header

Nové recepty s DiaChromem - 1.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Velikonoční mazanec

500 g mouky, 30 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu, 2 vejce, 80 g másla, 1/4 l vlažného mléka,
15 g kvasnic, šťáva a kůra z 1/2 citronu, 50 g rozinek, špetka soli, nakrájené mandle

Mouku promícháme s DiaChromem, osolíme, přidáme rozdrobené kvasnice, vlažné mléko, vejce, citrónovou kůru, citronóvou šťávu a řádně promísíme, až se těsto nelepí na stěny mísy. Před koncem mísení se přidají rozinky. Těsto necháme v teple vykynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, nahoře nařízneme ostrým nožem do tvaru kříže, natřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě chvíli vykynout. Pečeme v hodně předehřáté troubě do růžova.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1233 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 43 g, cukry: 4 g, tuky: 10 g, vláknina: 2 g

Piškotový beránek

170 g hrubé mouky, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 2 PL horké vody, 4 vejce,
šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Žloutky vyšleháme s DiaChromem do pěny. Postupně přimícháváme horkou vodu a citrónovou šťávu a kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme spolu s moukou do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do formy silně vymazané a vysypané jemnou strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Hotového beránka ozdobíme bílkovou polevou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 950 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 37 g, cukry: 1 g, tuky: 5 g, vláknina: 2 g

Babiččina bábovka

6 vajec, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 30 g hrozinek, 50 g hořké čokolády, 30 g mandlí,
120 g hrubé mouky, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Vejce utřeme s DiaChromem, strouhanou kůrou a štávou z citronu, přidáme očištěné rozinky, drobně nasekané mandle a sekanou čokoládu. Nakonec přidáme mouku a z bílků ušlehaný sníh. Všechno lehce promícháme, těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané bábovky a upečeme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1068 kJ, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 31 g, cukry: 4 g, tuky: 11 g, vláknina: 3 g

Řezy “Míša”

Řez: 6 vajec, 130 g polohrubé mouky, 25 g (2 PL) DiaChromu, 3 PL kakaa, 1 a 1/2 PL oleje
Nádivka: 2 tvarohy, 100 g DiaChromu, 1 máslo

Řez: utřeme žloutky s DiaChromem do pěny a postupně přidáváme sníh a mouku smíchanou s kakaem. Dobře promícháme a dáme péct na menší plech vymazaný a vysypaný moukou.
Nádivka: tvaroh osladíme DiaChromem a postupně přidáváme máslo. Vše dobře promícháme. Vychladlý řez natřeme tvarohovou nádivkou a polijeme čokoládovou polevou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1195 kJ, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 18 g, cukry: 2 g, tuky: 19 g, vláknina: 1 g

Kokosový řez

Řez: 7 bílků, 100 g DiaChromu, 100 g polohrubé mouky, 250 g kokosu
Nugát: 30 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu, 6 PL chladného svařeného mléka, 7 PL kakaa, 7 žloutků, 250 g másla

Řez: bílky ušleháme s DiaChromem na tuhý sníh a postupně přidáváme mouku smíchanou s kokosem. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Nugát: žloutky, 25 g (2 PL) DiaChromu, mléko a kakao vaříme za stálého míchání v páře do zhoustnutí a odstavené mícháme do vychladnutí. Máslo utřeme s 5 g (1/2 PL) DiaChromu a vmícháme do vychladlého krému. Nugátem potřeme upečený řez a po ztuhnutí polijeme čokoládovou polevou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1674 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 22 g, cukry: 2 g, tuky: 33 g, vláknina: 5 g

Čokoládové kostky

6 vajec, 50 g (4 PL) DiaChromu, 160 g másla, 160 g hořké čokolády, 100 g lískových ořechů,
160 g hrubé mouky

Máslo, DiaChrom, žloutky a změklou čokoládu (rozpustit nad párou) důkladně promícháme. Potom přidáváme po trošce hrubou mouku, nasekané ořechy a z bílku ušlehaný tuhý sníh a všechno lehce promícháme. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Upečený moučník necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou, rozkrájíme na kostky a ozdobíme ořechem, mandlí ...

