do týdne. 

Borůvková marmeláda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 445 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 25 g
Cukry 6 g
Tuky 0 g
Vláknina 3 g

Výměnné jednotky 2,5

Vhodné pro diabetiky při dodržení požadované hodnoty výměnných jednotek.

Suroviny
  • 1 kg borůvek
  • 170 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 20 g Gelfixu extra
Postup
  1. Borůvky omyjeme a očistíme
  2. Rozmačkané borůvky dáme do kastrůlku, přidáme balíček Gelfixu extra s 1 polévkovou lžící sladidla DiaChrom a za stálého míchání přivedeme k varu
  3. Přisypeme zbytek sladidla DiaChrom, stále mícháme, povaříme asi 1 minutu a odstavíme
  4. Ještě horké plníme do čistých, sterilních a suchých sklenic, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a položíme na prostřenou utěrku
  5. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  6. Uchováváme na chladném a temném místě

Třešňový kompot

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 250 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 14 g
Cukry 9 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 1,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 2,5 kg třešní
  • 1 l vody
  • 130 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. Vodu krátce povaříme se sladidlem DiaChrom dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné třešně přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Očištěné třešně nasypeme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  4. Sterilujeme asi 25 minut při 85 °C
  5. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě

Malinový kompot

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 167 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 12 g
Cukry 3 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g

Výměnné jednotky 1,2

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 2 kg malin
  • 1 l vody
  • 130 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • kyselina citronová
Postup
  1. Vodu krátce povaříme se sladidlem DiaChromem a kyselinou citrónovou dokud se sladidlo nerozpustí
  2. Vyzrálé pevné maliny přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a necháme okapat
  3. Očištěné maliny nasypeme do sklenic, zalijeme teplým nálevem a uzavřeme víčkem
  4. Sterilujeme asi 10 minut při 85 °C
  5. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě

Dýňový kompot

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 63 kJ
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 4 g
Cukry 2 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 3 kg dýně
  • 1,5 l vody
  • 25 g sypkého sladidla DiaChrom
  • 3 lžičky kyseliny citronové
  • 3-4 lžičky ananasového aroma
Postup
  1. Dýni očistíme, opláchneme a necháme okapat
  2. Nakrájíme ji na kostičky a dáme do velké nádoby
  3. Přidáme vodu, sladidlo DiaChrom, kyselinu citrónovou, ananasové aroma, zamícháme a necháme stát asi 2 hodiny
  4. Připravenou směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání než začne dýně sklovatět
  5. Naplníme do čistých, sterilních a suchých sklenic a uzavřeme víčkem
  6. Sterilujeme asi 20 minut při 85 °C
  7. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě

Okurky s chilli papričkou

Suroviny


Nálev:

  • 1 l vody
  • 0,25 l octa
  • 2 lžíce soli
  • 15 g cukru
  • 10 tablet sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
  • 12 kuliček pepře
  • 2 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička hořčičných semínek

Do každé sklenice:

  • 4 kolečka oloupané mrkve
  • 4 kolečka oloupané cibule
  • 1 chilli paprička
  • 2 snítky kopru
Postup
  1. Všechny ingredience na nálev 20 minut povaříme, necháme vychladnout a scedíme
  2. Okurky přebereme, odstraníme stopky a zaschlé květy, opláchneme a necháme okapat
  3. Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka
  4. Chilli papričky a kopr opláchneme a necháme okapat
  5. Do sklenic dáme kolečka mrkve a cibule, chilli papričku a kopr, okurky, zalijeme nálevem a uzavřeme víčkem
  6. Sterilujeme asi 20 minut při 80 °C
  7. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  8. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  9. Uchováváme na chladném a temném místě 

Okurky s křenem

Suroviny
  • 550 ml vody
  • 160 ml octa
  • 14 tablet sladidla DiaChrom
  • 10 g soli

Do každé sklenice:

  • kousek bobkového listu
  • trochu hořčičného semínka
  • 1 - 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 2 - 3 kolečka oloupaného křenu
  • 5 koleček oloupané mrkve
  • snítka kopru
  • několik koleček oloupané cibule
Postup

Do sklenic rozdělte zeleninu a koření, na ně naskládejte okurky a navrch dejte snítku kopru. Suroviny na nálev svařte v hrnci, nechejte chvilku vychladnout a zalijte jím okurky. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.


Znojemské okurky

Suroviny
  • 4 l vody
  • 1 l octa
  • 5 lžic soli
  • 50 tablet sladidla DiaChrom

Do každé sklenice:

  • 3 plátky cibulky
  • 1 bobkový list
  • 3 kolečka mrkve
  • kousek křenu
  • 1 hřebíček
  • mladý vinný list
  • 5 kuliček černého pepře
  • snítka kopru
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 malou lžičku hořčičného semínka
Postup

Vše naskládáme do sklenice, doplníme okurkami. Lák do sklenice dáváme studený, zavíčkujeme a necháme v páře vařit 8 - 10 minut. Sklenice s okurkami necháme v hrnci do vychladnutí.


Vařená čalamáda

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 169 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Cukry 3 g
Tuky 1 g
Vláknina 1 g

Výměnné jednotky 0,6
Suroviny
  • 1 kg rajčat
  • 1 paprika červená
  • 1 paprika zelená
  • 1 kg cibule
  • 1 kg okurek (oloupat)
  • 1,5 hořčicové sklenice vody
  • 1/2 sklenice octa
  • 1/2 sklenice oleje
  • 7 dkg sypkého sladidla DiaChrom
  • 5 dkg soli
  • 1-2 feferonky
Postup

Zeleninu nakrájíme na větší kousky, dáme do většího hrnce, přidáme vodu, ocet, olej a vaříme asi 15 minut. Horké dáváme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut.

Výživové doporučení (vhodné pro diabetiky) se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek odpovídajících porci o hmotnosti 100 g.


Nakládané lišky

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 178 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 7 g
Cukry 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,7

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 1 kg očištěných nakrájených lišek
  • sůl

Nálev:

  • 540 ml vody
  • 250 ml octa 8%
  • 50 g Deka (přípravek na nakládání zeleniny)
  • 40 g sypkého sladidla DiaChrom (červeného nebo modrého)
Postup
  1. Všechny ingredience na nálev 5 minut povaříme a necháme vychladnout
  2. Očištěné lišky krátce povaříme cca 5 min v osolené vodě a zcedíme
  3. Nandáme je do sklenic, zalijeme nálevem a uzavřeme víčkem
  4. Sterilujeme asi 30 minut při 80 °C
  5. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě 

Nakládané houby

Výživové údaje ve 100 g:
Energetická hodnota 102 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 4 g
Cukry 1 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g

Výměnné jednotky 0,4

Výživové doporučení vhodné pro diabetiky se vztahuje k hodnotě výměnných jednotek ve 100 g porci.

Suroviny
  • 700 g lesních hub
  • 100 g cibule, 100 g mrkve
  • 100 g celeru

Nálev na 750 ml vody:

  • 250 ml 8% octa
  • 20 tablet sladidla DiaChrom
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky celého pepře
Postup
  1. Očištěné a pokrájené houby povaříme 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa
  2. Narovnáme je do skleniček, přidáme koření a nakrájenou zeleninu
  3. Zalijeme teplým nálevem a uzavřeme
  4. Sterilujeme asi 15 minut při 80 °C
  5. Sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
  6. Po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  7. Uchováváme na chladném a temném místě 
 

zajímavý článek

Baner pro kategorii Recepty - březen

přečtěte si

Baner pro kategorii receptů Zavařování