Pro své léčivé i chuťové vlastnosti se bylinky používaly od počátku civilizace. V mnoha případech až dnešní věda vysvětluje, jak a proč vlastně působí. Je důležité, abychom všechny bylinkářské tradice a léčivé účinky brali vážně a dodržovali je. Bylinky jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a jiných zdraví prospěšných látek. Pokud budeme používat správné postupy a užívání, mohou nám být velmi prospěšné. V opačném případě však mohou způsobit nemalé zdravotní komplikace.
OBSAH ČLÁNKU
Proč používat bylinky v každodenním životě?
V dnešním moderním světě stále roste potřeba spojení s přírodou a tradicemi. Chceme žít zdravě a hledáme cestu jak zahnat stres a napětí a naopak najít klid a duševní pohodu. Jedním ze způsobů je i pěstování bylinek, jejich používání v kuchyni a také k léčebným účelům.
Bylinky jsou chutné
Mají neobyčejně pestrou škálu chutí, od osvěžující po jemnou, od sladké po pálivou. Chuť a vůně bylinek a koření působí na chuťové buňky a urychlují trávení. Jsou inspirativní, umožní vám najít cestu ke zcela novým způsobům úpravy pokrmů.
Bylinky jsou zdravé
Konzumace bylinek a pití bylinných čajů má mnoho blahodárných účinků. Účinné bylinné složky se vstřebávají z trávicí soustavy do krve a různým způsobem ovlivňují řadu procesů v těle. Hořké listy v salátech stimulují činnost jater, které pak usnadňují trávení tuků. Aromatické listy máty jsou plné silice, která uvolňuje střevní plyny a podporuje střevní peristaltiku. Květy heřmánku zklidňují stěnu trávicí soustavy a napomáhají trávení. Stroužky česneku jsou dobře známé pro antiseptické vlastnosti i jako prostředek k povzbuzení imunitního systému.
Kdy použít bylinky čerstvé a kdy sušené?
Záleží na druhu bylinky. Většinou dáváme přednost čerstvým, ale některé sušením získávají intenzivněhší vůni i chuť.
Bylinky čerstvé
Jsou nejlepší, když si je utrhneme přímo ze zahrady, balkonu nebo z květináče na okenním parapetu. Z čerstvých listů nebo květů jsou ty nejchutnější a nejvoňavější čaje, saláty i teplé pokrmy. Čerstvé listy bazalky se mohou natrhat na malé kousky rukou, uvolní se tak více vůně, než když je nakrájíte nožem. Chuť a vůně bylinek se lépe rozvine, když je do horkého pokrmu přidáte 5 – 10 minut před dokončením. Delším zahříváním aromatické silice vyprchají a chuť je pak méně výrazná. Naproti tomu se některé bylinky používají hned na počátku tepelné úpravy, opraží se na oleji, aby se jejich chuť i vůně ještě více uvolnily.
Bylinky sušené
Jsou neocenitelné v zimě. Listy některých bylinek obsahují vysoký obsah silic (tymián, rozmarýn…), proto si výraznou chuť udrží i po usušení. V některých případech sušením získáme ještě voňavější a chuťově výraznější koření (bobkový list...). Také zde platí zásada, že se sušené bylinky přidávají až před dovařením pokrmu. Oproti čerstvým jich přidáváme zhruba o polovinu méně, protože sušené bylinky mají intenzivnější chuť, což platí i pro bylinné čaje. Některé bylinky a koření se používají pouze sušené (kardamon, pepř, muškátový oříšek, skořice…), protože se jejich chuť sušením zvýrazní.
Jak správně bylinky sklízet?
Každá část bylinky se sklízí v jiné době a různým způsobem se zpracovává.
