header

Nové recepty s DiaChromem se sukralózou - 10.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem se sukralózou a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Výhody DiaChromu se sukralózou: může se kombinovat s práškem do pečiva nebo jedlou sodou a je teplotně stabilní.

Tiramisu po česku

 400 g neochuceného pomazánkového másla, 5 dcl smetany ke šlehání, 2 sáčky Dia piškotů, 60 g (5 PL) DiaChromu se sukralózou, 2,5 dcl silné kávy, 1 PL rumu, 1 PL kakaa 

Pomazánkové máslo, smetanu ke šlehání a DiaChrom vyšleháme v krém. Dno nádoby (pekáč, dortová forma) vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a horní vrstvu krému uhladíme. Posypeme kakaem a dáme do chladu na 12 hodin uležet.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1117 kJ, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 19 g, cukry: 8 g, tuky: 20 g, vláknina: 0 g

Hraběnčin koláč

Těsto: 54 g (4 a ½ PL) DiaChromu se sukralózou, 1 Hera, 1 prášek do pečiva, 5 žloutků, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky
Náplň: 5 jablek oloupat a nastrouhat, sníh z 5 bílků a z ½ PL DiaChromu se sukralózou, 50 g nasekaných jader vlašských ořechů, 1 kávová lžička mleté skořice

Ze surovin vyhněteme těsto, 1/3 dáme do lednice a zbytek rozválíme na tukem vymazaný plech do tloušťky asi 2 cm. Na těsto poklademe nastrouhaná jablka, posypeme sekanými ořechy, skořicí, dle chuti posypeme DiaChromem a rovnoměrně rozetřeme sníh. Navrch nastrouháme zbytek těsta a koláč upečeme dorůžova v předehřáté troubě při 170º C.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1213 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 32 g, cukry: 3 g, tuky: 16 g, vláknina: 2 g

Mělnický perník

500 ml mléka, 10 PL rostlinného tuku nebo oleje, 2 vejce, 100 g nasekaných jader vlašských ořechů, 500 g polohrubé mouky, kypřící prášek do perníku, 70 g (6 PL) DiaChromu se sukralózou, rybízová diamarmeláda

V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk nebo olej. Po zchladnutí tekutiny na pokojovou teplotu rozmícháme v mléce vejce a sekané vlašské ořechy. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem do perníku, přidáme směs mléka s přísadami a vypracujeme těsto, které vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Perník pečeme při teplotě 150 - 160º C po dobu 40 - 50 minut. Po vychladnutí perník podélně rozkrojíme, potřeme rybízovou diamarmeládou a obě části opět spojíme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1200 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 36 g, cukry: 4 g, tuky: 13 g, vláknina: 2 g

Muffiny s černým rybízem

250 g polohrubé mouky, 180 g zakysané smetany, 160 g másla, 60 g (5 PL) DiaChromu se sukralózou, 2 vejce, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, černý rybíz dle chuti

Vejce našleháme s DiaChromem, přidáme rozměklé máslo a smetanu a vyšleháme do krému. Potom vmícháme mouku s práškem do pečiva a těstem naplníme papírové košíčky. Navrch ozdobíme černým rybízem dle chuti. Pečeme v předehřáté troubě při 175º C po dobu 30 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1354 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 31 g, cukry: 2 g, tuky: 20 g, vláknina: 2 g

Banánová bábovka

300 g polohrubé mouky, 72 g (6 PL) DiaChromu se sukralózou, 150 g másla, 2 vejce, 3-5 banánů (podle velikosti), 1 dcl vody, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 kávová lžička prášku do pečiva, ½ kávové lžičky soli, 100 g nasekaných jader vlašských ořechů

V míse šleháme DiaChrom s tukem, postupně vmícháme vejce a banány rozmačkané s vodou. Pak přidáme mouku smíchanou se sodou, práškem do pečiva a solí a nakonec nasekaná jádra ořechů. Vzniklé těsto vylijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při 170º C po dobu 35 - 40 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1450 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 37 g, cukry: 5 g, tuky: 20 g, vláknina: 2 g

Žemlovka s borůvkami

25 ks bílého toastového chleba, 300 ml mléka, 4 ks jablek, 200 g borůvek, 50 g másla, 3 vejce, 1 ks limetky, 48 g (4 PL) DiaChromu se sukralózou, 1 kávová lžička mleté skořice

Omytá jablka hrubě nastrouháme, smícháme s borůvkami, lžičkou nastrouhané limetkové kůry, šťávou z ½ limetky, DiaChromem a skořicí. Vejce rozšleháme s mlékem a chléb překrájíme na trojúhelníky. Zapékací nádobu vytřeme částí másla, na dno položíme 1/3 toastového chleba z jedné strany namočeného do mléka (namočenou stranou nahoru). Vrstvu pokryjeme 1/3 směsi jablek a borůvek. Zbylé trojúhelníky toastového chleba spojíme po dvou zbylou směsí, omočíme v mléce a naskládáme na vrstvu jablek s borůvkami. Pokapeme limetkovou šťávou a zalijeme zbytkem mléka. Navrch rozdrobíme zbylé máslo, vložíme do předem vyhřáté trouby a zvolna pečeme při teplotě 180 - 200º C po dobu 30 až 40 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 740 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 28 g, cukry: 3 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g

