header

Nové recepty s DiaChromem - 5.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Křehký jablkový koláč

Těsto: 250 g hladké mouky, 175 g másla, 25 g (2 PL) DiaChromu, 1 žloutek, špetka soli
Náplň: 1 vanilkový pudink, 150 ml mléka, 150 ml smetany, 20 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu, 250 g tvarohu, 400 g jablek
Ozdoba: 75 g meruňkového dia džemu, 25 g sekaných ořechů

Těsto: do mouky rozdrobíme máslo, přidáme žloutek, DiaChrom, sůl, vypracujeme hladké těsto a necháme v chladničce 1/2 hodiny uležet. Potom těsto rozválíme do kruhu, vložíme ho do vymazané a moukou vysypané formy na koláč a předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 8 minut.
Náplň: v části mléka rozpustíme pudink. Zbylé mléko svaříme s DiaChromem a se smetanou, přidáme rozpuštěný pudink a za stálého míchání uvedeme do varu. Pudink odstavíme, necháme vychladnout a vmícháme tvaroh. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Tvarohovou směs natřeme na předpečený koláč, poklademe plátky jablek a pečeme dalších 25 minut.
Ozdoba: meruňkový džem ohřejeme, potřeme povrch koláče a posypeme nasekanými ořechy.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1016 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 23 g, cukry: 4 g, tuky: 14 g, vláknina: 1 g

Jablkový sváteční koláč

Koláč: 200 g listového těsta, 1 zakysaná smetana, 3 žloutky, 40 g (3 PL) DiaChromu, 60 g hladké mouky, 1 kávovou lžičku Diachromu a skořice na posypání jablek, 3-4 jablka
Drobenka: 50 g hladké mouky, 40 g másla, 6 g (0,5 PL) DiaChromu - suroviny smícháme

Listové těsto rozválíme do kruhu podle velikosti formy. Formu na koláč vypláchneme studenou vodou, na dno dáme pečící papír a vložíme těsto. Jablka rozkrojíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, které klademe na těsto. Jablka posypeme skořicí a DiaChromem. V misce utřeme zakysanou smetanu, žloutky, DiaChrom a mouku. Touto směsí opatrně zalijeme jablka, tak aby listové těsto přečnívalo asi o 1 cm. Koláč vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C a pečeme 30 minut. Potom posypeme koláč drobenkou a pečeme dalších 15 minut do růžova. Necháme vychladnout a podáváme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1096 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 26 g, cukry: 3 g, tuky: 15 g, vláknina: 1 g

Těstovinový jablkový dort

250 g širokých nudlí, 250 g tvarohu, 3 vejce, 40 g (3 PL) DiaChromu, 250 g jablek, citrónová kůra, 50 g rozinek, 100 g sekaných mandlí, 50 g másla, strouhanka, sůl

Těstoviny uvaříme s trochou soli. Uvařené propláchneme a necháme okapat. Tvaroh, žloutky, DiaChrom a citrónovou kůru utřeme, přidáme rozinky a uvařené těstoviny, vše důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těstovinové směsi. Do dortové formy vymazané máslem, vysypané částí mandlí a strouhankou nalijeme směs, posypeme zbylými mandlemi, poklademe plátky jablek, pokapeme zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby zapéci.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1017 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 28 g, cukry: 6 g, tuky: 10 g, vláknina: 2 g

Jablkový piškot

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 90 g DiaChromu, 5 žloutků, 1 máslo, 2 dcl mléka
Jablečná hmota: 12 větších jablek, 8 tablet DiaChromu, 1/2 čajové lžičky skořice
Drobenka: 50 g polohrubé mouky, 40 g másla, 1/2 čajové lžičky DiaChromu

Žloutky, Diachrom a máslo vyšleháme do hladka. Přidáme mléko a postupně přisypáváme mouku, zamícháme a vylijeme na vymazaný moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě. Jablka omyjeme oloupeme a nastrouháme, přidáme tablety DiaChromu se skořicí a podusíme až nám vznikne kašovitá hmota. Vychladlou směs dáme na upečené těsto a posypeme drobenkou. Dopečeme ještě 10 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1003 kJ, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 28 g, cukry: 6 g, tuky: 13 g, vláknina: 2 g

Jablkový závin z pomazánkového másla

1 kg jablek, 250 g pomazánkového másla, 250 g polohrubé mouky, 60 g strouhanky, 50 g másla, 1 dcl smetany, 100 g rozinek, 2 PL skořice, 6 PL ořechů, 25 g (2 PL) Diachromu

Pomazánkové máslo smícháme s moukou, vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme slabý plát, který posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, posypeme Diachromem, skořicí a přidáme rozinky a strouhané ořechy. Potom těsto zavineme, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Před dopečením závinu ještě několikrát potřeme smetanou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 868 kJ, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 27 g, cukry: 9 g, tuky: 10 g, vláknina: 3 g