Listy
Z jednotlivých bylinek pěstovaných na list (např. bazalku), můžeme odebírat lístky nebo snítky až do podzimu. Záleží na druhu, velikosti a stáří rostliny Během celého roku můžeme sbírat listy např. rozmarýnu, tymiánu, petržele, kerblíku, máty, meduňky, šalvěje, libečku… Chuť a vůně listů je nejlepší těsně před rozkvetením rostliny. Vhodnou dobou pro sběr je pozdní ráno, když oschne rosa. Odstraníme všechny špatné nebo hmyzem poškozené listy. Se zdravými listy manipulujeme opatrně, abychom je nepoškodili, z poškozených listů se uvolňuje silice a tím ztrácí i část své vůně.
Květy
Květy bylinek např. pažitky, měsíčku, brutnáku, heřmánku, pampelišky, sedmikrásky… sbíráme za plného slunce, až když se plně otevřou. Květy levandule sbíráme až když se začínají otevírat.
Kořen a cibule
Sklízíme je na konci vegetačního období, když jejich nať začíná vadnout a odumírat. Je to čas kdy se síla z nadzemních částí rostliny ukládá do kořenu a cibulí. U letniček vyrýváme kořen celý, ale u víceletých rostlin oddělujeme pouze část, aby rostlina neuhynula.
Plody
Plody sbíráme v plné zralosti. Před sušením z nich odstraníme všechny nečistoty a všechny nahnilé části.
Semena
Semena sbíráme, až když jsou úplně suchá.
Správný postup na uchování a zpracování bylinek
Je mnoho způsobů jak si uchováme bylinky, abychom je mohli používat po celý rok.
1. Sušení
Musí být rychlé a účinné a musí kolem volně proudit vzduch. Dokonale usušené bylinky dáme do čistých zavařovacích sklenic a uzavřeme. Sklenice popíšeme názvem bylinky a datem sběru. Skladujeme na chladném, suchém a tmavém místě.
- bylinky s tužšími stonky (rozmarýn, šalvěj, tymián…) svážeme do malých svazků a zavěsíme je na teplé a suché místo. Když jsou listy suché a křehké, opatrně je zdrhneme ze stonku.
- bylinky s měkkými stonky nebo listy (kontryhel, bazalka, meduňka květy měsíčku nebo heřmánku…) rozložíme na prodyšnou tkaninu nebo síto, také můžeme sušit v sušičce nebo troubě předehřáté na 30 ֯C s otevřenými dvířky
- semena - opatrně odstřihneme celý stonek a setřeseme semena do papírového sáčku, nebo jiné vhodné nádoby. Dosoušíme je několik dní na teplém a suchém místě při pokojové teplotě (suší se asi 2 – 3 týdny). Dokonale suchá semena uchováváme v dobře těsnících tmavých skleněných nádobách.
- kořeny musíme důkladně omýt a osušit, potom je buď svážeme do svazku a zavěsíme nebo je nakrájíme na malé kousky a usušíme v sušičce nebo na mřížce
- plody (šípek, hloh, trnky…) rozložíme na prodyšnou tkaninu nebo síto, také můžeme sušit v sušičce nebo troubě předehřáté na 30 ֯C s otevřenými dvířky
2. Zmrazování
- malé kvalitní snítky bylinek (bazalky, kopru, libečku, fenyklu, kerblíku…) vložíme do plastových sáčků nebo dóz a uložíme do mrazáku
- bylinky (pažitku, bazalku, kopr, fenykl, petrželku, medvědí česnek…) nakrájíme na malé kousky, vložíme do plastových sáčků nebo dóz a uložíme do mrazáku
- aromatické lístky bylinek (máty, meduňky …) vložíme do nádoby na kostky ledu, zalijeme vodou a dáme do mrazáku, používáme je do nápojů
3. Bylinkový čaj
Příjemně nás zahřeje, posiluje imunitní systém a pomáhá nám při nejrůznějších zdravotních obtížích. Musíme si uvědomit, že působí především jako léčebný prostředek, proto bychom ho neměli konzumovat nepřetržitě. Zpravidla se doporučuje popíjet bylinkové čaje pravidelně maximálně po dobu 4 – 6 týdnů.