Jablečný drobenkový koláč

Drobenka: 1 a ½ dcl hladké mouky, ½ dcl ovesných vloček, 100 g másla, 24 g (2 PL) DiaChromu se sukralózou
Náplň: 4-5 ks jablek, 24 g (2 PL) DiaChromu se sukralózou, 1 PL mleté skořice

Oloupeme jablka, vykrájíme jádřince a nakrájíme na větší kusy. Vymažeme pekáček, vyložíme jablky, posypeme DiaChromem a skořicí. Nahoru nasypeme drobenku a pečeme 25 minut při teplotě 200º C.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1350 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 40 g, cukry: 4 g, tuky: 16 g, vláknina: 3 g

Tvarohový závin

Těsto: 250 g hladké mouky, 1 žloutek, 2 PL oleje, 125 ml vlažné vody, špetka soli
Náplň: 250 g tvarohu, 100 g zakysané smetany, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 kávová lžička mleté skořice, 15 g DiaChromu se sukralózou, 2 žloutky, 2 PL vanilkového pudinku, 220 g angrešt, 50 g tekutého másla

Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, žloutek, olej a nalijeme vlažnou vodu. Hnětacími nástavci elektrického šlehače vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme a těsto necháme asi 30 minut odležet.

Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, citronovou kůru, žloutky, skořici a pudinkový prášek. Těsto rozdělíme na 6 dílů a na pomoučeném válu postupně vyválíme 6 čtverců. Každý ještě ručně vytáhneme do tenka. Náplň rozdělíme rovnoměrně na všechny díly a rozetřeme. Angrešt necháme okapat a rozdělíme na náplň. Jednotlivé díly srolujeme, narovnáme na plech vyložený vymaštěným pečícím papírem, potřeme máslem a pečeme asi 30 minut při 180º C. Po upečení posypeme DiaChromem a podáváme ještě teplé.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 966 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 25 g, cukry: 2 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Linecký koláč

Těsto: 150 g hladké mouky, 85 g Hery, 1 vejce, 48 g (4 PL) DiaChromu se sukralózou, citronová kůra dle chuti, tuk na vymazání
Náplň: 450 ml mléka, 1 ks vanilkového pudinku, 12 g (1 PL) DiaChromu se sukralózou, kompotované dia ovoce (jahody, mandarinky, ananas)
Želatina: 250 ml šťávy z dia kompotu, 2 PL maizeny, DiaChrom se sukralózou podle chuti

Mouku, Heru, DiaChrom, vejce a citronovou kůru zpracujeme a těsto necháme odležet. Potom jej vyválíme na tloušťku asi 2 cm, přeneseme na vymazaný plech a pečeme do růžova při teplotě 180º C. Z mléka, pudinkového prášku a DiaChromu uvaříme pudink a ještě teplý jej nalijeme na upečený koláč. Poklademe ovocem a polijeme želatinou, kterou uvaříme ze šťávy z kompotu, maizeny a DiaChromu.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 550 kJ, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 18 g, cukry: 4 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g

Moučník s piškoty

1 balení listového těsta (500 g), 5 ks oloupaných jablek, 1 sáček Dia piškotů, 3 PL kokosu, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 24 g (2 PL) DiaChromu se sukralózou

Na tukem vymazaný pekáč dáme ½ vyváleného listového těsta, které natvarujeme až po okraj pekáče. Těsto poklademe piškoty a posypeme nastrouhanými jablky, kokosem, skořicí a DiaChromem dle chuti. Z mléka, pudinkového prášku a DiaChromu uvaříme pudink a ještě teplý jej nalijeme na směs s jablky. Navrch položíme placku vyválenou z druhé poloviny listového těsta a moučník pečeme 20 minut při teplotě 170º C.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 869 kJ, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 25 g, cukry: 7 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Jablečné pyré

6 ks jablek, šťáva z citronu, 24 g (2 PL) DiaChromu se sukralózou, měsíčky citronu, pomeranče nebo mandarinky na ozdobu, mletá skořice na posypání, na ozdobení lístky meduňky nebo máty
Krém: 1 balíček lučiny, 9 g (¾ PL) DiaChromu se sukralózou, 2 lžíce šlehané smetany

Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a zalijeme asi půl šálkem vody. Přivedeme k varu, přisypeme DiaChrom a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a poté rozmixujeme. Lučinu rozšleháme s DiaChromem a šlehanou smetanou. Jablečné pyré rozdělíme do pohárových sklenic, na každou porci navršíme kopeček krému a měsíček citronu, pomeranče nebo mandarinky a vše posypeme mletou skořicí. Ozdobíme lístkem meduňky nebo máty. Podáváme chlazené.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 464 kJ, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 16 g, cukry: 8 g, tuky: 5 g, vláknina: 2 g

Rebarborový koláč

Těsto: 210 g hladké mouky, 24 g (2 PL) DiaChromu se sukralózou, 140 g Hery
Náplň: 300 g rebarbory, 36 g (3 PL) DiaChromu se sukralózou
Drobenka: 40 g másla, 12 g (1 PL) DiaChromu se sukralózou, 80 g polohrubé mouky

Z mouky, změklé Hery a DiaChromu vytvoříme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme asi hodinu odležet v ledničce. Rebarboru důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce, posypeme DiaChromem a zalijeme trochou vody. Rebarboru podusíme doměkka. Koláčovou formu vymažeme tukem. Těsto rozválíme a formu jím vyložíme. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Na těsto rovnoměrně navršíme dušenou rebarboru. Z polohrubé mouky, DiaChromu a změklého másla uděláme drobenku a koláč jí posypeme. Troubu předehřejeme na 170º C a koláč v ní upečeme dozlatova.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1025 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 35 g, cukry: 0 g, tuky: 17 g, vláknina: 2 g

Zapečený rýžový moučník

250 g rýže, sůl, 2 lžíce másla, 5 vajec, 200 g měkkého tvarohu, 30 g (2 a ½ PL) DiaChromu se sukralózou, 500 g meruněk, 500 ml mléka, lístky meduňky na ozdobení, DiaChrom se sukralózou na posypání

Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do velkého hrnce. Zalijeme ji vodou v poměru 2:1 (tedy 2 díly vody na 1 díl rýže), osolíme a vaříme při nízké teplotě doměkka. Hotovou rýži propláchneme studenou vodou. Změklé máslo nakrájíme na kousky a vytřeme jím formu. Tři vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky poté přidáme do misky k měkkému tvarohu, DiaChromu a pomocí elektrického šlehače vypracujeme hladký krém. Na dno formy rozdělíme polovinu rýže. Na ni rozetřeme ochucený tvaroh, poklademe půlkami meruněk a ovoce překryjeme zbylou rýží. Povrch uhladíme. V mléce rozšleháme zbylá 2 vejce a směs přelijeme vaječným mlékem. Nákyp pečeme v předehřáté troubě při 190º C asi 10 minut. Mezitím ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh. Zapečený moučník jím potřeme a dopečeme asi 10 minut, než sněhová čepice zezlátne. Nakonec nákyp posypeme DiaChromem a ozdobíme lístky čerstvé meduňky.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 546 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 19 g, cukry: 4 g, tuky: 3 g, vláknina: 1 g

Kuře se sladkou nádivkou

1 kuře, sůl, vegeta
Nádivka: 1 rohlík, 1 dcl mléka, 1 PL másla, 1 vejce, 100 g mandlí, 6 g (1/2 PL) DiaChromu se sukralózou

Očištěné a vykuchané kuře mírně osolíme a posypeme vegetou. Lžíci másla utřeme se žloutkem, přidáme v mléce namočený a vymačkaný rohlík, oloupané a nahrubo nastrouhané mandle a DiaChrom se sukralózou. Dobře promícháme a zlehčíme sněhem z bílku. Kuře naplníme nádivkou, podlijeme vodou a pečeme při 220º C dozlatova. Kuře naporcujeme a ke každé porci přidáme nádivku.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 950 kJ, bílkoviny: 18 g, sacharidy: 4 g, cukry: 1 g, tuky: 15 g, vláknina: 1 g

Králík na slanině

1 králík, 100 g másla, 200 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 1 citron, 150 g uzené slaniny, 40 g rajského protlaku, 5 tablet DiaChromu se sukralózou nebo 6 g (1/2 PL) DiaChromu se sukralózou, 3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké), 40 g hladké mouky, špetka nového koření, celý pepř, sůl

Králíka namočíme přes noc do studené vody a odblaníme. Porce prošpikujeme slaninou, osolíme a posypeme novým kořením. Na másle osmažíme strouhanou zeleninu, cibuli, plátky citronu a rovněž maso zprudka opečeme. Přidáme ještě rajský protlak, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka (nebo pečeme v troubě). Poté králíka vyjmeme, zbytek zaprášíme moukou, přilijeme víno, dochutíme DiaChromem a dobře povaříme. Omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme na maso a podáváme s opékanými bramborami nebo knedlíkem.

Výživové hodnoty bez přílohy ve 100 g: energie: 822 kJ, bílkoviny: 12 g, sacharidy: 4 g, cukry: 1 g, tuky: 12 g, vláknina: 1 g