header

Nové recepty s DiaChromem - 2.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Citrónový dort

Dort: 4 vejce, 50 g (4 PL) DiaChromu, šťáva z 1 citrónu, 120 g hrubé mouky
Krém: 250 g másla, 60 g (5 PL) DiaChromu, šťáva a kůra z jednoho citrónu

Dort: z bílků a DiaChromu ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme žloutky a citrónovou šťávu a nakonec vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy, dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Upečený a vychladlý dort rozřízneme, naplníme, potřeme a ozdobíme krémem. Povrch dortu posypeme sekanými mandlemi. Můžeme zdobit čerstvým nebo kompotovým ovocem. Pokud chcete dort pro slavnostnější příležitost, doporučujeme péct z dvojité dávky.
Krém: máslo utřeme s DiaChromem do pěny a vmícháme citrónovou šťávu a kůru.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1593 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 27 g, cukry: 1 g, tuky: 28 g, vláknina: 1 g

Plněné košíčky

Košíčky: 130 g hladké mouky, 30 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu, 125 g Hery, 1 žloutek, tuk na vymazání formiček
Krém: 300 ml mléka, 18 g (1 a 1/2 PL) DiaChromu, 1 žloutek, 50 g vanilkového pudinku, 85 g másla

Košíčky: do mouky vmícháme DiaChrom, přidáme změklou Heru, žloutek a zpracujeme těsto. Těstem naplníme tukem vymazané formičky a necháme půl hodiny odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé košíčky plníme krémem a ozdobíme ovocem.
Krém: v mléce rozšleháme žloutek, přidáme DiaChrom a pudink, povaříme na hustou kaši a mícháme do vychladnutí. Do vychladlého krému postupně vmícháme máslo.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1375 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 26 g, cukry: 2 g, tuky: 23 g, vláknina: 1 g

Bílkový chlebíček

4 bílky, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 100 g polohrubé mouky, 40 g másla, 40 g mandlí, 10 g rozinek, 2 čtverečky diačokolády, lžička citrónové šťávy

Z bílků a DiaChromu ušleháme sníh, přidáme citrónovou šťávu, máslo, mouku a opatrně vmícháme mandle, rozinky a nastrouhanou diačokoládu. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1435 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 39 g, cukry: 2 g, tuky: 17 g, vláknina: 3 g

Kynutý perník

500 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 1 vejce, 2 žloutky, 80 g másla, 1/2 l mléka, 5 g perníkového koření, sůl

Do hrnečku dáme teplejší mléko, přidáme trochu mouky, kvasnice, osladíme DiaChromem a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, přidáme vejce, žloutky, máslo, DiaChrom, perníkové koření a kvásek. Těsto mísíme a podle potřeby přilíváme mléko. Až je těsto dobře vymísené do hladka, přikryjeme ho ubrouskem a dáme vykynout na teplé místo. Vykynuté těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a urovnáme. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1030 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 36 g, cukry: 2 g, tuky: 8 g, vláknina: 2 g

Rýžový nákyp

200 g rýže, 1 l mléka, 3 vejce, 50 g (4 PL) DiaChromu, 125 g másla, 1 vanilkový pudink, ovoce dle chuti

Do 1/2 l mléka dáme uvařit propláchnutou rýži a osladíme ji 5 g (1/2 PL) DiaChromu. Žloutky utřeme se 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, přidáme máslo, z bílků ušlehaný sníh a smícháme s uvařenou rýží. Uvaříme si pudink v 1/2 l mléka a osladíme ho 5 g (1/2 PL) DiaChromu. Do vymazaného a vysypaného pekáče dáme 1/2 rýže, poklademe ovocem, zalijeme pudinkem, přidáme druhou 1/2 rýže a posypeme skořicí. Necháme zapéci ve vyhřáté troubě.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 690 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 17 g, cukry: 4 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Bramborové koblihy

3 žloutky, 500 g polohrubé mouky, 250 g vařených strouhaných brambor, 60 g másla, kůra z 1/2 citrónu, 1 PL rumu, 30 g kvasnic, 6 g (1/2 PL) DiaChromu, sůl

Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme DiaChrom a 2 PL vlažného mléka. Rozetřeme a necháme vykynout. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme kvásek, zbylé mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme lžičkou kousky těsta, které plníme diamarmeládou. Necháme ještě vykynout a smažíme v rozpáleném tuku.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1310 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 46 g, cukry: 0 g, tuky: 3 g, vláknina: 3 g

Tvarohový řez s ovocem

150 g másla, 350 g polohrubé mouky, 100 g DiaChromu, 50 g rozinek, 3 nízkotučné tvarohy, 2 zakysané smetany, 8 vajec, kůra a šťáva z 1/2 citrónu, sůl