Jablečný džem

1 kg jablek, 110 g DiaChromu, 1 sáček Gelfix Super

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, zalijeme vodou, přidáme DiaChrom a Gelfix Super a necháme vařit. Až se jablka úplně rozvaří, ihned dáváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut. Používáme na palačinky, lívance, do různých moučníků, na chleba nebo rohlík s máslem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 400 kJ, bílkoviny: 0,5 g, sacharidy: 23 g, cukry: 8 g, tuky: 0 g, vláknina: 3 g

Palačinky s tvarohem a jablečným džemem

Těsto: 3 dcl polotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce
Náplň: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 12 g (1 PL) DiaChromu
Ozdoba: jablečný džem, 1 kávová lžička skořice, 1 kávová lžička DiaChromu, kousek jablka, meduňkové lístky

Těsto: do misky nalijeme mléko, zašleháme vejce a po částech přimícháváme mouku, aby se nám netvořili žmolky. Na pánvi s malým množstvím rozehřátého oleje smažíme z obou stran tenké palačinky. Vychladlé palačinky potřeme jablečným džemem, tvarohovou náplní a svineme.
Náplň: tvaroh se zakysanou smetanou a DiaChromem vyšleháme do hladkého krému.
Ozdoba: takto připravené palačinky dáme na talíř, posypeme skořicí smíchanou s Diachromem, zdobíme částí tvarohové náplně, na kterou položíme tenký kousek jablka a meduňkový lístek.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 574 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 16 g, cukry: 4 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g

Kuřecí směs s jablečnou omáčkou

2 ks kuřecích prsíček, 1 větší jablko, 100 ml smetany, 1 menší červenou a žlutou papriku, 1/2 kávové lžičky DiaChromu, sůl, pepř

Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky, dáme na rozpálený tuk a občas zamícháme. Až začnou okraje jablka měknout, přidáme kuřecí prsíčka nakrájená na nudličky. Směs osolíme, opepříme a osladíme. Po zbělení masa přidáme nakrájenou papriku a necháme podusit. Pokud je maso měkké, zalijeme smetanou, zmírníme oheň a necháme probublávat. Hotové odstavíme a podáváme s vařenou rýží.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 458 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 5 g, cukry: 3 g, tuky: 7 g, vláknina: 1 g

Zapečená křidélka s jablky

8 kuřecích křidélek, 1 jablko, 100 g sterilovaných žampionů, sůl, vegeta, máslo, 1 kávová lžička DiaChromu

Křidélka osolíme, dáme do zapékací misky, posypeme vegetou a DiaChromem, přidáme žampióny, máslo, podlejeme vodou a dáme péci do vyhřáté trouby. Jablko omyjeme, zbavíme jadřince a rozkrojíme na 12 dílků. Po 45 minutách přidáme mezi křidélka rozkrájené jablko a dále pečeme asi 1 hodinu až křidélka zrůžoví. Podáváme s rýží a zdobíme petrželkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 700 kJ, bílkoviny: 13 g, sacharidy: 3 g, cukry: 1 g, tuky: 12 g, vláknina: 1 g

Sýrový salát s jablky

350 g tvrdého sýra na strouhání, 4 vejce, 1 cibule, 2 jablka, 2 sterilované kapie, 1 bílý jogurt, špetka soli, 1/2 kávové lžičky DiaChromu

Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natvrdo a rozkrájíme na tenká kolečka. Sterilované kapie necháme okapat a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Všechny připravené suroviny dáme do mísy a osolíme. Jogurt osladíme DiaChromem, přidáme do salátu a zlehka promícháme. Hotový salát vychladíme v ledničce a podáváme zdobený petrželkou, rajčetem, lístkem salátu …

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 573 kJ, bílkoviny: 12 g, sacharidy: 5 g, cukry: 8 g, tuky: 16 g, vláknina: 1 g

Rajčatový salát s jablky a sýrem

500 g rajčat, 150 g sýru na strouhání, 1 cibule, 2 jablka, pažitka, 200 g kysané smetany, pepř, citrónová šťáva, sůl, 1 čajová lžička DiaChromu

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na dílky. Přidáme nadrobno nastrouhaný sýr, oloupaná nahrubo nastrouhaná jablka, nadrobno nakrájenou cibuli a pažitku, osolíme a promícháme. Do misky dáme kyselou smetanu, opepříme, přidáme DiaChrom a citrónovou šťávu, promícháme a nalijeme na připravenou zeleninu.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 360 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 6 g, cukry: 4 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g

Salát s těstovinami a jablky

500 g těstovin, 4 natvrdo vařená vejce, 4 kyselejší jablka, 1 větší cibule, 1 větší červená paprika, 2 majonézy, 8 tablet DiaChromu, 3 PL octa, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme okapat. Tablety DiaChromu rozpustíme v octě, přidáme sůl a pepř. Nálev přidáme k těstovinám, promícháme a necháme vsáknout. Vejce, papriku a cibuli nakrájíme, jablka nastrouháme nahrubo a přidáme k těstovinám. Vše důkladně promícháme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1100 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 39 g, cukry: 4 g, tuky: 17 g, vláknina: 1 g