Sladidlo DiaChrom
Víc než jen sladidlo...
CZ ▼

Zavařování s DiaChromem

Poradíme vám, jak lze zavařovat i bez cukru. Nahraďte cukr sypkým nebo tabletovým sladidlem DiaChrom!

Každý druh ovoce nebo zeleniny má své specifické požadavky na zavařování. Základní technika zůstává stejná, liší se zejména množstvím sladidla a dobou sterilování. DiaChrom můžeme použít červený nebo modrý, záleží jen na Vaší chuti a na receptu, zda použijeme tablety nebo sypký.

Sladidlo DiaChrom

Obsah článku

 

Zavařování ovoce a zeleniny

Zavařovat můžeme téměř všechny druhy ovoce a zeleniny. Při přípravě se snažíme zachovat původní chuť, vůni, barvu a co nejvíce vitamínů a minerálních látek. Plody zaléváme nálevem připraveným z vody, sladidla DiaChrom a popřípadě dalších ingrediencí.


78954732 - kompot_orez.jpg (2.86 MB)


Způsob zavařování

Zavařovat můžeme v obyčejném nebo zavařovacím hrnci, elektrické, plynové nebo horkovzdušné troubě, mikrovlnné troubě nebo dokonce i někteří odvážlivci v myčce.

Zavařovací hrnec

Naplněné a uzavřené zavařovací sklenice vkládáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou. Voda by měla dosahovat 1 – 2 cm pod víčka sklenic. Hrnec uzavřeme, vložíme teploměr a pomalu zahříváme na stanovenou teplotu. Po ukončení sterilování sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru, pokládáme na prostřenou utěrku a necháme pomalu vychladnout.

 

12828225 - kompot zavarovaci hrnec_orez .jpg (3.91 MB)


Pečící trouba

V zásadě platí, že měkké ovoce nebo zeleninu zavařujeme kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních druhů vycházíme z doby klasického zavařování v horké vodě. Naplněné a uzavřené zavařovací sklenice dáme na vyšší pečicí plech, vyložený utěrkou. Sklenice naskládáme tak, aby měly mezi sebou alespoň centimetrové mezery, nesmí se vzájemně dotýkat a neměly by se dotýkat ani plechu. Plech vkládáme do spodní části trouby a zapneme dolní i horní ohřev. Na plech opatrně nalijeme teplou vodu zhruba do výšky 2 až 3 centimetrů. Po ukončení zavařování sklenice vyndáme, otočíme dnem vzhůru, pokládáme na prostřenou utěrku a necháme pomalu vychladnout.

Mikrovlnná trouba

Do mikrovlnné trouby vložíme maximálně 4 sklenice do obsahu 0,7 l. Tento moderní způsob je vhodný zejména pro malé množství sklenic.

 

Správný postup při zavařování

1. Výběr plodů a zpracovávaných částí

  • používáme jen kvalitní a dobré jakosti
  • musí být zralé, ale ne příliš měkké
  • detailně prohlédneme, aby nebyly poškozené
  • zavařujeme jen čerstvé, tedy ihned po sklizni

2. Čistota

  • očistíme je od hrubých nečistot
  • opatrně a důkladně umyjeme až těsně před zpracováním
  • zbylou vodu necháme okapat

3. Uložení do sklenic

  • používáme stejnou velikost sklenic
  • naskládáme a opatrně urovnáme do čistých sklenic
  • výběr velikosti sklenic by měl odpovídat naší spotřebě do 2 dnů

4. Příprava nálevu

  • množství připravíme podle počtu sklenic – na zalití potřebujeme asi třetinu objemu naplněné sklenice
  • navažujeme podle tabulky viz níže nebo přímo podle receptu
  • svaříme potřebné množství vody, sypkého DiaChromu a popřípadě dalších ingrediencí
  • nálev používáme čerstvý, nikdy ho neskladujeme
  • nálev nelijeme až po hrdlo, ale jen 1 cm pod okraj sklenice tak, aby bylo ovoce ponořené

5. Zavařování

  • sklenice po zalití horkým nálevem ihned uzavřeme a vkládáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou
  • voda by měla dosahovat 1 – 2 cm pod víčka sklenic
  • hrnec uzavřeme a vložíme teploměr
  • pomalu zahříváme na stanovenou teplotu
  • po ukončení sterilace sklenice vyndáme, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku

6. Uskladnění

  • po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  • uchováváme na chladném a temném místě

 

Zavařování s DiaChromem

 

Džemy a marmelády

Džemy a marmelády můžeme připravit téměř ze všech druhů ovoce a to i z ovoce méně kvalitního a mechanicky poškozeného. Větší ovoce pokrájíme, menší necháme vcelku. K ovoci přidáváme sypké sladidlo DiaChrom, želírovací prostředek, kyselinu citrónovou a popřípadě dalších ingredience. DiaChrom můžeme použít červený nebo modrý, záleží jen na naší chuti.
Rozdíl mezi džemem a marmeládou je ten, že džem může obsahovat kousky ovoce. A aby toho nebylo málo, Evropská unie nám zamotala hlavu tvrzením, že marmeláda může být vyrobena jen z více než 200 g citrusových plodů na 1000 g marmelády a džem pak z jakéhokoli jiného ovoce nebo ze směsi jiného ovoce a méně než 200 g citrusových plodů.