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1656 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 27 g, cukry: 1 g, tuky: 30 g, vláknina: 3 g

Kokosové kuličky

160 g kokosu, 60 g (5 PL) DiaChromu, 4 PL kakaa, 1/2 kostky másla, 3 bílky, 1 PL rumu,
kokos na obalování

Kokos smícháme s DiaChromem, kakaem a rumem, přidáme bílky a pokrájené změklé máslo. Dobře promícháme. Z těsta tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu. V chladu necháme ztuhnout.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 2067 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 21 g, cukry: 3 g, tuky: 45 g, vláknina: 7 g

Rumové kuličky

130 g lískových ořechů, 30 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu, 100 g diačokolády, 100 g rozinek, rum, nasekané lískové ořechy

Rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. DiaChrom smícháme s nastrouhanými ořechy, nastrouhanou čokoládou, přidáme rozinky a vše důkladně promícháme. Z těsta tvarujeme kuličky a obalujeme v nasekaných ořechách.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1927 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 44 g, cukry: 16 g, tuky: 29 g, vláknina: 6 g

Lívance ze zakysané smetany

130 g hladké mouky, 1 zakysaná smetana (200 g), 3 PL vlažného mléka, 15 g droždí,
6 g (1/2 PL) DiaChromu, 1 vejce, špetka soli, tuk na smažení

Droždí necháme vykynout v oslazeném vlažném mléce, do kterého jsme vmíchali lžíci mouky. Do mouky dáme špetku soli, přidáme vejce, zakysanou smetanu a promícháme. Přilijeme vykynuté droždí a zpracujeme v hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi 3/4 hodiny v teple vykynout. Smažíme na troše tuku v lívanečníku po obou stranách do zlatova. Hotové potíráme diamarmeládou, dresingem, tvarohem nebo zalijeme omáčkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 967 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 26 g, cukry: 2 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Lívanečky kynuté

5 dcl mléka, 1 vejce, 300 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 100 g DiaChromu, 30 g droždí, špetka soli, citrónová kůra, olej na smažení

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme DiaChrom, vejce, špetku soli a citrónovou kůru. Za stálého míchání přisypáváme nejdříve hladkou a potom hrubou mouku. Dobře promícháme zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Smažíme v troše tuku v lívanečníku po obou stranách do zlatova. Hotové potíráme diamarmeládou, dresingem, tvarohem, nebo zalijeme omáčkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 916 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 35 g, cukry: 3 g, tuky: 6 g, vláknina: 1 g

Dresingy, omáčky a polevy

Jogurtový dresing
Do tvarohu přidáme ovocný jogurt a podle chuti osladíme DiaChromem. Vyšleháme do hladka.

Tvarohový dresing
Do tvarohu přidáme mléko, tak aby vznikl hustší dresing, ochutíme trochou citrónové šťávy a osladíme DiaChromem, do tohoto základu můžeme přidat různé ovoce (banán, jahody, borůvky, maliny, ...).

Ovocná omáčka
Podle chuti vybereme ovoce (banán, jahody, borůvky, maliny, …) rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a podle chuti osladíme DiaChromem.

Čokoládová poleva
100 g diačokolády, 60 g 100% tuku, 1 PL kakaa, lžička másla
Tuk rozpustíme s čokoládou, přidáme kakao a nakonec lžičku másla. Vymícháme do hladka.

Bílková poleva
3 bílky, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 1 PL citrónové nebo pomerančové šťávy
Ve vodní lázni ušleháme bílky s DiaChromem v tuhý sníh a nakonec přidáme šťávu.

Okurkový salát

1 okurka, 5 tablet DiaChromu, 1 PL octa, 1 dcl vody, sůl, pepř

Okurku nastrouháme a osolíme, aby pustila šťávu. Ve vodě rozpustíme tablety a přidáme ocet. Nálevem okurky zalijeme a podle chuti opepříme.

Míchaný salát

3 rajčata, 2 papriky, 1/4 čínského zelí, 1 menší okurka, 5 tablet DiaChromu, 1 a 1/2 PL octa,
1/2 dcl vody, 1 malou lžičku koření (grilovací s česnekem, kari, ďábelské, …), sůl

Zeleninu pokrájíme na malé kousky a posolíme. Ve vodě rozpustíme DiaChrom a přidáme ocet. Nálevem zeleninu zalijeme, posypeme lžičkou koření dle výběru a promícháme.

Banánovka

2 banány, nízkotučný jogurt, 12 g (1 PL) DiaChromu, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžička rumu

Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka, přidáme DiaChrom, citrónovou šťávu, rum a dobře ušleháme. Ihned servírujeme.

Mandarinkový zákvas

2 mandarinky, 1 zakysaná smetana, 12 g (1 PL) DiaChromu

Šťávu a kůru z mandarinek rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu oslazenou DiaChromem a promícháme. Ihned podáváme.