header

Nové recepty s DiaChromem - 3.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Velikonoční zajíček

200 g polohrubé mouky, 150 g mletých mandlí, 70 g (6 PL) DiaChromu, 3 vejce, 2 dcl mléka, 2 PL oleje, 1 PL citrónové šťávy - suroviny jsou počítány na malou formu

Mandle, mouku a DiaChrom smícháme. V míse rozšleháme vejce a přimícháme mléko a olej. Postupně přisypáváme směs mouky, mandlí a DiaChromu a důkladně promícháme. Formu zajíčka vymažeme, vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a dáme péci do vyhřáté trouby. Upečeného zajíčka vyklopíme a necháme vychladnout. Hotového posypeme DiaChromem, nebo zdobíme bílkovou polevou (viz recepty 1. díl).

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1250 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 32 g, cukry: 2 g, tuky: 15 g, vláknina: 3 g

Vyskočilky

200 g polohrubé mouky, 70 g (6 PL) DiaChromu, 150 g ztuženého tuku, 50 g mletých vlašských ořechů

Z mouky, DiaChromu, tuku a ořechů vypracujeme vláčné těsto a plníme jím vymazané formičky na ořechy. Pečeme pomalu na plechu ve vyhřáté troubě. Upečené ještě teplé vyklopíme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 2064 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 48 g, cukry: 0 g, tuky: 31 g, vláknina: 2 g

Tvarohové šátečky

250 g tvarohu, 250 g hladké mouky, 250 g Hery, DiaChrom na obalování asi 70 g (6 PL), přírodní povidla, diamarmeláda, tvaroh…

Všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto rozválíme a rozdělíme na čtverečky 5 x 5 cm. Na čtvereček dáváme 1/2 malé lžičky povidel, diamarmelády nebo tvarohu, přehneme na šáteček, okraje jemně stiskneme a pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě. Ještě teplé obalujeme v DiaChromu.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1533 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 33 g, cukry: 3 g, tuky: 23 g, vláknina: 1 g

Šohaje

70 g másla, 60 g (4PL) DiaChromu, 100 g mletých lískových ořechů, 2 PL rumu, 300 g diačokolády

Do rozpuštěného másla vmícháme ořechy, DiaChrom a rum. Směs důkladně promícháme, dáváme do papírových košíčků a zalijeme diačokoládou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 2116 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 38 g, cukry: 1 g, tuky: 39 g, vláknina: 7 g

Plněné košíčky

Těsto: 300 g hladké mouky, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 120 g másla, 1 vejce,
2 PL mléka, šťávu z 1/2 citrónu
Nádivka: 2 tvarohy, 90 g Diachromu, 2 vetší jablka

Těsto: do mouky rozdrobíme tuk, přidáme DiaChrom, vejce a mléko. Zpracujeme těsto a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Plníme do vymazaných košíčkových formiček a pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě teplé vyklopíme. Vychladlé košíčky plníme tvarohovou nádivkou, necháme asi 2 hodiny uležet a podáváme. Můžeme zdobit kousky ovoce (kiwi, mandarinkami, meruňkami, broskvemi …).
Nádivka: jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme. Do misky dáme tvaroh, přidáme jablka, DiaChrom a důkladně vymícháme do hladka.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 954 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 29 g, cukry: 4 g, tuky: 8 g, vláknina: 1 g

Křehké rohlíčky

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 1 vejce, 12 PL mléka, 50 g droždí, špetka soli Náplň: 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink, citrónová kůra, 2 PL DiaChromu

Těsto: do mouky nadrobíme droždí, Heru, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme. Těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozválíme na kruh o průměru asi 20 cm a rozkrojíme ho na 8 dílků. Do každého dílku zabalíme náplň a to od kraje ke středu. Rohlíčky potíráme rozšlehaným vajíčkem v mléce. Pečeme 10-15 minut v rozehřáté troubě.
Náplň: do tvarohu vysypeme puding, DiaChrom, citrónovou kůru a ušleháme do hladka.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1377 kJ, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 35 g, cukry: 1 g, tuky: 17 g, vláknina: 2 g

Makový kynutý závin

Těsto: 550 g polohrubé mouky, 80 g másla, 30 g droždí, 50 g (4 PL) DiaChromu, 2,5 dcl mléka, 50 g rozinek, 2 vejce, 2 žloutky, 1/2 čajové lžičky soli
Náplň: 300 g mletého máku, 50 g DiaChromu, 100 g sekaných mandlí, 30 g strouhanky, 3,5 dcl mléka, 2 bílky

Těsto: do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku DiaChromu, vlažné mléko a necháme v teple vykynout. Vejce a žloutky utřeme se zbytkem DiaChromu. Do mísy dáme mouku, vykynutý kvásek, utřená vejce, rozinky a sůl. Těsto důkladně vypracujeme, přidáme rozpuštěné máslo a znovu hněteme až se tuk vstřebá, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části vyválíme čtverec, potřeme 1/2 makové náplně a těsně stočíme. Záviny položíme na plech a necháme ještě chvíli kynout. Vykynutý závin potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Náplň: mléko, mák a Diachrom smícháme a krátce povaříme. Ještě do teplého máku přidáme strouhánku a zamícháme. Do vychladlé směsi opatrně vmícháme mandle a z bílků ušlehaný tuhý sníh.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1597 kJ, bílkoviny: 13 g, sacharidy: 45 g, cukry: 3 g, tuky: 18 g, vláknina: 7 g

