Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼
 

5 důvodů, proč používat kakao

 
 

Kakao je prášek vyrobený z pražených, loupaných a sušených kakaových bobů, což jsou fermentovaná semena kakaovníku. Pochází zřejmě z Jižní Ameriky.

 

Použití kakaa

Nejjednodušším užitím je příprava horké čokolády (kakaového nápoje), který připravíme tak, že smícháme kakaový prášek, mléko, cukru a přivedením k varu. Kakaový prášek se přidává do spoustu dalších potravin, především do různých sladkých jídel a dezertů. Vyrábějí se z něj i různé instantní nápoje, tady však musíme dávat pozor na jejich složení, protože často obsahují velké množství cukru, tuku, barviv a jen velmi malé množství kakaa. Nejznámějším produktem, k jehož výrobě je potřeba kakao, je bezpochyby čokoláda.

 

5 důvodů proč kakao používat

 

  1. CHRÁNÍ VAŠE SRDCE
    Kakao je plné protizánětlivých antioxidantů, tzv. flavanolů. Bylo zjištěno, že tyto antioxidanty pomáhají vašemu srdci a celému kardiovaskulárnímu systému. Flavanoly mohou chránit vaše tělo před kardiovaskulárním onemocněním, zlepšují krevní oběh a snižují riziko mrtvice. O dalších antioxidantech, nazývaných polyfenoly, v kakau je známo, že pomáhají snižovat hladinu HDL (špatného cholesterolu) a zabraňují ateroskleróze, neboli kornatění tepen. 
  2. POMÁHÁ ZLEPŠIT NÁLADU
    Pokud bojujete s častými změnami nálad nebo jen potřebujete zlepšit náladu, dejte si kakao. Vědci popsali, že kakao funguje jako přírodní antidepresivum, které může zdravě zvýšit úroveň vašeho štěstí. Kakao obsahuje chemickou látku anandamid, která napomáhá ke zlepšení nálady. Tato chemikálie totiž pomáhá v lidech vyvolat euforii. Výzkumníci dále přišli na to, že kakao interaguje s vašimi neurotransmiterovými systémy a uvolňuje dopamin, serotonin a endorfiny, díky nimž se cítíte šťastnější.
  3. POMÁHÁ ZRYCHLOVAT METABOLISMUS
    Bylo zjištěno, že polyfenoly, které jsou v kakau obsaženy, pomáhají nastartovat váš metabolismus, což by vám mělo pomoci rychleji zhubnout. Kakao zlepšuje schopnost vašeho těla metabolizovat tuky z tukové tkáně ve vašem těle. Vzhledem k tomu, že kakao je také velmi prospěšné vůči vašemu trávení, brání vám tím pádem v přibírání na váze. Obecně platí, že čím méně jsou kakaové produkty zpracované, tím větší by měly mít dopad na váš metabolismus.
  4. MŮŽE ZLEPŠIT PŘÍZNAKY DIABETU TYPU 2
    Ačkoli nadměrná konzumace čokolády rozhodně není dobrá pro kontrolu hladiny cukru v krvi, kakao má ve skutečnosti určité antidiabetické účinky. Studie ve zkumavce ukazují, že kakaové flavanoly mohou zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů ve střevě, zlepšit sekreci inzulínu, snížit zánět a stimulovat vychytávání cukru z krve do svalu. Některé studie ukázaly, že vyšší příjem flavanolů, včetně flavanolů z kakaa, může mít za následek nižší riziko cukrovky 2. typu. Přezkum studií na lidech navíc ukázal, že konzumace tmavé čokolády nebo kakaa bohatého na flavanol může zlepšit citlivost na inzulín a kontrolu krevního cukru a snížit zánět u diabetiků a nediabetiků. 
    Navzdory těmto slibným výsledkům existují ve výzkumu nesrovnalosti, přičemž některé studie zjistily pouze omezený účinek, mírně horší kontrolu diabetu nebo vůbec žádný účinek. Nicméně tyto výsledky v kombinaci s konkrétnějšími pozitivními účinky na zdraví srdce naznačují, že kakaové polyfenoly mohou mít pozitivní dopad jak na prevenci, tak na kontrolu diabetu, i když je zapotřebí více výzkumu.

  5. POMÁHÁ DÉLE UDRŽET MLADISTVÝ VZHLED POKOŽKY
    Pro krásnou bezchybnou pleť si jednoduše musíte dát svou denní porci kakaa. Zjistilo se, že polyfenoly pomáhají chránit vaše buňky před předčasnou oxidací, což zabrání tomu, aby vaše pokožka vypadala zestárle a nebyla vrásčitá. Kakao může také zlepšit texturu pokožky a dodat jí zářivý vzhled. V jedné studii vědci zjistili, že kakao pomáhá zlepšit mikrocirkulaci pokožky a hydrataci pokožky. S trochou kakaa ve vaší stravě byste tak měli vypadat mladistvěji. Pro jemnou a hladkou pokožku se také doporučuje používat na obličej místo obvyklého krému pastu z kakaového másla.