- připravujeme ho z čerstvých nebo sušených bylinek
- může obsahovat jednu nebo více bylinek, popřípadě další ingredience
- zaléváme ho horkou vodou a necháme louhovat
4. Bylinkové sladidlo
Dodá sladkostem lahodnou chuť a vůni
- aromatické bylinky, které používáme při pečení a vaření sladkostí (levandule, květy šípku, šeříku…) smícháme se sypkým DiaChromem
- nasypeme do čistých skleniček a uzavřeme víčkem
- před použitím bylinky přesypeme přes sítko, abychom květy odstranili
5. Bylinková sůl
Dodá pokrmům lahodnou chuť a vůni
- aromatické bylinky, které používáme do pokrmů (pažitku, bazalku, tymián, šalvěj, rozmarýn, medvědí česnek…) nakrájíme na malé kousky
- smícháme je s hrubou solí a rozložíme na pečicí plech
- plech vložíme do vyhřáté trouby na 30 ֯C a necháme bylinky uschnout
- suchou směs rozdrtíme v mlýnku nebo v hmoždíři
- nasypeme do čistých skleniček a uzavřeme
6. Bylinkové máslo
Máslo s bylinkami chutná skvěle. Jeho příprava není vůbec složitá. Používá se na pečivo, k zjemnění omáček, na steaky, maso i ryby, na brambory a jiné přílohy
- změklé máslo vyšleháme
- přidáme bylinky a popřípadě další ingredience
- pokud budeme přidávat i sůl, je lepší sůl s bylinkami utřít
- pořádně promícháme
- plníme do střívka, potravinové fólie, formičky nebo čisté skleničky
- skladujeme v chladničce
7. Bylinkové pesto
Používá se na těstoviny, do omáček, do tvarohové pomazánky nebo na pečivo
- připravujeme ho z citrónové šťávy, bylinek, ořechů, parmazánu a popřípadě dalších ingrediencí
- vše zalijeme olivovým olejem
- vložíme do mixéru a rozmixujeme
- směs naplníme do čistých skleniček a uzavřeme
- skladujeme v chladničce
8. Bylinková pasta
- připravujeme ji z citrónové šťávy, bylinek a popřípadě jiných ingrediencí
- vše zalijeme olivovým nebo jiným kvalitním olejem
- vložíme do mixéru a rozmixujeme
- směs naplníme do čistých skleniček a uzavřeme
- skladujeme v chladničce nebo zmrazíme v tvořítku na led
10. Bylinkový ocet
Na bylinkový ocet se nejlépe hodí bazalka, bobkový list, rozmarýn, tymián, estragon, z divoce rostoucích mateřídouška, medvědí česnek nebo popenec. Na květinové octy jsou vhodné plátky voňavých růží, levandule, květ černého bezu nebo oregana. Z drobného ovoce to jsou lesní jahody, angrešt, černý rybíz nebo lesní maliny
- vyrábíme ho za studena i za tepla
- připravujeme ho z vinného nebo jablečného octa
- ocet použijeme za studena, nebo ho přivedeme k varu a 1 minutu povaříme, necháme ho přikrytý pokličkou zchladnout asi na 40 stupňů
- přidáme bylinky a popřípadě další ingredience
- plníme do čistých, sterilních skleniček nebo lahví, uzavřeme víčkem
- necháme stát na parapetu na slunném místě 2 – 3 týdny, občas lahev protřepeme
- po 2 -3 týdnech slijeme olej do jiné lahve a používáme
11. Bylinkový olej
Vyrábíme ho za studena i za tepla
- připravujeme ho z kvalitních olejů (olivový, slunečnicový, řepkový…) nejlépe lisovaných za studena
- buď použijeme za studena, nebo olej lehce zahřejeme
- přidáme bylinky a popřípadě další ingredience
- plníme do čistých, sterilních skleniček nebo lahví, uzavřeme víčkem
- necháme stát na parapetu na slunném místě 2 – 3 týdny, občas lahev protřepeme
- po 2 -3 týdnech slijeme olej do jiné lahve a používáme
12. Bylinkový sirup
