DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Redukční dieta

Tyto diety se týkají lidí, kteří z jakýchkoliv příčin trpí nadváhou a je pro ně žádoucí svoji hmotnost snížit. Problémy s nadváhou se objevují u mnoha lidí a nemusí být vždy spojeny s nějakými zdravotními problémy. Jednoduše proto, že se lidé prostě přejídají a jejich energetický příjem převyšuje energetický výdej. Nadměrná konzumace tučných a sladkých jídel při současném omezení svalové aktivity vede k ukládání tukových zásob. Určitou formu otylosti je možné zaznamenat u lidí se srdečními poruchami, kteří se málo pohybují, u žen po porodu nebo v období přechodu, také u lidí po těžkých nemocech, kdy byl omezen aktivní pohyb a fyzická námaha. Samozřejmě též u lidí s určitými metabolickými poruchami.

Je třeba si uvědomit, že zahájení redukční diety není jen naším rozhodnutím, obzvláště pokud se má jednat o dosažení výraznějšího úbytku na váze. Proto je vhodné, pokud svůj záměr prokonzultuje člověk se svým ošetřujícím lékařem. Příliš rychlý úbytek na hmotnosti může způsobit vážné zdravotní komplikace, které se mnohdy napravují celé měsíce, někdy až roky. Zvláště u žen v reprodukčním věku varuji před tímto nepromyšleným krokem. Prvním varováním těla, že s tímto postupem nesouhlasí, bývají menstruační problémy. Zpočátku jen nepatrné, většinou se jedná o narušení obvyklé délky menstruačního cyklu, později se projeví nepravidelnost a velice rychle může taková žena dosáhnout stavu, kdy se menstruace nedostaví vůbec. Současně se začnou objevovat většinou bílé skvrny na nehtech a nažloutlé skvrny na bělmu očí. Zvyšuje se lámavost nehtů a vlasů, na pokožce se začnou objevovat pigmentové skvrny ve větším množství. Všechny tyto změny jsou signálem totálního rozhození metabolismu a tělo marně vysílá signály k nápravě. Později se začnou projevovat poruchy v psychice, člověk se stává psychicky labilnějším, podrážděnějším. V neposlední řadě se projeví závažné žaludeční obtíže, které mohou vyústit až v odmítání jakékoliv stravy - onemocnění označované jako bulimie. Dalším varováním, obzvláště pro ženy je, že s přibývajícím věkem je nutné přizpůsobovat rychlost snižování hmotnosti metabolické výkonnosti pokožky. Přibližně po čtyřicátém roce (u některých žen i dříve) začíná pokožka ztrácet na své metabolické výkonnosti a její regenerační procesy se zpomalují. Jinými slovy, pokožka ztrácí částečně na své elasticitě. Zhubne-li taková žena příliš rychle, kůže se nestačí nové situaci přizpůsobit, působí celkově výrazně starším dojmem a je "volná". To samozřejmě platí i pro muže. Z hlediska fyziologického je dokonce žádoucí, aby žena po čtyřicítce dokonce přibrala meziročně asi 300 až 350 g na celkové hmotnosti. Ideální váhou v kilogramech do čtyřiceti let je výška v centimetrech mínus 108 až 110. Měří-li tedy například žena 165 cm, měla by její váha ve čtyřiceti letech činit přibližně 56 kilogramů. V padesáti letech by pak její váha měla činit asi 60 kg.

Medicína se při řešení problému nadváhy již od počátků potýká s otázkou, jak do těla dodat potřebnou dávku živin, vitamínů, minerálů a dalších biologicky aktivních látek, když se musí současně snížit množství přijímané potravy. Čím méně jídla se konzumuje, tím je větší pravděpodobnost vyvolání deficitu některé látky. Člověk se pak cítí unavený, často je podrážděný, objevuje se bolest hlavy a také se výrazně zvyšuje riziko vzniku nějakého vážnějšího zdravotního problému. Především však deficit některé z těchto látek spustí obranné reakce organismu, které spolehlivě vyústí dříve nebo později ve vyvolání jo-jo efektu. Preventivně se tento problém řeší náhradou 1 až 2 jídel zakoncentrovanou potravou, tedy něčím, co má v malém objemu hodně aktivních látek. Postupem doby se tato náhradní strava začala aplikovat formou koktejlů. Je potřeba zdůraznit, že se nejedná o žádné "zázračné" prášky na hubnutí, ale pouze o jinou formu přijímané stravy. Živiny se tedy do těla nedostávají ve formě klasického jídla (obvykle obsahujícího nadbytek tuků a sacharidů), ale zakoncentrované podobě formou koktejlu, který obsahuje vše potřebné a nic dalšího, co by mohlo potenciálně vést k nárůstu tukové tkáně.

