header

Nové recepty s DiaChromem - 4.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Zelný salát

250 g bílého zelí, 50 g pórku, 50 g cibule, 1 dcl vody, 1 PL octa, 5 tablet DiaChromu, olej, sůl

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a posolíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Ve vodě rozpustíme DiaChrom, přidáme ocet, sůl, zalijeme zpěněnou cibulku a necháme vychladnout. Rozkrájíme pórek, přidáme ho do zelí a zalijeme vychladlou zálivkou. Vše důkladně promícháme a dáme do ledničky. Podáváme k minutkám, pečeným masům …

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 232 kJ, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 7 g, cukry: 4 g, tuky: 3 g, vláknina: 2 g

Paprikový salát

400 g paprik, 1 dcl octa, 2 PL vody, 2 PL oleje, 1 větší cibule, 5 tablet DiaChromu, sůl (můžeme přidat i česnek)

Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k paprice. V jiné nádobě si připravíme nálev z vody, octa, oleje, soli a DiaChromu a zalijeme jím připravenou zeleninu. Podáváme k ovaru, tlačence, pečenému a grilovanému masu.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 242 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 5 g, cukry: 3 g, tuky: 4 g, vláknina: 2 g

Pomazánka z kabanosu

500 g kabanosu, 4 cibule, 4-6 sterilovaných okurek, 100 g majonézy, 2 PL plnotučné hořčice, 2 PL kečupu, 2 PL oleje, 2 tablety DiaChromu, sůl, pepř, podle chuti sterilovaný hrášek

Hořčici, kečup, olej a DiaChrom krátce povaříme a necháme vychladnout. Cibuli a okurky pomeleme a smícháme s drobně nakrájeným kabanosem, přidáme vychladnou povařenou směs, majolku a hrášek. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s pečivem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1164 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 4 g, cukry: 2 g, tuky: 26 g, vláknina: 1 g

Meruňkový kompot

2 kg meruněk, 1 l vody, 100 g DiaChromu

Vodu povaříme s Diachromem. Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a řeznou plochou je skládáme do sklenic. Ihned zalijeme teplým nálevem aby ovoce nezhnědlo. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 192 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 11 g, cukry: 5 g, tuky: 0 g, vláknina: 1 g

Třešňový kompot

2,5 kg třešní, 1 l vody, 130 g DiaChromu

Vodu povaříme s DiaChromem. Vyzrálé pevné třešně přebereme, odstraníme stopky, opláchneme, nasypeme do sklenic a zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme asi 25 minut při 85 °C.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 250 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 14 g, cukry: 9 g, tuky: 0 g, vláknina: 1 g

Jablkový kompot

  1,5 kg jablek, 1 l vody, špetku kyseliny citrónové, 8 tablet DiaChromu, 8 hřebíčků, 2 kousky celé skořice, 1/2 lžičky mleté skořice

Ve vodě rozpustíme kyselinu citrónovou. Jablka oloupeme, nakrájíme a ihned klademe do okyselené vody. Přidáme DiaChrom, hřebíček, skořici a přivedeme do varu. Odstavíme a necháme vychladnout. Podáváme k pečeným masům nebo samotné pro osvěžení.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 154 kJ, bílkoviny: 0 g, sacharidy: 9 g, cukry: 5 g, tuky: 0 g, vláknina: 2 g

Jahodový tvarohový krém

250 g jahod, 4-5 PL mléka, 250 g tvarohu (2,5 % t.v s.), 15 g želatiny, 1 PL DiaChromu

Tvaroh našleháme s mlékem a DiaChromem. Želatinu připravíme podle návodu a smícháme s tvarohem, přidáme polovinu omytých a pokrájených jahod. Zamícháme, rozdělíme do misek a dáme vychladit. Před podáváním zdobíme zbývajícími jahodami a šlehačkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 354 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 8 g, cukry: 5 g, tuky: 1 g, vláknina: 1 g

Jahodová dřeň

1 kg jahod, 20 g (1 a 1/2 PL) DiaChromu

Jahody s DiaChromem dáme do mixeru a ušleháme. Směs plníme do kelímků a dáme do mrazáku.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 188 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 10 g, cukry: 6 g, tuky: 0 g, vláknina: 2 g

Osvěžující kompot

Nálev: 450 ml jablečného nektaru bez přidaného cukru, 150 ml vody, 2 dcl rumu, 2 celé skořice, 1 PL DiaChromu
Ovoce: 400 g jablek, 400 g pomeranče, 1 plechovka broskvového kompotu pro diabetiky

Jablečnou šťávu, vodu, skořici a DiaChrom krátce povaříme. Přidáme oloupaná, pokrájená jablka zbavená jadřinců a mírně povaříme asi 8 minut. Pomeranče oloupeme, pokrájíme na kousky a přidáme k jablkům. Společně dusíme asi 2 minuty. Odstavíme, vyndáme skořici a přilijeme broskvový kompot a rum. (Pokud použijeme čerstvé broskve, přidáme k jablkům spolu s pomerančem a krátce povaříme). Podáváme vychlazené, ozdobené snítkou máty. Pro slavnostnější příležitost můžeme dle chuti vylepšit vodkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 190 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 10 g, cukry: 7 g, tuky: 0 g, vláknina: 1 g