Marokánky

130 g lískových ořechů, 1/8 l mléka, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 90 g rozinek, 70 g másla, 4 PL hladké mouky

Všechny suroviny smícháme, dáme na pánev a mícháme až hmota zesklovatí a zhoustne. Na vymazaný a moukou vysypaný plech děláme lžící placičky a pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut. Po upečení opatrně sundáme a necháme vychladnout. Vychladlé poléváme diačokoládou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1690 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 35 g, cukry: 13 g, tuky: 28 g, vláknina: 3 g

Jarní ořechové košíčky

Těsto: 1 balíček listového těsta = asi 30 košíčků
Pomazánka: 250 g měkkého tvarohu, 50 g bílého jogurtu, 100 g taveného sýra, 1/2 PL ostřejší hořčice, špetka DiaChromu, sůl, po 40 g nahrubo namletých vlašských a lískových ořechů, 50 g najemno nakrájené šunky, 1 PL nasekané pažitky, 1 PL nasekané mladé cibulové natě, (může být i meduňka, petrželka …)

Těsto: listové těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolečka, vkládáme do košíčků vypláchnutých studenou vodou, přimáčkneme k okrajům a těsto propíchneme vidličkou. Troubu předehřejeme na 190 °C, vložíme košíčky, teplotu snížíme na 170 °C a pečeme do růžova. Z části vychladlé košíčky vyklopíme.
Pomazánka: v míse smícháme tvaroh, sýr, jogurt, hořčici a DiaChrom. Přidáme ořechy, šunku, bylinky, promícháme a dáme asi na 1/2 h vychladit. Vychladlé košíčky naplníme a zdobíme - proužek žluté papriky, kousek rajčete a posypeme nasekanou natí z mladé cibulky. Pomazánku můžeme mazat i na veku, rohlík …

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1336 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 20 g, cukry: 2 g, tuky: 22 g, vláknina: 1 g

Domácí chléb

1 kg hladké mouky, 50 g droždí, 2 dcl vody, 1 čajová lžička DiaChromu, 1 PL kmínu, 1 PL soli, 1 PL octa, 1/2 l vlažného piva

Z droždí, vody, DiaChromu a 2 Pl mouky uděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám, dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 h. Potom z těsta utvoříme šišku, nebo bochánek, dáme na pomoučený plech a necháme ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme slanou vodou a pečeme 15 minut při 250 °C, potom teplotu zmírníme na 170 °C a pečeme ještě 40 až 50 minut dozlatova. Hotový chléb ještě potřeme slanou vodou. Můžeme plnit uzeným masem, nádivkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1170 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 56 g, cukry: 0 g, tuky: 1 g, vláknina: 3 g

Kuřecí salát

Salát: 300 g kuřecích prsíček, ďábelské koření, 1 malá plechovka žampionů, 2 PL másla, 2 rajčata, 1 paprika žlutá, 1 paprika červená, 1 okurka, 1/4 čínského zelí, sůl, 2 PL sterilované kukuřice, 200 g strouhané Nivy (nebo tvrdého sýra)
Nálev: 1 dcl vody, 10 tablet DiaChromu, 3 PL octa

Salát: omyté rajčata, okurku a papriky zbavené jadřinců pokrájíme, přidáme nadrobno nakrájené čínské zelí, osolíme, promícháme, zalijeme nálevem a necháme asi 1/2 hodiny uležet. Žampiony scedíme a opražíme na másle. Maso nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený tuk. Až maso zbělá, osolíme, okořeníme a zprudka smažíme dozlatova. Zeleninu scedíme, rozdělíme na misky, přidáme kukuřici, žampióny, kuřecí maso a zasypeme Nivou.
Nálev: ve vodě rozpustíme DiaChrom a přidáme ocet.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 463 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 4 g, cukry: 1 g, tuky: 8 g, vláknina: 1 g

Povidlová omáčka s noky a uzeným masem

Omáčka: 2 PL másla, 2 PL hladké mouky, 5 PL diapovidel, 5 dcl vody, skořice, sůl, citrónová šťáva, DiaChrom
Noky: 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, špetka prášku do pečiva

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 655 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 29 g, cukry: 2 g, tuky: 3 g, vláknina: 1 g

Omáčka: z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, přidáme povidla, zalijeme vodou a povaříme. Podle chuti osladíme DiaChromem, přidáme sůl, citrónovou šťávu a trochu skořice.
Noky: do mísy dáme všechny suroviny, přilijeme vodu a vypracujeme hladké vláčné těsto. Namočenou lžící vykrajujeme noky a dáváme do vařící vody. Vaříme asi 5 minut. Podáváme s vařeným uzeným masem.

Výživové hodnoty ve 100 g omáčka s noky + 100 g uzeného masa (krkovice): energie: 1775 kJ, bílkoviny: 18 g, sacharidy: 29 g, cukry: 2 g, tuky: 27 g, vláknina: 1 g