117200558 - marmelada_orez.jpg (2.69 MB)


Příprava džemů a marmelád

Vařit džem nebo marmeládu můžeme v obyčejném hrnci, v multifunkčním tlakovém hrnci, v hrnci pro přípravu džemů a marmelád, v pomalém hrnci, v domácí pekárně, v elektrické, plynové nebo horkovzdušné troubě ale i v mikrovlnné troubě.

 

Správný postup při výrobě džemů a marmelád

1. Výběr plodů a zpracovávaných částí

  • musí být zralé a měkké
  • detailně prohlédneme, aby nebyly plesnivé nebo nahnilé
  • velké plody nakrájíme na menší kousky

2. Čistota

  • očistíme je od hrubých nečistot – okvětí, stopek, listů, hmyzu
  • zbavíme je jadřinců a pecek
  • opatrně a důkladně umyjeme až těsně před zpracováním
  • zbylou vodu necháme okapat

3. Příprava protlaku na marmeládu

  • ovoce podlijeme trochou vody a dusíme do měkka v kastrolu pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci
  • pokud používáme domácí pekárnu, ovoce vložíme do nádoby a zvolíme program „marmeláda“
  • až je ovoce přiměřeně měkké, prolisujeme ho

4. Příprava marmelády

  • vaříme ji nejlépe v nízké vrstvě v širokém, nízkém kastrolu, aby byla rychle uvařená
  • protlak zahřejeme, přidáme část sladidla DiaChrom a vaříme
  • potom přidáme želírovací prostředek smíchaný se zbývající částí sladidla DiaChrom
  • kyselinu citrónovou přidáváme až ke konci varu
  • po chvilce zkontrolujeme, zda je marmeláda dostatečně tuhá
  • po přidání poslední dávky DiaChromu by se neměla vařit déle než 10 minut, aby neztmavla, ale měla krásnou svěží barvu
  • ještě horkou plníme do čistých, sterilních a suchých skleniček, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku

5. Příprava džemu

  • prakticky stejná jako u marmelády s tím rozdílem, že pasírujeme pouze ovoce, které obsahuje drobné pecičky nebo tuhé slupky (rybíz, angrešt, jahody, maliny, ostružiny…)

6. Uskladnění

  • po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  • uchováváme na chladném a temném místě

 

Zavařování

 

Příprava šťáv a sirupů

Připravujeme je ze zralého ovoce a zeleniny. Jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a jiných zdraví prospěšných látek. K jejich přípravě používáme vodu, sypké sladidlo DiaChrom, citróny, kyselinu citrónovou a popřípadě dalších ingredience. Zpracování za studena je nejšetrnější vzhledem k zachování všech prospěšných látek, velkou nevýhodou je krátká trvanlivost. Oproti tomu, zpracováním za tepla se množství některých látek snižuje, ale trvanlivost je podstatně delší.
Šřávy a sirupy bývají husté a sladké. Používáme je na přípravu limonád, na slazení teplých i studených nápojů, k ochucení tvarohu, jogurtu nebo zmrzlinových pohárů.

435349254 - stava_orez .jpg (1.86 MB)

Existuje mnoho způsobů a postupů výroby šťáv a sirupů, uvádíme zde pouze některé, nejlépe je držet se ověřeného receptu.

 

Správný postup při výrobě šťáv a sirupů

1. Výběr plodů a zpracovávaných částí

  • musí být zralé a měkké
  • detailně prohlédneme, aby nebyly plesnivé nebo nahnilé
  • velké plody nakrájíme na menší kousky

2. Čistota

  • očistíme je od hrubých nečistot – okvětí, stopek, listů, hmyzu
  • zbavíme je jadřinců a pecek
  • opatrně a důkladně umyjeme až těsně před zpracováním
  • zbylou vodu necháme okapat

3. Zpracování za studena

  • v čisté zavařovací sklenici prokládáme postupně ovoce, sypké sladidlo DiaChrom, citróny a popřípadě další ingredience, sklenici uzavřeme víčkem
  • podle receptu uložíme buď na světlo a teplo nebo do temna a chladu
  • sirupovitou tekutinu přecedíme přes velice jemné sítko nebo plátýnko a plníme do čistých skleniček nebo lahví a dobře uzavřeme víčkem
  • uchováváme v chladničce nebo v mrazáku

4. Zpracování za tepla

  • ovoce zalijeme vodou a necháme vařit
  • během vaření odebíráme vzniklou pěnu, aby sirup nebyl zakalený
  • až je ovoce dostatečně měkké, přecedíme ho přes velice jemné sítko nebo plátýnko
  • šťávu z ovoce znovu zahřejeme, přidáme sypké sladidlo DiaChrom, citrón, kyselinu citrónovou, popřípadě dalších ingredience a krátce povaříme
  • ještě horkou šťávu plníme do čistých a sterilních skleniček nebo lahví, ihned uzavřeme víčkem, opatrně obrátíme dnem vzhůru a pokládáme na prostřenou utěrku

5. Uskladnění

  • po vychladnutí sklenice obrátíme a otřeme
  • uchováváme na chladném a temném místě
  • po otevření skladujeme v chladničce