header

Nové recepty s DiaChromem - 8.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Mřížkový koláč

170 g hrubé mouky, 60 g (5 PL) DiaChromu, 100 g mletých mandlí, 2 PL Solamylu, 1 lžička mleté skořice, na špičku nože mletý hřebíček, 125 g Hery, trochu citrónové kůry a 1 lžičku citrónové šťávy, 3 žloutky, 1 vejce, diamarmeláda

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v křehké těsto, které necháme v chladu uležet asi 1/2 hodiny. 2/3 těsta rozválíme, vložíme do vymazané dortové formy a vytvarujeme asi 2 cm vysoké okraje. Potřeme diamarmeládou, ze zbylého těsta vyválíme válečky o průměru asi 1 cm a utvoříme z nich na koláči mřížku. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1788 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 40 g, cukry: 5 g, tuky: 27 g, vláknina: 3 g

Máslové řezy

Těsto: 140 g másla, 18 g (1 a 1/2 PL) DiaChromu, 140 g hladké mouky, 2 žloutky, sůl
Nádivka: 40 g másla, 35 g (3 PL) DiaChromu, 250 g tvarohu, 30 g rozinek

Těsto: z másla, mouky, žloutků, soli a Diachromu vymícháme těsto. Dáme je do chladna asi na 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme a dáme na vymazaný plech, potřeme nádivkou a přiložíme druhý díl těsta. Povrch potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Nádivka: máslo s DiaChromem vymícháme, přidáme prolisovaný tvaroh, rozinky a vše důkladně promícháme.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1509 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 27 g, cukry: 4 g, tuky: 24 g, vláknina: 1 g

Jablkový chlebíček

400 g strouhaných jablek, 50 g rozinek, 1 lžička mleté skořice, 2 vejce, 40 g (3 PL) DiaChromu, 50 g másla, 120 g hrubé mouky

Nastrouhaná jablka, rozinky a skořici smícháme. Máslo, žloutky a DiaChrom vyšleháme, přidáme jablka a mouku a dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 818 kJ, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 30 g, cukry: 9 g, tuky: 7 g, vláknina: 2 g

Jablečné pokušení

150 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 30 g nastrouhaných ořechů, 2-3 nastrouhaná jablka, 30 g rozinek, 50 g (4 PL) DiaChromu

Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme DiaChrom, žloutek a zpracujeme těsto. Necháme ho odležet asi 1/2 hodiny v chladničce. Potom ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát, který vložíme do dortové formy. Na těsto dáme nastrouhaná jablka, posypeme strouhanými ořechy, rozinkami a osladíme DiaChromem. Povrch moučníku ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1388 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 37 g, cukry: 6 g, tuky: 19 g, vláknina: 3 g

Pečená jablka s ořechovou nádivkou

4 jablka, 30 g rozinek, 4 PL lískových oříšků nebo mandlí, 1 PL medu, 0,5 dcl rumu, DiaChrom podle chuti a sladkosti jablek, máslo

Jablka důkladně omyjeme a osušíme. Kousek pod stopkou jablko odřízneme a odložíme stranou. Odstraníme jádřinec a jablko opatrně vydlabeme. Rozinky namočíme do rumu smíchaného s medem, přidáme nasekané ořechy nebo mandle a DiaChrom. Směsí plníme vydlabané jablko. Jablko uzavřeme odloženým kouskem se stopkou, připevníme jej párátkem, vložíme do pekáčku vymazaného máslem a pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1045 kJ, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 18 g, cukry: 9 g, tuky: 18 g, vláknina: 3 g

Štafetky

Těsto: 300 g bílků, 70 g (6 PL) DiaChromu, 90 g mletých ořechů, 90 g polohrubé mouky, trochu citrónové štávy
Náplň: 250 ml mléka, 40 g hrubé mouky, 30 g (2 a 1/2 PL) DiaChromu, 1 máslo
Poleva: 100 g diačokolády, 60 g 100% tuku

Těsto: z bílků a DiaChromu ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme ořechy, mouku a citrónovou šťávu. Těsto rozdělíme na 2 části a pečeme do růžova na plechu na pečícím papíře. Těsta na plechu rozpůlíme, takže máme 4 části, 3 potřeme krémem a skládáme na sebe. Poslední vrstvu nepotíráme. Řez dáme do ledničky asi na 1 hodinu. Ostrým nožem nakrájíme na malé obdélníčky jejichž konce máčíme v čokoládě.
Náplň: mléko svaříme s moukou a Diachromem ve vodní lázni a necháme vychladnout. Utřeme máslo a do něj postupně zašleháme vychladlý krém.
Poleva: diačokoládu rozpustíme s tukem ve vodní lázni.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1430 kJ, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 21 g, cukry: 2 g, tuky: 27 g, vláknina: 2 g

Jemný makový koláč

Těsto: 450 g hladké mouky, 300 g másla, 3 žloutky, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, citrónová kůra, sůl
Poleva: 3 bílky, 50 g (4 PL) DiaChromu
Nádivka: 300 g máku, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, 3 dcl mléka

