header

Nové recepty s DiaChromem - 9.díl

Zašlete nám své recepty s DiaChromem a ty nejlepší budou zveřejněny.

Vysvětlivka: označení PL značí vrchovatou polévkovou lžíci (cca. 12 g).

Žloutkové řezy z listového těsta

Těsto: 1 balení listového těsta (500 g)
Krém: 4 dcl sladké smetany, 1 vanilkový pudink, 2 žloutky, 2 PL rumu,
10 g (3/4 PL) DiaChromu

Těsto: listové těsto rozválíme a vložíme na plech vypláchnutý vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené vychladlé těsto rozkrojíme na dvě části.
Krém: smetanu smícháme s DiaChromem, pudinkem a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Po uvaření vmícháme žloutky a dochutíme rumem. Vlažný krém naneseme na polovinu řezu a druhou polovinou krém překryjeme. Necháme vychladnout a uležet. Hotové krájíme na kostky. Můžeme zdobit diašlehačkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1495 kJ, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 22 g, cukry: 1 g, tuky: 28 g, vláknina: 0 g

Tvarohové šátečky z listového těsta

Těsto: 1 balení listového těsta (500 g), 1 vejce
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 2 PL rozinek, 1/2 dcl rumu, 1 PL másla,
18 g (1 a 1/2 PL) DiaChromu

Těsto: listové těsto rozválíme a krájíme na čtverce. Do každého z nich vložíme lžičku tvarohové náplně. Protilehlé konce čtverce vytáhneme a spojíme do šátečku. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
Náplň: tvaroh vyšleháme s vejci, DiaChromem, máslem a přidáme rozinky.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1279 kJ, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 25 g, cukry: 3 g, tuky: 18 g, vláknina: 0 g

Pudinkový řez

Těsto: 5 ks vajec, 50 g polohrubé mouky, 36 g (3 PL) DiaChromu
Náplň: 1 l mléka, 3 pudinky, 2 PL DiaChromu, 250 g dortové oplatky
Čokoláda: 100 g másla, 2 diačokolády, 100 g ztuženého tuku

Těsto: vejce vyšleháme s DiaChromem a přidáme mouku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 až 15 minut.
Náplň: uvaříme pudink, vlijeme na horký piškot, poklademe dortovými oplatky a zalijeme čokoládou. Dáme vychladit do ledničky. Krájíme na čtverce.
Čokoláda: diačokoládu rozlámeme na kousky, dáme rozehřát, přidáme tuk, máslo a vymícháme do hladka.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1460 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 37 g, cukry: 1 g, tuky: 20 g, vláknina: 3 g

Hruškový salát

5 ks zralých hrušek (500 g), šťávu z 1/2 citrónu, 1 PL rumu, špetka skořice, 1/2 PL DiaChromu

Zralé hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které ihned pokapeme citrónovou šťávou a lehce promícháme. Přidáme DiaChrom, skořici a pokapeme rumem. Salát necháme vychladit v ledničce asi 30 minut. Výborný jako příloha k tmavým masům nebo ke zvěřině.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 258 kJ, bílkoviny: 0 g, sacharidy: 15 g, cukry: 9 g, tuky: 0 g, vláknina: 3 g

Kuřecí prsíčka na zázvoru

Maso: 2 kuřecí prsíčka, 50 g čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, 6 stroužků česneku, sůl, pepř
Omáčka: 1 šlehačka, 3 PL majonézy, 1 cibule, 1 kávová lžička kari koření, 1 dcl vína, meruňková marmeláda, 1 PL DiaChromu

Maso: prsíčka povaříme spolu se zázvorem, česnekem, chilli papričkou, solí a pepřem. Uvařené maso nakrájíme.
Omáčka: cibuli zpěníme, přidáme kari koření, víno, marmeládu, česnek z vývaru, podlijeme vývarem a povaříme. Ušleháme šlehačku a vmícháme opatrně do vychladlé rozmixované omáčky. Maso přelíváme omáčkou a podáváme jako předkrm.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 840 kJ, bílkoviny: 7 g, sacharidy: 11 g, cukry: 1 g, tuky: 13 g, vláknina: 1 g

Zapečený párek v těstíčku

500 g hladké mouky, 2,5 dcl mléka, 1,5 dcl oleje, 40 g droždí, 8 párků, sterilované diazelí, sůl, 1/2 PL grilovacího koření, 1/2 PL drceného kmínu, špetka soli, 1/4 PL DiaChromu, 1 vejce

Z mléka, DiaChromu a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout. Přidáme mouku, olej, sůl a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě vykynout asi 45 minut. Těsto rozdělíme na 4 bochánky. Z každého bochánku rozválíme kruh a rozkrájíme na 8 dílů. Na každý dílek dáme trochu diazelí, 1/4 párku, osolíme a okořeníme. Dílek stočíme od nejširšího okraje ke středu do tvaru rohlíčku. Rohlíčky klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1182 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 28 g, cukry: 1 g, tuky: 16 g, vláknina: 1 g

Kuřecí prsíčka s jogurtovou omáčkou

500 g kuřecích prsíček, 3 rajčata, 150 g nízkotučného jogurtu, 4 PL 50% majonézy,
1 PL citrónové šťávy, 3 PL oleje, sůl, pepř, petrželová nať, 4 plátky citrónu,
1 kávová lžička DiaChromu