Jahodový řez

Těsto: 6 vajec, 36 g (3 PL DiaChromu), 120 g polohrubé mouky, 1 PL citrónové šťávy
Krém: 4 dcl rozmixovaných jahod, 16 g (1 a1/2 PL) DiaChromu, 1 a 1/2 jahodového pudinku, 1/2 másla

Těsto: ušleháme žloutky s cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě ho vmícháváme spolu s moukou do žloutkové hmoty. Těsto nalijeme do větší vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Vychladlý řez potřeme jahodovým krémem. Podáváme vychlazené.
Krém: do rozmixovaných jahod dáme 8 g DiaChromu, vmícháme práškový pudink a krátce povaříme. Odstavíme a necháme zchládnout. Máslo utřeme s 8 g DiaChromu a zašleháme do vychladlé hmoty.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 904 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 19 g, cukry: 3 g, tuky: 13 g, vláknina: 1 g

Cuketový koláč s kakaem

400 g cuket, 300 g polohrubé mouky, 100 g DiaChromu, 3 vejce, 3 PL oleje, 1 PL kakaa, mléko dle potřeby

Cuketu nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí potřeme marmeládou a posypeme kokosem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 851 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 34 g, cukry: 0 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g

Meruňkové bábovičky

150 g polohrubé mouky, 125 g másla, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 25 g strouhané diačokolády, 3 vejce, špetka soli, meruňky (můžou být čerstvé i kompotové)

Máslo, DiaChrom a špetku soli utřeme a postupně zašleháme vejce. Potom přidáme mouku a vše utřeme do hladkého těsta. Nakonec vmícháme diačokoládu. Těsto rozléváme do vymazaných a moukou vysypaných formiček na košíčky asi tak do 2/3. Na těsto klademe meruňky vypouklou stranou nahoru a opatrně ji zatlačíme do těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Hotové necháme trochu vychladnout a poté je opatrně vyklopíme. Před podáváním poprášíme DiaChromem a můžeme zdobit diašlehačkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1313 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 31 g, cukry: 2 g, tuky: 19 g, vláknina: 2 g

Kuřecí kousky s burskými oříšky

700 g kuřecích prsíček, 75 g nesolených burských oříšků, 1 středně velká cibule, 3 stroužky česneku, 7 PL sojové omáčky, 3-4 PL oleje, 3-4 PL citrónové šťávy, 200 ml vody, 1/2 čajové lžičky DiaChromu, 1-2 čajové lžičky vegety, 1 čajová lžička škrobu, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kousky a na 15 minut naložíme do sojové omáčky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, česnek, posekané oříšky a podusíme. Potom přimícháváme 200 ml vody s rozpuštěným škrobem a povaříme. Na rozpáleném tuku opečeme kousky kuřecího masa, přidáme omáčku a dochutíme ostatními surovinami. Jako přílohu použijeme těstoviny nebo rýži s různými druhy dresingů.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 470 kJ, bílkoviny: 13 g, sacharidy: 3 g, cukry: 1 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g

Žampiónový dresing

1 zakysaná smetana, 3 stroužky česneku, 100 g žampiónů, 1/2 kávové lžičky DiaChromu, sůl, pepř

Jemně pokrájené žampióny a nastrouhaný česnek smícháme spolu se smetanou, přidáme DiaChrom, sůl, pepř a vše promícháme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 494 kJ, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 5 g, cukry: 2 g, tuky: 10 g, vláknina: 1 g

Šunkový dresing

1 zakysaná smetana, 250 g šunky, 1 jablko, 30 g křenu (křenexu), 1 PL citrónové šťávy, 1/2 kávové lžičky DiaChromu

Šunku pokrájíme na malé kousky, jablko jemně postrouháme a smícháme se smetanou, přidáme sůl, pepř, DiaChrom, křen, citrónovou šťávu a vše promícháme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 519 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 4 g, cukry: 3 g, tuky: 7 g, vláknina: 1 g

Ovocné džemy

1 kg ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky …), 170 g DiaChromu, 1 sáček Gelfixu extra

Omyté a očištěné ovoce pomačkáme, rozemeleme nebo prolisujeme. Přidáme balíček Gelfixu extra s 1 PL DiaCromu a za stálého míchání přivedeme k varu. Přisypeme zbytek DiaChromu a stále mícháme, povaříme 1 minutu a odstavíme. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do suchých sklenic. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g:

Jahody: energie: 382 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 22 g, cukry: 5 g, tuky: 0 g, vláknina: 2 g
Maliny: energie: 376 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 26 g, cukry: 5 g, tuky: 0,5 g, vláknina: 5 g
Borůvky: energie: 430 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 25 g, cukry: 6 g, tuky: 0,5 g, vláknina: 3 g
Meruňky: energie: 429 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 25 g, cukry: 6 g, tuky: 0 g, vláknina: 2 g