Těsto: do mouky nastrouháme máslo, přidáme špetku soli, 40 g (3 a 1/2 PL) DiaChromu, citrónovou kůru, 3 žloutky a vypracujeme těsto. Dáme asi na 1 hodinu do ledničky. Odpočinuté těsto rozválíme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Potřeme makovou nádivkou a dáme do vyhřáté trouby. Napůl upečený koláč vyjmeme, potřeme sněhovou polevou ušlehanou ze 3 bílků a 50 g (4 PL) DiaChromu a dáme dopéci.
Nádivka: do mléka vmícháme DiaChrom, přivedeme do varu, přidáme mák, krátce zamícháme, odstavíme a necháme vychladnout.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1578 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 33 g, cukry: 1 g, tuky: 24 g, vláknina: 5 g

Kokosové řezy

115 g DiaChromu, 170 g tuku, 3 vejce, 300 g hladké mouky, 100 g kokosové moučky, diamarmeláda

Utřeme 50 g Diachromu, tuk a 3 žloutky, přidáme mouku a vše řádně promícháme. Těsto rozetřeme na menší vymazaný a moukou vysypaný plech a potřeme ho diamarmeládou. Z bílků a 65 g DiaChromu ušleháme tuhý sníh, přidáme trochu citrónové šťávy a dále šleháme v páře. Postupně přidáváme kokosovou moučku. Kokosovou hmotu rozetřeme na diamarmeládu a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1770 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 44 g, cukry: 5 g, tuky: 25 g, vláknina: 3 g

Čokoláda dvou barev

Světlá hmota: 35 g kokosu, 75 g 100% tuku, 20 g (1 a 1/2 PL) DiaChromu,
2 PL sušeného mléka
Tmavá hmota: 50 g kakaa, 120 g 100% tuku, 40 g (3 PL) DiaChromu, 2 PL škrobu

Světlá hmota: Do rozpuštěného tuku přidáme kokos, DiaChrom, mléko a pořádně promícháme. Potom plníme do 1/2 formiček a necháme ztuhnout.
Tmavá hmota: Do rozpuštěného tuku přidáme kakao, Diachrom, škrob a doplníme formičky tmavou hmotou. Necháme v ledničce ztuhnout a vyklopíme z formiček.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 2600 kJ, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 25 g, cukry: 3 g, tuky: 58 g, vláknina: 2 g

Vepřové nudličky

500 g vepřové kýty, 40 g sušených hub “ucho jidášovo”, 2 čajové lžičky sójové omáčky, 2 čajové lžičky škrobové moučky, 1 větší cibuli, 4 PL oleje, 3 PL dezertního vína, sůl, 1/2 lžičky DiaChromu

Libové vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky, přidáme sójovou omáčkou a škrobovou moučkou a důkladně promícháme. Necháme odležet alespoň 1 hodinu v chladu. Sušené houby namočíme. Na rozehřátém oleji, osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, DiaChrom a promícháme. Až maso zbělá, přidáme víno a scezené houby. Na prudším ohni podusíme, podle potřeby podlijeme vodou, nebo vývarem z masoxu. Hotové podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Výživové hodnoty ve 100 g (bez přílohy a salátu): energie: 911 kJ, bílkoviny: 23 g, sacharidy: 7 g, cukry: 1 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Mrkvová pomazánka

100 g másla (PERLA), 90 g mrkve, 30 g celeru, 20 g strouhaného kokosu, 1 ks taveného sýra, 1 PL DiaChromu, 1 kávová lžička citrónové šťávy, 1 kávová lžička plnotučné hořčice, kari koření, sůl

Mrkev a celer nastrouháme najemno, přidáme tavený sýr, kokos, kari koření, hořčici, DiaChrom, citrónovou šťávu, změklé máslo, a vše dobře promícháme. Nakonec podle chuti osolíme. Podáváme s pečivem.

Výživové hodnoty ve 100 g (bez pečiva): energie: 1135 kJ, bílkoviny: 4 g, sacharidy: 8 g, cukry: 3 g, tuky: 26 g, vláknina: 2 g

Nakládané zelí s DiaChromem

10 kg zelí, 3 l vody, 1 l octu, 200 g soli, 60 tablet DiaChromu, 6 velkých cibulí,
1 PL pyrosiřičitanu draselného, 2 PL kmínu

Vodu svaříme s DiaChromem a necháme vychladnout. Všechny suroviny smícháme, zalijeme vychladlým nálevem a necháme 24 hodin odležet. Potom zelí plníme do sklenic a uzavřeme. Nemusíme sterilizovat.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 107 kJ, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 6 g, cukry: 3 g, tuky: 0 g, vláknina: 2 g

Vitamínová bomba

400 g vařených brambor, 2 červená jablka, 300 g syrového kysaného zelí, 200 g anglické slaniny, 1 lžíce vlašských ořechů, jablečný ocet, pepř, sůl, olej, tabletový DiaChrom
Marináda: v jablečném octu rozpustíme tablety DiaChromu, přidáme pepř, sůl a olej - přísady dáváme podle chuti.

Uvařené vychladlé brambory nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Přidáme na půl měsíčky nakrájená jablka a okapané zelí a lehce promícháme. Pokropíme marinádou, posypeme nakrájenou anglickou slaninou a vlašskými ořechy. Podáváme s pečivem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 652 kJ, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 10 g, cukry: 2 g, tuky: 9 g, vláknina: 1 g