Do 200 g mouky dáme máslo, 2 žloutky, špetku soli a vypracujeme na válu těsto. Těsto vložíme na 1 hodinu do chladu. Válečkem vyválíme plát a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Tvaroh, smetanu, žloutky, 30 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu a citrónovou kůru smícháme. Z bílků a 70 g (6 PL) DiaChromu ušleháme tuhý sníh, 1/3 lehce vmícháme do tvarohu a nalejeme na těsto. Do 2/3 sněhu všleháme 3 žloutky, přidáme citrónovou šťávu, 150 g mouky a nalejeme na tvaroh. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí krájíme na kostičky, zdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 866 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 20 g, cukry: 4 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Doubravský řez

Těsto: 400 g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 250 g Hery, 1 žloutek, 2 PL mléka, 90 g DiaChromu Nádivka: 3 netučné tvarohy, 3 žloutky, 4 bílky, 90 g DiaChromu, 1 PL Solamylu, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink

Těsto: všechny suroviny smícháme na vále, vypracujeme těsto a dáme na noc uležet do chladu. Nádivka: v mléce uvaříme pudink a necháme vychladnout. Tvarohy, žloutky, DiaChrom a Solamyl důkladně promícháme, přidáme vychladlý pudink a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto rozdělíme na 2 díly. Jeden díl nastrouháme na vymazaný plech, přidáme nádivku a na ni nastrouháme druhou část těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové můžeme pokapat diačokoládou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 845 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 24 g, cukry: 3 g, tuky: 9 g, vláknina: 1 g

Jablkový řez

400 g strouhaných jablek, 100 g mletých ořechů, 80 g DiaChromu, 30 g kakaa, 150 g hrubé krupice, 6 vajec

Nastrouhaná jablka smícháme s krupicí a necháme nabobtnat. Žloutky utřeme s DiaChromem do pěny, přidáme kakao, jablka s krupicí a střídavě vmícháváme opatrně ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Směs nalijeme do vymazaného moukou vysypaného plechu a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí polijeme čokoládou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 858 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 25 g, cukry: 4 g, tuky: 9 g, vláknina: 2 g

Tvarohový mixovaný dort

15 g želatiny, 100 ml vody, 250 ml mléka, 80 g DiaChromu, 2 kostky měkkého tvarohu (500 g), 250 g másla, ovoce dle chuti – jahody, maliny, banány …

Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a poté ji na mírném ohni rozpustíme. Do mixéru nalijme mléko, přidáme DiaChrom, tvaroh a vše rozmixujeme. Přidáme změklý tuk a vychladlou želatinu a ještě chvíli mixujeme. Do dortové formy nalijeme polovinu rozmixované hmoty, poklademe vrstvou ovoce (čím je ovoce pestřejší, tím je dort efektnější), zalijeme druhou polovinou tvarohové hmoty a na noc vložíme do chladničky. Před podáváním zdobíme šlehačkou a ovocem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 890 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 11 g, cukry: 4 g, tuky: 16 g, vláknina: 1 g

Salát z červeného zelí a hroznů

350 g červeného zelí, 150 g vinných hroznů, 1 jablko, 1 PL oleje, 1 PL octa, 5 tablet DiaChromu, sůl

Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme vařící vodou a necháme ho okapat a vychladnout. Vinné hrozny rozpůlíme, oloupané jablko nastrouháme a smícháme s připraveným zelím. V octu rozpustíme tablety DiaChromu, přidáme olej a trochu soli. Vše opatrně smícháme a dáme vychladit. Podáváme k pečeným masům nebo samotné pro osvěžení.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 248 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 10 g, cukry: 7 g, tuky: 2 g, vláknina: 2 g

Zelný salát s koprem

250 g bílého zelí, 4 snítky kopru, 1 cibule, 1 dcl vody, 5 tablet DiaChromu, 1 PL octa, olej, sůl

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a osolíme. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji. Ve vodě rozpustíme DiaChrom, přidáme ocet a sůl. Kopr pokrájíme na drobno, přidáme ke zpěněné cibulce, zalijeme připraveným nálevem, necháme vychladnout a přidáme k pokrájenému zelí. Důkladně promícháme. Salát dáme do ledničky, podáváme k minutkám, pečeným masům …

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 247 kJ, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 7 g, cukry: 4 g, tuky: 3 g, vláknina: 2 g

Dušené sterilované zelí

Sklenici sterilovaného diazelí (0.7 l), 40 g tuku, 1 cibule, 2 PL hladké mouky, DiaChrom, ocet, sůl

Zelí dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme. Cibuli pokrájíme, zpěníme na tuku, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. K poloměkkému zelí přidáme jíšku a dusíme za občasného promíchání. Až je zelí měkké, přidáme podle chuti DiaChrom, sůl a ocet. Podáváme teplé jako přílohu k pečeným masům.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 945 kJ, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 12 g, cukry: 3 g, tuky: 20 g, vláknina: 2 g