Jogurt, majonézu a citrónovou šťávu vymícháme do hladka. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, sůl, pepř a DiaChrom. Kuřecí prsíčka nakrájíme na 12 stejných plátků, osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji, osolíme a opepříme. Rajčata omyjeme, nakrájíme na čtyři plátky. Na každé rajče položíme plátek osmaženého masa a zalijeme jogurtovou omáčkou. Zdobíme petrželkou a plátkem citrónu. Podáváme s bílým pečivem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 500 kJ, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 3 g, cukry: 1 g, tuky: 7 g, vláknina: 0 g

Majonéza s rybím filé

200 g filet, 100 g majonézy, citrónová šťáva, worčestr, sůl, DiaChrom podle chuti

Vařenou nebo dušenou filetu nakrájíme na drobné kousky. Do majonézy přidáme citrónovou šťávu, dle chuti worčestr a DiaChrom, osolíme a dobře promícháme. Můžeme použít na chlebíčky nebo jednohubky a zdobíme petrželkou.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1220 kJ, bílkoviny: 14 g, sacharidy: 3 g, cukry: 0 g, tuky: 23 g, vláknina: 0 g

Sýrový salát s mrkví

Salát: 120 g tvrdého sýru, 2 mrkve, 1 cibule, 1 vejce
Zálivka: 1 kysaná smetana, šťáva z 1 citrónu, 1 PL olivového oleje, sůl, pepř,
1 kávová lžička DiaChromu

Salát: sýr a uvařenou mrkev nakrájíme na kostky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a natvrdo uvařené nastrouhané vejce.
Zálivka: smetanu smícháme s olejem, citrónovou šťávou, DiaChromem, solí, pepřem a přidáme k sýrové směsi. Vše dobře promícháme. Můžeme podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo s pečivem.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 642 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 5 g, cukry: 3 g, tuky: 11 g, vláknina: 1 g

Vajíčkový salát s jogurtem

Salát: 100 g sýru, 4 vejce natvrdo, 1/4 celeru, 1 pórek, 1/2 čerstvé okurky, 1 jablko, 1 mrkev, 1 PL oleje, 1/4 PL soli, 1 PL citrónové šťávy, 150 g šunkového salámu
Zálivka: 150 g bílého jogurtu, 250 ml tatarské omáčky, 1/2 PL sladké papriky, 1 kávová lžička DiaChromu

Salát: sýr nastrouháme nahrubo, celer a mrkev najemno. Šunku a pórek nakrájíme na nudličky a vejce, okurku a jablko na kostky. Vše pokapeme olejem a citrónovou šťávou, mírně osolíme a promícháme.
Zálivka: v jogurtu rozmícháme DiaChrom, dochutíme paprikou, přidáme tatarskou omáčku a dobře promícháme. Zálivku přidáme do salátu, promícháme a dáme vychladit do ledničky. Podáváme s bílým pečivem.

Výživové hodnoty bez pečiva ve 100 g: energie: 675 kJ, bílkoviny: 8 g, sacharidy: 5 g, cukry: 3 g, tuky: 12 g, vláknina: 1 g

Drůbeží salát s pórkem

400 g kuřecích prsíček, 250 g pórku, 250 g majonézy, 150 g lískových oříšků, 5 cl oleje, 1 citrón, kari koření, sůl, mletý pepř, 1 kávová lžička DiaChromu

Drůbeží prsíčka nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme, dáme na rozpálený olej a osmažíme. Očištěný a opláchnutý pórek pokrájíme na tenká kolečka, která dáme do vařící vody a převaříme asi 2 minuty. Pórek scedíme a na sítku necháme okapat a vychladnout. Majonézu promícháme se 100 g lískových nahrubo rozsekaných oříšků, ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou, DiaChromem a kari kořením. Do ochucené majonézy přidáme vychladlé maso, pórek a promícháme. Salát necháme asi 1 hodinu vychladit a podáváme ozdobený nasekanými lískovými oříšky.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 1460 kJ, bílkoviny: 10 g, sacharidy: 5 g, cukry: 1 g, tuky: 32 g, vláknina: 2 g

Čočkový salát se zeleninou

350 g čočky, 340 g sterilované kápie, 300 g uzeného krůtího masa, 2 sterilované okurky, 1 cibule, 4 PL olivového oleje, 2 PL 8% octa, sůl, pepř, okurková voda, 1/2 kávové lžičky DiaChromu

Opláchnutou čočku namočíme na dvě hodiny do vody a dáme vařit. Měkkou čočku scedíme, přidáme olej, ocet, mletý pepř, DiaChrom a necháme vychladit. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, kápii a okurky na nudličky a vmícháme do čočky. Krůtí maso omyjeme, nakrájíme na plátky a na rozpáleném oleji osmažíme. Plátky rozložíme na talíři a doprostřed přidáme čočkový salát.

Výživové hodnoty ve 100 g: energie: 840 kJ, bílkoviny: 16 g, sacharidy: 24 g, cukry: 2 g, tuky: 6 g, vláknina: 6 g