Bývá hustý a sladký. Užíváme ho po lžičce nebo ho používáme na přípravu limonád, na slazení teplých i studených nápojů, k ochucení tvarohu, jogurtu nebo zmrzlinových pohárů
- k jeho přípravě používáme vodu, sypké sladidlo DiaChrom, citróny, kyselinu citrónovou
- přidáme bylinky a popřípadě další ingredience
- existuje mnoho způsobů a postupů na výrobu sirupů, nejlépe je držet se ověřeného receptu
Zpracování za studena - trvanlivost je sice kratší, ale je nejšetrnější k zachování vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek
- bylinky prokládáme se sypkým sladidlem DiaChrom a citróny
- do čisté zavařovací sklenice vložíme rovnoměrně vrstvu bylinek (asi 1-2 cm), tu překryjeme vrstvou sypkého sladidla DiaChrom a na třetí vrstvu položíme plátky citrónu, jednotlivé vrstvy opakujeme, až naplníme celou sklenici
- sklenici zavřeme víčkem a uložíme podle receptu buď na světlo a teplo nebo do temna a chladu popřípadě zakopeme do země
- po několika týdnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina, kterou přecedíme přes plátýnko
- sirup plníme do čistých skleniček nebo lahví dobře uzavřeme víčkem
- skladujeme v chladničce
Zpracování za tepla - trvanlivost je podstatně delší
- Z čerstvé šťávy
- sirup můžeme vyrobit z čerstvé šťávy z bylin s vysokým obsahem vody
- šťávu smícháme s DiaChromem, citrónovou šťávou, kyselinou citrónovou, popřípadě dalšími ingrediencemi a povaříme
- ještě horké plníme do čistých, sterilních skleniček nebo lahví, ihned uzavřeme víčkem
- opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
- po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
- skladujeme na chladném a temném místě
- po otevření skladujeme v chladničce
- Macerování
- bylinky prokládáme sypkým sladidlem DiaChrom a citróny
- do čisté zavařovací sklenice vložíme rovnoměrně vrstvu bylinek (asi 1-2 cm), tu překryjeme vrstvou sypkého sladidla DiaChrom a na třetí vrstvu položíme plátky citrónu, jednotlivé vrstvy opakujeme, až naplníme celou sklenici
- obsah sklenice zalejeme nálevem podle receptu (převařenou vodou se sladidlem DiaChrom a kyselinou citrónovou)
- sklenici zavřeme víčkem a uložíme podle receptu buď na světlo a teplo nebo do temna a chladu
- po několika dnech se ve sklenici vytvoří homogenní sirupovitá tekutina, kterou přecedíme přes plátýnko
- přelijeme do hrnce, přidáme sladidlo DiaChrom a povaříme, než se sladidlo rozpustí
- ještě horké plníme do čistých, sterilních skleniček nebo lahví a ihned uzavřeme víčkem
- opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
- po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
- skladujeme na chladném a temném místě
- po otevření skladujeme v chladničce
- Vaření a macerování
- bylinky vložíme do hrnce a zalijeme potřebným množstvím vody
- přidáme kolečka citrónu, kyselinu citrónovou a popřípadě další ingredience
- krátce povaříme a odstavíme
- přikryjeme plátýnkem a necháme macerovat 1 – 2 dny
- potom směs přecedíme přes plátýnko a přelijeme do hrnce přidáme sladidlo DiaChrom a povaříme, než se sladidlo rozpustí
- ještě horké plníme do čistých skleniček nebo lahví a ihned uzavřeme víčkem
- opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku
- po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
- skladujeme na chladném a temném místě
- po otevření skladujeme v chladničce