Snížení celkové tělesné hmotnosti by nemělo být intenzívnější než přibližně 2 kg měsíčně. Toto snížení je schopen i starší organismus fyziologicky zvládnout. Při intenzívnějším úbytku váhy se u mnoha lidí mohou objevit již zmíněné zdravotní problémy. U lidí středního věku je organismus při svých regeneračních procesech výkonnější a proto je za akceptovatelný považován i měsíční úbytek na váze do 3 kg. U lidí do 40 let je možné v prvním měsíci redukce hmotnosti dosáhnout i úbytek na váze 5 kg, v dalších měsících by ale neměl být váhový úbytek vyšší než 3 kg za měsíc. Při dosažení úbytku celkové hmotnosti přibližně o 10 %  (tj. u 100 kg člověka při poklesu na asi 90 kg) by se měla tato váha přibližně po dobu půl roku stabilizovat, aby měl organismus čas přebudovat tukové buňky. V tomto období dochází totiž k redukci v počtu tukových vakuol. Teprve potom lze případně pokračovat ve snaze dál snížit svoji hmotnost. Uvedená doporučení neplatí pro medicínsky řízený proces snižování váhy, především v případech léčení obezity.

Základními zásadami pro redukční diety je výrazné snížení příjmu tuků a tučných jídel a vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry jako cukr, med, čokoláda, cukrovinky. Jako náhrada cukru se doporučuje sladit náhradními sladidly. Omezují se také dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů tj. škrob, mouka, pečivo, dále rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, obiloviny. Do jídelníčku se zařazuje ve zvýšené míře zelenina a ovoce, které vyvolávají pocit nasycenosti. Obzvláště jablka jsou vynikající pro podpoření funkce střevní sliznice, protože pektin obsažený v jablkách váže vodu, tím se trávenina udržuje vodnatější a snáze prochází střevem. Navíc jablečná vláknina na sebe váže spoustu látek a tím i usnadňuje jejich vylučování.

V poslední době je stále častěji diskutovaná otázka konzumace doplňků stravy s trojmocným chrómem při redukčních dietách. Jsou lidé, kteří na takové přípravky nedají dopustit, jiní naopak tvrdí, že po nich na váze přibývají. Paradoxem je, že obě skupiny mají pravdu. Biochemická aktivita tohoto prvku je pozoruhodná v tom, že záleží na době, kdy je tento doplněk konzumován. Vlivem chrómu dochází ke zrychlenému transportu krevního cukru do svalů, kde se podporuje tvorba svaloviny a svalového glykogenu. Tím se ale jeho hladina v krvi sníží a tělo vyšle signál k nápravě, neboť jeho hladina musí být udržována přibližně na konstantní úrovni. Nejsnazší je pro tělo získat cukr z přijaté potravy a proto je vyvolán pocit hladu. Pokud však tělo stravu nepřijme, musí být dorovnána hladina krevního cukru odbouráním vlastních zásob. Pokud tedy člověk zkonzumuje doplněk stravy obohacený trojmocným chrómem přibližně 1 hodinu před jídlem a potlačí projev hladu (případně se zasytí pouze jablkem obsahujícím hodně vlákniny), může být při současné zvýšené svalové zátěži navozen metabolický stav, který vede k odbourávání tukových zásob. Pokud však člověk zkonzumuje tento doplněk stravy po jídle, nebo hned stravu příjme, navodí se v těle stav zrychleného přesunu cukru z potravy přes krev do svalových tkání a začne se intenzívněji vytvářet svalová hmota. Takový člověk naopak na váze přibývá.

Potravinová pyramida

Strava při redukční dietě má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. K redukci váhy je nutné spalovaní tuků pohybem. Redukční dieta se nasazuje při obezitě a při obezitě spojené s jinými zdravotními problémy např. diabetes.

Potraviny vhodné při redukční dietě

Maso: libové maso - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí a krůtí maso, králík.
Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měly být zařazeny do jídelníčku 1 - 2x týdně,

Mléko: polotučné, nízkotučné, odstředěné. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, vše s nízkým obsahem tuku.

Mléčné výrobky: bílý jogurt, jogurt s diamarmeládou, tvaroh měkký i tvrdý s nízkým obsahem tuku, sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky,  plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s., tvrdé sýry do 30 % t. v s., nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru.

Vejce: 1x týdne jako samostatný pokrm, občas se také používá u diety na přípravu pokrmů.

Tuky: jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje cévních komplikací, tuky jsou vysokoenergetické látky - ukládání tuku do zásob!!! Doporučuje se vyloučit tuky živočišné (máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...), i rostlinné (rostlinné jedlé oleje, margariny...). Pozor na potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky.

Sacharidové potraviny: příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná, tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky. Všechny sacharidové potraviny se používají u redukční diety v omezeném množství.

Ovoce: neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky).

Zelenina: bez omezení.

Koření: zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme, vhodné je používat natě.